Kisalföld logö

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 13°C | 21°C

Domokos László: havonta 200 millió forintos hiány

Békés megye három, fekvőbeteg-ellátással és szakrendeléssel is foglalkozó kórháza az idén havonta 200 millió forintos finanszírozási hiánnyal számol.
Ami azt jelenti, hogy az ez évi költségvetésben a teljes 12 hónapra nincs meg a szükséges fedezet ezen intézmények működtetésére - közölte Domokos László, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke sajtótájékoztatón szerdán.

A fideszes politikus a Békéscsabán rendezett egészségügyi szakmai konferencia előtt elmondta: a kormány úgy akarja fiskális szempontból csökkenteni a költségvetési hiányt, hogy nem számol például az egészségügy önkormányzatok általi kényszerfinanszírozásával. Mint fogalmazott, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) már tavaly sem fizette ki a megye által fenntartott Pándy Kálmán kórház egészségügyi költségeinek 15 százalékát, holott az egészséghez való jogot az Alkotmány is rögzíti.

Közlése szerint tavaly is a fenntartónak kellett helytállnia az OEP helyett, s az idén - egyebek mellett - azért is lesz kénytelen a működési kiadásokra hitelt felvenni, hogy az egészségbiztosítási pénztár helyett fedezze kórházainak költségeit. Domokos László szerint ez jól példázza, hogy a kormány az idei költségvetés elfogadtatása során nem számolt olyan kiadásokkal, amelyeket a kötelező feladatok ellátása alapján az önkormányzatok kénytelenek kipótolni.

Ilyen összefüggésben elképesztő, hogy a szocialisták a fideszes önkormányzatokat vádolják az ország eladósításával - fogalmazott. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, a konferencia egyik előadója arra hívta fel a figyelmet, hogy a hazai egészségügyi ellátás válsága nem kizárólag finanszírozási probléma.

Azért tart az egészségügy ott, ahol ma, mert folyamatos számháború folyt az elmúlt évtizedben. Ennek során kizárólag aktuális gazdasági kényszerek és pártpolitikai érdekek mentén igazgatták a területet - vélekedett.

Szerinte viszont kimunkált, emberközpontú egészségpolitikára van szükség, amely alapelveket fektet le, azokhoz célokat rendel. Akkor lehet majd válaszolni arra, hogy az adott gazdasági helyzetben milyen időtávon keresztül, milyen struktúra és intézményrendszer segítségével orvosolható az ágazat problémája - tette hozzá.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európai uniós támogatással újul meg a szakrendelő

Európai uniós támogatással, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg a sárbogárdi szakrendelő teljes rekonstrukciója. Tovább olvasom