Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Dokumentumörökségünk, a térkép

Magyarország első nyomtatott térképét, a Tabula Hun-
gariae-t fölvette a világ dokumentumörökség-listájára az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezete, az UNESCO.
A Tabula Hungariae 1528 májusában jelent meg Ingolstadtban. A térképet évszázadokon keresztül csak leírásokból ismerték a kutatók és az érdeklődők, míg az 1880-as években váratlanul elő nem bukkant az ismeretlenség homályából. A könyvgyűjtő Apponyi Sándor gróf vásárolta meg, és később annyi más ritkasággal együtt 1924-ben az Országos Széchényi Könyvtár régi és ritka könyveket őrző gyűjteményének ajándékozta.

E térkép hitelesen hozza elénk a Mohács előtti Magyarország képét, segítségével bepillantást nyerhetünk abba a tudásanyagba, amellyel eleink Magyarországról és annak környezetéről bírtak. E mű segítségével például feltárul az a településszerkezet, amely a középkori Magyarországon a XVI. század elejére kialakult, és amelynek egy része a 150 éves török uralom alatt el is pusztult. A készítőről csak annyi tudható, hogy egy bizonyos Lázár (kereszt)nevű személy volt a XVI. század első évtizedeiben. Foglalkozásáról a források csak az tartották szükségesnek lejegyezni, hogy „secretarius", azaz „titkár" lehetett, és a térképet készítő Lázár Bakócz Tamás (1442– 1521) esztergomi érsek idején és környezetében élt és működött.

A térképből csak egyetlen példány ismert a világon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkelne a traffipax Kisalf

Tovább olvasom