Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Döntés veszélyhelyzet elrendeléséről

A kormány kiterjesztette az árvízi veszélyhelyzetet a Hármas-Körösre; Szolnoknál kedden 1000 centiméter volt a Tisza vízszintje, a tetőzés várhatóan 1000–1005 centiméter lesz, de akár négy-öt napig is elhúzódó, tartós tetőzésre kell számítani.
A kormányzati koordinációs bizottság keddi ülésén a testület az Országos Műszaki Irányító Törzs és a Békés megyei védelmi bizottság kezdeményezését elfogadva, Gyurcsány Ferenc kormányfő jóváhagyásával döntött a veszélyhelyzet elrendeléséről az érintett területeken – közölte Lamperth Mónika belügyminiszter.
A tegnapi intézkedés 78 kilométeres folyószakaszt érint, amellyel együtt összesen jelenleg 794 kilométeren van rendkívüli árvízi veszélyhelyzet.
Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter megjegyezte, hogy az elmúlt 24 órában az árvízzel összefüggő vízügyi, belügyi és honvédelmi kiadások mintegy 600 millió forintot tettek ki. Újságírói kérdésre hozzátette, hogy ekkora költséggel az elkövetkező időszakban nem feltétlen kell számolni, ugyanis később anyagköltségek már kevésbé jelentkeznek.
Lamperth Mónika beszámolt arról, hogy jelenleg 15.200-an dolgoznak a gátakon, beleértve az önkénteseket és a katonákat is. További hatezer olyan ember áll készenlétben, akik polgári védelmi kiképzésben vettek részt. Kiváló együttműködéssel zajlik a védekezés – mondta.
A Hármas-Körösön minden eddiginél magasabb vízállásra lehet számítani Gyomaendrődnél ma, illetve Szarvasnál holnap.
Varga László, a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezetője elmondta: Szolnoknál kedd reggel 1000 centiméter volt a Tisza vízszintje, a tetőzés napközben várhatóan 1000–1005 centiméter lesz, de akár négy-öt napig is elhúzódó, tartós tetőzésre kell számítani. (mti)

Ötezer embert kellett kiköltöztetni Romániában

Csaknem ötezer embert kellett eddig Románia 119 településéről kiköltöztetni otthonából a dunai áradások miatt. A Duna vízhozama csökkenőben van azon a részen, ahol belép Románia területére, a tegnap déli órákban e hozam másodpercenként 15.400 köbméter volt. Az ország keleti részén még csak ezután várják a tetőzést.

Tovább emelkedett a Duna vízszintje Bulgáriában

Tovább emelkedett kedden a Duna vízszintje Bulgáriában, a part menti településeken megerősítették a töltéseket. A balkáni országban, ahol az árvíz eddig nem okozott olyan súlyos károkat, mint a szomszédos Romániában, eddig hét Duna-parti körzetben hirdettek veszélyhelyzetet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan büntetné a szemetelőket?

Tovább olvasom