Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Donnie Darko

Donnie Darko egy amerikai kertvárosban élné a gimnazisták mindennapjait, ha egy hang nem kényszerítené folyton arra, hogy másképp tegyen. Egy nyúl az űrből, egy baráti kísértet vagy csupán hallucináció? Mindenestre az illető már az elején közli a lesújtó hírt, huszonnyolc nap múlva világvége s addig még sok a teendő.
rendező:
Richard Kelly
forgatókönyvíró: Richard Kelly
operatőr: Steven B. Poster
zene: Michael Andrews
producer: Adam Fields
jelmez: April Ferry
látvány: Alec Hammond
vágó: Eric Strand

szereplő(k):
Jake Gyllenhaal (Donnie Darko)
Maggie Gyllenhaal (Elizabeth Darko)
Daveigh Chase (Samantha Darko)
Mary McDonnell (Rose Darko)
Patrick Swayze (Jim Cunningham)
James Duval (Frank)
Beth Grant (Kitty Farmer)
Jena Malone (Gretchen Ross)

A film sztorija

A Donnie Darko egyszerre képregény, egyszerre esettanulmány és az év legmerészebb vállalkozása az amerikai független filmkészítésben. Csodákkal teli, hangulatos darab, amely az X-akták mágikus realizmusával mesél a nyolcvanas évekbeli kertvárosi tizenévesek szorongásairól. Kelly már a nyitó jelenetben elkezd zsonglőrködni a normalitással: a szappanoperába illő Darko család nekiesik egy rendelt pizzának, rövidesen pedig kiderül, hogy középső gyerekük, Donnie leállt a gyógyszerével, és üzeneteket kap az űrből. Az éjszaka folyamán Donnie-val újra kapcsolatba lépnek, ez menti meg attól a repülőgépmotortól, amely bezuhan a mennyezeten át. A fiú egyre mélyebben sodródik a bűvöletbe: meg van róla győződve, hogy huszonnyolc nap múlva vége a világnak. www.port.hu

Kritikák

Port.hu


"A független filmes író-rendező, Richard Kelly mintha maga is úgy alkotná forgatókönyvét, hogy a történet minden egyes újra írásakor egy múltat és jövőt ismerő időutazó (az aktuális jelen számára logikátlannak tűnő) következetességével nyúlna bele az események menetébe. Emellett remekül választ főszereplőt és filmzenét is: a Donnie-t alakító Jake Gyllenhaal tekintetében egyszerre tükröződik megszállottság és zsenialitás, őrület és intuíció; David Bowie nyolcvanas évekbeli dalszövegei pedig mintha egyenesen ez alkalomra íródtak volna. A "Donnie Darko" szépreményű utazást kínál a tudatalattiba, szürreális játék a filmidővel, melynek nemcsak megalkotása, de megtekintése is sok fantáziát igényel."
A teljes cikk

MoziNet.hu

"Hogy mi a Donnie Darko? Az időutazás filozófiája. A fő kérdés ezúttal is az, hogy megváltoztathatjuk-e az előre ismert jövőt? Kelly válasza szerint megvan a lehetőség a döntésre, mégse hagyja ki a számításból az elkerülhetetlen végzet ismérvét. Filmjének egyik legfőbb erénye, hogy szándékosan rengeteg foltot hagy, és ezzel nemcsak a történet összeillesztését hagyja ránk - ami ha a szokottnál nehezebben is, de összeáll -, hanem a látottak teljesen szabadon való értelmezését is."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos oldala
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Rangos versenyt, vetélkedőt nyert… Tovább olvasom