Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 19°C | 28°C Még több cikk.

Dobos Tibor

Dobos Tibor a mosonmagyaróvári Bolyai János Általános Iskola és Közgazdasági Szakközépiskola tanára.

Kategória: általános iskolai tanár

Név: Dobos Tibor
Bolyai János Általános Iskola, Mosonmagyaróvár

Jelölő: Kovácsné Varga Éva
Indoklás
A gyerekek dicshimnuszokat zengnek róla, az ő
óráin még sohasem unatkoztak, annyira szemléletesem adja elő az
anyagot. Szülőként is maximálisan elégedett vagyok vele, de a kisfiam
kért meg a jelölésre. Persze kérdezzék meg a többi diákját is !
                              
„Folyamatosan újat kell mutatni a diákoknak, szemléletes előadásmóddal el kell érni, hogy a diákok a hétköznapi információáradatban egyáltalán odafigyeljenek a tanárra" – ennek a kihívásnak próbál megfelelni Dobos Tibor.

Dobos Tibor a mosonmagyaróvári Bolyai János Általános Iskola és Közgazdasági Szakközépiskola történelem–földrajz szakos tanára. Huszonhárom éve oktat ebben a tanintézetben, végigjárta a „szamárlétrát". Diákjai leginkább szemléletes előadásmódja miatt kedvelik.

– A technikai feltételek fejlődésével az óra közbeni illusztrálási lehetőségek is változtak: az elavult diavetítő helyett ma már projektort használunk, én pedig próbálok a képzeletükre hatni. Egyre kevesebb az idő, így olyan történeteken keresztül kell elsajátíttatni a tananyagot, amely leköti őket, felkelti az érdeklődésüket. Korábban a tanár maga volt a gyerekek információforrása: most viszont már akkora híráradatot „kapnak" a diákok, hogy „csak egy vagyok a sok közül". Ezért újat kell mondani, illusztrálni kell ahhoz, hogy egyáltalán odafigyeljenek a tanárra.
– A visszajelzések vegyesek, életkori sajátosságoknak megfelelőek: a középiskolások érdeklődését nehezebb felkelteni bizonyos témákban. Fontos feladatnak tartom, hogy vitára kényszerítsem a diákokat: például a Mosoni-síkságon a német kitelepítésről – akár a családok véleményén keresztül – az összes szemszögből végighallgathatják, elmondhatják véleményüket a tanulók. Nem az a lényeg, hogy kinek van igaza: szemléletessé válik a történelem, s megértik annak menetét. Nemrégiben az egyik történelemórán a mosonmagyaróvári vitéz Harmath Lajos mesélt második világháborús kalandjairól, a Don-kanyarban történtekről: a személyes elbeszélések is segítenek a megértésben. A munka mellett nagyon szeretek sportolni, s könyvtárban, irattárban kutakodni: az olvasás és a helytörténet „bogarászása" közbeni felfedezésekből jó néhány dolgot be tudok csempészni az órai előadásokra is.

Patai Péter, a Bolyai-iskola igazgatója: – Dobos Tiborról sok mindent elmond, hogy én is tanár úrnak szólítom. Erre a pályára született, igazi tanár úr: ezt a címet ki kell érdemelni. Az iskola hangulatát személyisége nagyban meghatározza. Remek sportember is, s maximálisan egyetértek jelölésével.

Dobos Tibort a hetedikes Kovács Gábor jelölte. Szerinte az óráin sohasem lehet unatkozni, rendkívül szemléletesen adja le a tananyagot: – A tanár úr nagyon művelt és tájékozott. Odafigyel a diákjaira, érdekesen tartja az óráit, jó humora van. Látszik rajta, hogy szeret tanítani, és fontosak neki a tanulók. Viszont emellett fegyelmez is, ha szükségét látja. Szigorú, de igazságos: az iskola meghatározó alakja.

Sebők Péter: – Nemcsak a „száraz" tananyagot adja le, hanem sok érdekes történettel is gazdagítja ismereteinket.

Szabó Zoltán: – Rendkívül felkészült, tájékozott. Odafigyel a diákokra, fontos neki az iskola és a tanítás.

Kurucz Rebeka: – Jó tanórákat tart, mindig belecsempész egy kis humort a tanításba. Emellett jó fegyelmező is.

Igazgató:

Patai Péter a Bolyai-iskola igazgatója: – Dobos Tiborról sok mindent elmond, hogy én is tanár úrnak szólítom. Erre a pályára született, igazi tanár úr: ezt a címet ki kell érdemelni. Az iskola hangulatát személyisége nagyban meghatározza. Remek sportember is, s maximálisan egyetértek jelölésével.

Ajánló:

Dobos Tibort a hetedik osztályos Kovács Gábor jelölte. Állítása szerint az ő óráin sohasem lehet unatkozni, rendkívül szemléletesen adja le a tananyagot.
– A tanár úr nagyon művelt és tájékozott. Odafigyel a diákjaira, érdekesen tartja az óráit, jó humora van. Látszik rajta, hogy szeret tanítani, és fontosak neki a tanulók. Viszont emellett fegyelmez is, ha szükségét látja. Szigorú, de igazságos: az iskola meghatározó alakja.

A jelölést támogatók:
Arlay Dóra: Dobos Tibor Tanár Úr a történelem tanárom és egyben az osztályfőnököm. Az óráin sosem unatkozunk, sok érdekességet hallunk. Nem a "száraz" tananyagot adja le, hanem sok érdekességet is elmond. Humosrt is csempész az órákba, így nem egynahngú az óra. Mint osztályfőnök is remekül megállja a helyét, mindig "rend" és fegyelem van az osztályban. Valóban igaz, hogy az iskola meghatározó alakja.
Bertalan András: -

Kedves Olvasónk!
Ha Ön is úgy gondolja, hogy bármelyik jelöltet szívesen támogatná  szavazatával illetve jelölné valamelyik kategóriába, akkor nem kell mást tennie mint a tanar@kisalfold.hu e-mail címre elküldenie annak a tanárnak a nevét, akire szavazni szeretne (vagy jelölni), és természetesen az Ön nevét és telefonszámát, hogy éresíteni tudjuk ha Önre mosolyog a szerencse. Örömmel vennénk ha szavazatát ill. jelölését röviden néhány sorban megindokolná.

További részletek a kampányról itt >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogyott a türelme, hozta a Kikát

A győri Kika Áruház igazgatója megunta az ingázást, és lakóhelyére hozta munkahelyét, a Kikát.… Tovább olvasom