Kisalföld logö

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 30°C Még több cikk.

Döntött a Fidesz, jöhet a vasárnapi zárva tartás

Rogán Antal jelentette be, hogy a Fidesz-frakció támogatja a KDNP ötletét.
A Fidesz azt szeretné, hogy vasárnap egyetlen munkavállalót se lehessen dolgoztatni, ennek első lépése a kereskedelemre vonatkozó vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény megszületése - mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus közölte, a Fidesz parlamenti frakciójának ülésén megvitatták az üzletek vasárnapi zárva tartására vonatkozó KDNP-s előterjesztését, amelyet feltételekkel és módosításokkal támogatnak.

Rogán Antal azt mondta, terveik szerint a hét utolsó napján semmilyen üzlet nem lehet majd nyitva, ahol nem a tulajdonos vagy annak családtagjai dolgoznak. A frakcióvezető emiatt leépítésekre nem számít.

Kivételek ugyanakkor kellenek - folytatta -, ilyen lesz a kereskedelmi szektor szempontjából legfontosabb adventi időszak, amikor engedélyezik majd a vasárnapi nyitva tartást és munkavégzést, de ezeken a napokon plusz bért kell kapniuk az érintett munkavállalóknak. Hozzátette, nem tart kizártnak akár 50 százalékkal magasabb vasárnapi pótlékot sem.

A CBA, a Coop és a Reál is támogatja


A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közleménye szerint a Kereskedelmi Kollégium tagjai nagy többséggel úgy foglaltak állást, hogy támogatják a javaslatot, amely szerint az üzletek bizonyos kivételektől eltekintve vasárnap és munkaszüneti napokon zárva tartanának.

A magyar élelmiszerkereskedelem három legnagyobb forgalmú hazai tulajdonú üzletlánca a CBA, a Coop és a Reál a leghatározottabban támogatja a vasárnapi nyitva tartás korlátozására irányuló kezdeményezést.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége a szervezet főtitkárának sajtónyilatkozata szerint a foglalkoztatottak vasárnapi munkavégzését önkéntes nyilatkozattételhez kötné, amelynek nyomán a hétvégi munkáért plusz pihenőnap, illetve a jelenleginél magasabb bérkiegészítés is járna. A szervezet népszavazást kezdeményez az üzletek vasárnapi nyitva tartásáért, ha elfogadják a korlátozó jogszabályt.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint a szakmai szervezetek döntő többsége egyöntetűen kiállt amellett, hogy az üzletek, áruházak a vásárlók érdekeivel összhangban maradjanak nyitva vasárnap.

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség elnöksége támogatja az üzletek vasárnapi zárva tartásáról szóló törvényjavaslatát.

A Munkástanácsok szerint fontos a vasárnapi munkavégzés korlátok közé szorítása, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete szerint korlátozni, és nem ösztönözni kell a vasárnapi munkavégzést.

A LIGA szakszervezeti szövetség nem támogatja a boltok vasárnapi kötelező bezárását, ehelyett a vasárnapi nyitva tartás költségeinek emelését és szabályainak szigorítását javasolja a kormánynak.

A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége szerint súlyos következményekkel járna a vasárnapi nyitva tartás korlátozását előíró törvénymódosító javaslat megszavazása, mert elbocsátásokat és bércsökkenést eredményezne.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogerős az újpesti választás eredménye

A kerületben Kiss Péter szocialista képviselő halála miatt kellett időközi országgyűlési… Tovább olvasom