Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 30°C Még több cikk.

Dolgozóközpontú foglalkoztatók

A külföldi példák alapján az utóbbi négy évben már Magyarországon is egyre több cég büszkélkedhet a családbarát munkahely címmel. A pályázatot idén is kiírták, a jelentkezéseket április 29-ig lehet benyújtani a Foglalkoztatási Hivatalhoz.
Fotó: Szük Ödön Győri siker: A Blaskovics Autószalon Kft. 2002-ben a pályázat díjazottjai között volt.
Az Európai Unión belül a nők és az anyák védelmére vonatkozó szabványelőírások megegyeznek. Ugyanez mondható el a csatlakozásra váró országokról, így hazánkról is. Magyarország már úgy alakította át a törvényeit, hogy megfeleljenek az EU előírásainak. Ilyen törvény például a diszkrimináció tilalma, valamint a terhes nők és az újdonsült anyák védelme.

Egyelőre még feltett kínos kérdések

A tapasztalatok szerint azonban nálunk gyakran teszik fel még a munkáltatók azokat a kérdéseket – például a családtervezésre vonatkozóan –, amelyeket külföldön már nem mernek feszegetni. Az uniós országokban bevált gyakorlat, hogy ha valaki munkaügyi bírósághoz fordul, akkor a munkakör létesítését megelőző körülményeket is kivizsgálják. Magyarországon 10 évvel ezelőtt vezették be ezt a gyakorlatot, amelynek értelmében nem a munkavállalónak, hanem a munkaadónak kell bizonyítania, hogy nem alkalmazott hátrányos megkülönböztetést az alkalmazottjával szemben. Persze ez nem könnyű, hiszen sok esetben a dokumentumok eleve a munkáltatónál vannak. A csatlakozás után valószínűleg hazánkban is megnő majd a perek száma.

Három évre terveznek

Nyugat-Európában már régóta ismert a családbarát munkahely fogalma, ahol a családbarát intézkedéseket már három évre előre megtervezik. Meghatározzák, hogy mik a munkavállalók igényei, és foglalkoztatói oldalról mik azok az intézkedések, amelyek kifizetődőek. Nem csupán a dolgozók érdekeinek az érvényesítéséről van szó, mert a munkaadók is nyerhetnek az ügyön: sikeresebb munkavállalót, kevesebb stresszt, sőt, meg tudják tartani a cég számára értékes információkkal bíró munkaerőt.

Jelentkezési lehetőség

Az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal és a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium megbízásából a Foglalkoztatási Hivatal idén is meghirdette kis-, közép- és nagyvállalat, valamint költségvetési szerv és alapítvány kategóriákban a Családbarát Munkahely 2004 Díjat. A felhívásra azoknak a foglalkoztatóknak a jelentkezéseit várják, ahol a dolgozók számára biztosítják azt a rugalmasságot, mely lehetővé teszi számukra munkahelyi és családi kötelezettségeik, valamint magánéletük összehangolását. Az adatlap és részletes tájékoztató igényelhető postán, faxon vagy e-mailben a Vision Communications Kft. irodájában Herpai Dórától. Telefon: 06 (1) 457-8190, fax: 06 (1) 457-8196, e-mail: dora.herpai@visioncom. A beküldési határidő 2004. április 29. A pályázatokat a következő címre várják: Foglalkoztatási Hivatal, 1089 Budapest, Kálvária tér 7. Az eredményhirdetésre előreláthatólag 2004 májusában kerül sor. A nyertesek tárgyi jutalomban részesülnek és nevüket nyilvánosságra hozzák. A sikeres pályázók jogosultak a „Családbarát Munkahely 2004" elnevezést és emblémát használni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agrárexpó Pápán

A kilencedik Szent György-napi Agrárexpót április 23–25. között rendezik meg Pápán. A tavaszi… Tovább olvasom