Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 0°C

Döntés született a munkakártyáról

Az önfoglalkoztatók többsége vállalkozása fennmaradása érdekében bújik ki a közteherviselés alól – mondta el Burány Sándor, a munkaügyi tárca vezetője Győrött.
A feketegazdaság visszaszorítása akkor lehetséges, ha az önfoglalkoztatókat, a vállalkozókat egyre kevesebb ok kényszeríti a közteherviselés kikerülésére – hangsúlyozta Burány Sándor foglalkoztatási és munkaügyi miniszter, akit a Széchenyi István Egyetem közgazdászhallgatói hívtak meg Győrbe. A tárcavezető előadásában leszögezte: csak becsült adatok vannak az adóelkerülésről. A kutatások többsége szerint a rejtett gazdaság aránya a bruttó hazai össztermék 20–30 százalékát teszi ki.

Bérfelzárkóztatás kell

– Mivel a béreket fel kell zárkóztatni az uniós szintekhez, de ez a gazdaság versenyképességét nem ronthatja, a bérköltségeket kell csökkenteni – mondta el a miniszter, aki úgy véli, a feketefoglalkoztatás összefügg a bérek járulékterheivel és megelőzése érdekében a munkaügyi nyilvántartás alapjainak újbóli megteremtése szükséges. Tájékoztatójából kiderült: nemrégiben kormányhatározat született a munkakártyáról és bevezetéséről nyár végén az Országgyűlés dönt. Ez párosul egy olyan szabályozással, mely az alkalmazottak foglalkoztatásának azonnali bejelentését kötelezővé teszi. Eddig erre 8 napja volt a munkaadónak és ez az ellenőrzést ellehetetlenítette.

Szakmai konzultáció

Ezt a miniszter a megyei munkaügyi központban is kihangsúlyozta, ahol szakmai megbeszélést folytatott többek közt a munkaerő-kölcsönzésről Rimányiné Somogyi Szilvia igazgatóval és munkatársaival. A szakemberek munkájáról a tárcavezető kedvező benyomást szerzett, tapasztalataikról a sajtónak elismerően beszélt.

Kapcsolódó cikk:

Munkakönyv, munkakártya? (2003-01-13) >>

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jakupcseket kikapcsolja a nőcizés

A Jakupcsek Show nemrég jubilált a századik adással; a műsor néhány hónap alatt a legnézettebb lett… Tovább olvasom