Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Döntött a Kúria: nem kell mindig kitakarni a rendőrök arcát

A Kúria jogegységi határozata szerint bizonyos esetekben, nagy közérdeklődésre számot tartó rendezvényeken nem kell kitakarni a rendőrök arcát, de ez mérlegelés kérdése.
Nincs egyértelmű jogi helyzet az intézkedő rendőrök sajtófotózása ügyében - mondta Simonné Gombos Katalin, a Kúria polgári kollégiumának szóvivője a legfelsőbb bírói fórum hétfői jogegységi ülését követően Budapesten.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a rendőrök, és más, nyilvánosság előtt dolgozó, közfeladatot ellátó személyek még nem közszereplők, de nem is magánszemélyek, ezért szituációtól függ, hogy enegedély nélkül közzétehető e képmásuk, illetve róluk készült hangelvétel, így a nagy közérdeklődésre számot tartó események, rendezvények esetében a közfeladatot ellátókról is közölhető képmás és hangfelvétel is, a hozzájárulásuk nélkül. Ezzel szemben például egy bírósági tárgyaláson az ott feladatot ellátó bv-sek, rendőrök arcmása az engedélyük nélkül nem közölhető.

A Kúria teljes ülése hétfőn meghozott jogegységi határozatában megsemmisítette azt a 2012-es jogegységi döntést, mely szerint csak a beleegyezésükkel lehetett felismerhető fotót közölni a közterületen intézkedő rendőrökről - tette hozzá a Kúria bírája.

Így tehát azt a korábbi jogegységi döntést a bíróságok már nem alkalmazhatják. Ám új támpontokat egyelőre nem tudott adni a Kúria, a jelenlegi helyzet jogalkotással, vagy esetről esetre konkrét bírósági döntésekkel, jogértelmezésekkel tehető majd egyértelműbbé - tette hozzá Simonné Gombos Katalin.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megcsúszott a támfal is a Déli alagútjában

A Déli pályaudvarról hétfőn is később indulnak, illetve ide késve érkeznek a vonatok, több elővárosi vonat csak Kelenföldig közlekedik, és onnan indul vissza a Dunántúl felé. Tovább olvasom