Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Dolgoznak a milliárdos beruházásokon

Folytatás az 1. oldalról.

Mindkét beruházásról Brüsszelben döntenek, tulajdonképpen két „olvasatban”: először az egész Nemzeti Fejlesztési Terv elfogadásakor, másodszor pedig akkor, amikor hazánk benyújtotta a konkrét pályázati anyagot. Előbbi 40 milliárd, utóbbi 20 milliárd forintba kerülne hozzávetőlegesen.
A két projekt előkészítése „előrehaladott állapotban van”, ami nem utolsósorban annak köszönhető, hogy a több száz millió forintra rúgó költségeket az állam állja. Kovács Barnabás, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója a Kisalföldnek elmondta: a pályázati anyagot októberben nyújtják be az utolsó minőségbiztosítási körre, és akár már decemberben postázhatják Brüsszelbe. Ezzel párhuzamosan zajlik a tervezési munka. Az építési és vízjogi engedélyezési, a rekultivációs, és a kiviteli minőségű tendertervet tartalmazó csomag szeptember 30-ig készül el. Év végéig kiválasztják a mérnököt, azaz a műszaki ellenőrt.
Az előzetesen elhatározott ütemtervben nincs csúszás, így egyelőre úgy tűnik, nem lesz akadálya annak, hogy 2009. január 1-jétől alapjaiban változzon meg a hulladékszállítás és -gyűjtés rendszere a megyében. A háztartások az eddigi kukájuk mellé kapnak egy másikat a komposztálható hulladékoknak. Emellett gyűjtőszigeteket, hulladékudvarokat hoznak létre, két új hulladékkezelő művet építenek – Győr-Sashegypusztán és Csé-

ren –, valamint bővítik a meglévő jánossomorjait. Végeredményként egy átlagos 110 literes kuka tartalmából mindössze 20 liternyi lesz az, amit nem tudnak hasznosítani.
A csornai elkerülő szakasz előkészítése szintén jól áll. Az Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság hamarosan kiírja a pályázatot a kisajátítási, a lőszer-mentesítési és kiviteli tervek elkészítésére. A beruházás – ha az EU is támogatja – akár már egy év múlva elkezdődhet. Az építési idő mintegy másfél év lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetért a tandíj ellen tüntetőkkel?

Tovább olvasom