Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Dohányzásellenőrzési akció: négymillió forintnyi bírság született

Az országos ellenőrzés során a felügyelők kiemelten ellenőrizték a szórakoztató, vendéglátó-ipari egységeket.
Csaknem négymillió forint bírságot szabtak ki a szeptemberben és októberben tartott dohányzásellenőrzési akció keretében a népegészségügyi szakigazgatási szervek munkatársai - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala csütörtökön az MTI-vel.

Az országos ellenőrzés során a közegészségügyi felügyelők kiemelten ellenőrizték a szórakoztató, vendéglátó-ipari egységeket, több mint tízezer ilyen helyet kerestek fel, arra voltak kíváncsiak, hogy ezeken betartják-e a nemdohányzók védelméről szóló jogszabály előírásait. Ezzel párhuzamosan, október 14. és 18. között egy általános akcióellenőrzés is zajlott.

A szabálytalanságok közé tartozott, hogy volt, ahol nem jelöltek ki dohányzóhelyet, máshol zárt térben cigarettáztak, és több helyen hiányzott a "Tilos a dohányzás!" tábla.

A Ne gyújts rá! világnap alkalmából kiadott közleményben utaltak arra, hogy a jogszabályoknak mindenben megfelelő feliratot, illetve jelzést a türelmi idő lejártáig, a legkésőbb a 2014. március 1-jéig kell kihelyezni. (A feliratok és jelzések letölthetők az ÁNTSZ oldaláról.)

Az ÁNTSZ emlékeztetett arra, hogy a nemdohányzók védelméről szóló, tavaly januárban életbe lépett törvény módosításával minden "közforgalmú intézményben" megtiltották a dohányzást.

Tájékoztatásuk szerint az egészségügyi hatóság kezdetben nem bírságolt, inkább a szabályok megfelelő alkalmazásában segítette az érintetteket.

Az elmúlt csaknem két év tapasztalatait összegezve azt írták, a tulajdonosok, üzemeltetők és az állampolgárok megértették a szabályozás fontosságát és alapvetően jogkövető magatartást tanúsítanak. Akadtak azonban olyan egységek is, ahol ismételten, több alkalommal is szabálytalanságot tapasztalnak munkatársaik, mint írták, az ilyen esetekben szigorúan lépnek fel.

A világnaphoz kapcsolódva bejelentették azt is, hogy egeszseg.hu portálon "Füst-bejelentőt" indítottak, ahol bárki jelzést tehet, ha valahol azt tapasztalja, hogy megszegik az előírásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kúria: szükséges jogegységi határozat a devizahitelek ügyében

A határozat meghozataláig további információval a Kúria nem szolgálhat, a törvény értelmében a… Tovább olvasom