Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Döntöttek a nyugdíjemelésről

A jövő januári nyugdíjemelés mértéke négy százalék lesz; a nyugdíjak, az átlagot tekintve, megőrzik a vásárlóerejüket – mondta a kormányszóvivő tegnap a kormánydöntést követően.
A törvényi előírásoknak megfelelően kiszámolt jövő évi nyugdíjemelés mértéke négy százalék lesz. Ez átlagosan mintegy havi 2600 forinttal több nyugdíjat biztosít, a legkisebb öregségi nyugdíj összege pedig 26.830 forintra nő – mondta Danks Emese a kormányszóvivői tájékoztatón. Kiemelte, a kormány ugyanekkora mértékben emeli a nyugdíjszerű szociális ellátások összegét is, ez átlagosan havi 1160 forint többletjövedelmet jelent az érintettek számára. Az emelés fedezetét a központi költségvetés biztosítja, a nyugdíjemelés 97 milliárd, a nyugdíjszerű szociális ellátások emelése pedig 4,2 milliárd forint költségvetési kiadással jár – mutatott rá a kormányszóvivő.
A kormány folytatja az ötéves igazságossági nyugdíjprogramot, ami 2007-ben két nagy társadalmi csoportot érint. Az első csoportba tartoznak az özvegyi nyugdíjra jogosultak, ők a szokásos éves emelésen felül további mintegy tízszázalékos emelésre számíthatnak. A kormányszóvivő elmondta, hogy a másik csoportba azok tartoznak, akik saját jogon kapnak nyugdíjat, és 1988 előtt vonultak nyugalomba. Ebben a körben az emelés mértéke attól függ, hogy ki hány évet dolgozott, és hogy nőről vagy férfiról van-e szó – jelentette ki, majd hozzátette: ez akár 11,5 százalékos emelést is jelenthet a legrosszabb helyzetben lévőknek. Danks Emese szerint összességében ez 500 ezer öregségi és 180 ezer rokkantsági nyugdíjast érint, s nekik összesen mintegy 28–30 milliárd forint többletnyugdíjat biztosít.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzbírság Toroczkainak

A gyülekezési joggal való visszaélés miatt pénzbírsággal sújtotta a Szegedi Rendőrkapitányság… Tovább olvasom