Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Do-in: a kikapcsoló befektetés

A do-in-t a japánok öngyógyító gyakorlatsornak tartják, de nevezik a megújulás művészetének is.
A szépséget és a külső energiákat az érvényesülést hajhászó világunk túlon túl magasztalja. Pedig egy kis önkényeztetés, belső feltöltődés, az azt segítő eszköz, módszer is befektetésnek, kikapcsolódást biztosító befektetésnek tekinthető és többszörösen megtérülhet. A kínálat bőséges palettárájáról válogatva kipróbáltunk néhányat és leírtuk tapasztalatainkat.

Mi is az a do-in?

A japánok öngyógyító gyakorlatsornak tartják, de nevezik a megújulás művészetének is. Ősi gyökerű mozgásforma. Tartalmaz légző gyakorlatokat, gerinctornát, nyújtó-lazító gyakorlatokat, önmasszázst, relaxációt. Segít harmóniába kerülni önmagunkkal és a világgal. Alapelve szerint az emberi szervezet egy nyílt energiacirkulációs rendszer. A do-in gyakorlatok pedig segítik a zavartalan energiaáramlást a szervezeten belül, így a megfelelő vitaminok, ásványi anyagok könnyebben eljutnak a célszervhez. Oda, ahol éppen a szervezetünk hiányt észlel. Hatékonnyá válik a méreg- és a salakanyag ürítése.

Az évezredek óta formálódó gyakorlatsort időszerűvé teszi, hogy a teljesítménycentrikus világ nem tanítja meg az embereket a kikapcsolódásra, a pihenésre, így nem tudnak regenerálódni. Ennek pedig gyakran – de mondhatjuk azt is, hogy szinte mindig – kimerültség, betegség a következménye. A do-in megtanít a pihenés és a munka egyensúlyára. A megfelelően végzett légzőgyakorlatok a rekeszizmot mozgásba hozzák, amely a belső szerveket is megmozgatja, maszírozza, így hatékonyabb lesz a működésük.

A japánok az életenergiát „kí"-nek nevezik. Ha az energiaáramlást valami megzavarja – például a nyugati orvoslás megfogalmazása szerint gyulladás keletkezik a szervezetben – akkor betegség alakul ki. Ezeknek a gyakorlatoknak a segítségével ezek az energiablokádok – gyulladások – könnyebben feloldódnak, felgyorsul a nyirokáramlás, a keringés és előbb távoznak a szervezetből a gyulladást okozó méreganyagok. Ha kételkednénk, akkor gondoljunk arra, hogy egy próba nem árthat és arra, hogy Japánban a nyugati és a keleti orvoslás keveredik egymással, mindegyiknek a jótékony oldalait használják ki. Műtétet hajtanak végre, ha szükséges, gyógyszert is szednek, de amíg lehet, addig természetes úton próbálják gyógyítani a betegségeket.

A do-in foglalkozást vezető Szabó Patrícia az óra előtt garantált felfrissülést ígért. Ám ennél jóval többet kaptam. Még sose éreztem ennyire, hogy a sajátom az a testi burok, amiben élek. A gyakorlatok közt nem volt semmi forradalmian újszerű, elvégzésük sorrendje, módja azonban olyan hatást keltett, mintha rátalált volna az ember valami eredendően tökéletesre. A do-in történetének könyve druisztikus praktikákat, kelta tanításokat, ezoterikus elveket is említ, ám a gyakorlatok anélkül is működnek, hogy titkos, misztikus dolgok átélésére törekednénk. Elég, ha magunkra figyelünk, és legfeljebb az a csoda, hogy a do-in nem engedi, hogy ezt ne tegyük meg. Az is eszembe jutott, hogy „Heuréka! Megtaláltam a titkot, amitől a keleti nők olyan egzotikusan szépek!". A do-int legalább egyszer életében mindenkinek ki kellene próbálnia.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anyám a lányokat szereti (A mi madre le gustan las mujeres)

Elvira huszonéves, bizonytalan és gyönyörű. Két nővérével most anyjuk, Sofía szülinapi buliján fut… Tovább olvasom