Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Divat a hagyományos étkezés

Üzemi konyhán tolongunk, gyorsétteremben bekapkodunk némi harapnivalót, s legföljebb a vendéglőkben vagy a családi ebédeknél adjuk meg a módját az ételek illő fogyasztásának. Pedig a lassú és szinte szertartásos étkezést nemzetközi mozgalommá fejlesztők nemcsak a hagyományokat akarják tovább éltetni, hanem az egészséges életmódra is sarkallnak.

Nem véletlen, hogy a lassú étkezés divatja Olaszország északnyugati, Piemonte tartományából indult el, mintegy két évtizeddel ezelőtt. Azok, akik ezen a gyönyörű vidéken már jártak, tapasztalhatták, hogy arrafelé található a legjobb izű sajt és hús. A mozgalmat alapító helybéli ökogasztrónomus, Carlo Petrini pedig miközben a hazai ételek fogyasztására buzdított, rendszerint azt is hozzátette: adjuk meg a módját is az étkezésnek, a terítés díszes voltától az étkek szinte szertartásos, komótos elfogyasztásáig.

A hamarosan nemzetközivé szélesedő kezdeményezés filozófiája, hogy a tökéletes étkezés lényege a helyi különlegességek nyugodt fogyasztása az éttermekben, vendéglőkben. Az ízletes étkek a helyi kistermelők és családi vállalkozók friss termékeiből készülnek. Mit szólhatunk ehhez mi, magyarok? Dr. Erdős Zoltán a téma hazai szakértője szerint az elnevezés a gyorsétkezdei étkezési stílus ellentétjére, a lassú étkezésre, a nemes táplálkozásra irányítja a figyelmet. Lényege a teljes étkezési kultúrát átfogja: a termelő közösségek boldogulása, a biológiai sokféleség megőrzése, az eltűnés veszélyének kitett termények és fajták megmentése, a hagyományos és természetes étkezés és a helyi értékek, közösségek támogatása, az igényes íz-érzékelés és az új étkezési kultúra elfogadtatása.

Mint napjaink legtöbb mozgalma, a lassú étkezés is angol elnevezésével – slow food – ment át a világ köztudatába. Központja Piemonte tartomány Bra nevű helységében van. A mozgalom jelenleg 80 ezer tagot számlál, s gyarapodik, hiszen mind több országban jönnek létre azok a csoportok, amelyek fontosnak tartják a hazai élelmiszerek, ételek fogyasztását.

Magyarországon a Hagyományok, ízek, Régiók program hasonló célokat fogalmazott meg. A gasztronómiai és az idegenforgalmi intézmények szervezettebb együttműködésével tovább élénkíthetnék a figyelmet a magyar konyha és a magyaros vendéglátás gazdag lehetőségei, értékei iránt. Fontos ez azért is, mert uniós programba is foglalt, kiemelt cél az életminőség javítása, az egészséges és környezettudatos életmód ösztönzésével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az első pályázat

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom