Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Dombóvár és Bátaszék is adna területet börtön építéséhez

A két Tolna megyei város, Dombóvár és Bátaszék önként ajánl fel területet a Belügyminisztérium felhívására, elsősorban a foglalkoztatás várható bővülése miatt.
Dombóvár képviselő-testülete legutóbbi rendes ülésén egy 6,8 hektáros sportingatlan felajánlásáról döntött, amelyet 44 millió forintos becsült értéken tartanak nyilván.

Bár a helyi építési szabályzat azon a területen nem teszi lehetővé a börtön építését, mert nincsen odavezető út, és ennek megépítését nem is vállalja az önkormányzat, több szempontból előnyt élvezhet a város - olvasható a képviselő-testület elé terjesztett javaslatban. A többi között van lehetőség arra, hogy a terület közelében vagy az intézeten belül az 500 férőhelyes börtönben a fogvatartottak több mint felét foglalkoztassák.

Szabó Loránd (Természetesen Dombóvár Közéleti Egyesület) polgármester a javaslatban azt írta: a testületnek arról kellett döntenie, hogy a foglalkoztatás bővülésének előnye mennyiben ellensúlyozza az önkormányzati vagyon csökkenését.

Bátaszéken a március 12-i közmeghallgatáson jelentette be a város vezetése, hogy foglalkozik a börtön építésének lehetőségével - mondta Bozsolik Róbert (független) polgármester az MTI-nek. A helyi képviselő-testület csütörtökön dönt az intézethez szükséges terület felajánlásáról - tette hozzá.

A polgármester szerint a 6400 lakosú városban a tervezett 250 alkalmazott foglalkoztatása jelentősen bővítené a munkahelyek számát. A remélt előnyök között említette azt is, hogy helyi vállalkozások részvétele az építkezésben, majd az üzemeltetésben növelné az iparűzésiadó-bevételt. A lakosság véleményét akkor kéri ki az önkormányzat, ha bekerül abba a körbe, amellyel a BM tárgyalást folytat a beruházásról - jegyezte meg.

A minisztérium pályázati felhívásában a dél-dunántúli, dél-alföldi, észak-alföldi, észak-magyarországi, valamint közép-magyarországi régióban keres új börtön építésére alkalmas területet. A tárca szerint az 500 fogvatartottat befogadó büntetés-végrehajtási intézetekben foglalkoztatott 250 ember legalább 25 százaléka felsőfokú végzettségű lesz. A börtönöket 2017-ben kezdik építeni, az intézetek 2018-ban vagy 2019-ben kezdhetik meg működésüket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pluszpénzt ígérnek a tanárok segítőinek

A tanárok után az iskolák nem pedagógusként dolgozó és diplomával nem rendelkező alkalmazottainak… Tovább olvasom