Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Diszkótragédia: fulladás okozta a három lány halálát

A rendőrség öt embert vett őrizetbe a tragédia kapcsán: ketten a rendezvény szervezői, ketten a helyiség bérbeadói, egy ember pedig a programsorozat szervezője.


13 óra 42 perc

A szombat éjszaka történt diszkótragédia vasárnapi gyertyás megemlékezéséről előállított tizenöt emberből tizenegy ellen indult szabálysértési eljárás garázdaság miatt - közölte Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn az MTI-vel.

Pintér Sándor belügyminiszter vasárnap, késő esti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy tizenöt embert állítottak elő a Nyugati térről, ahol a szombat éjszakai tragédia áldozatairól emlékeztek meg gyertyagyújtással.

A miniszter szavai szerint egyesek a köznyugalom megzavarására használták fel a megemlékezést.

Horváth Katalin Fanni az MTI érdeklődésére hétfőn azt mondta: a másik négy embert személyazonosságuk megállapítása érdekében állították elő a VI. kerületi rendőrkapitányságra.

A szóvivő közlése szerint garázdaságot az követ el, "aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen".

A West Balkán szórakozóhelyen szombat éjszaka a diszkóból kiáramló tömegben három fiatal lány vesztette életét. Halálukat a budapesti rendőrfőkapitány vasárnap esti közlése szerint fulladás okozta.

10 óra 42 perc

Gyertyagyújtással emlékeztek a diszkótragédia halálos áldozataira a fővárosi Móricz Zsigmond Gimnáziumban hétfő reggel.Az iskola diákjai sötét ruhában az épület előtt, valamint az aulában, a nyilvánosság kizárásával emlékeztek meg két 17 éves társukról, aki életét vesztette a három halálos áldozatot követelő szombat éjszakai tragédiában.

Hétfő, 8 óra 12 perc

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kezdeményezte a szombat éjszaka történt diszkótragédiával összefüggésben őrizetbe vett öt ember előzetes letartóztatását - derül ki a Belügyminisztérium háttéranyagából, amelyet Pintér Sándor tárcavezető vasárnap késő esti sajtótájékoztatóján osztottak szét.

A sajtóanyag szerint a BRFK Életvédelmi Osztálya folytatja a nyomozást az ügyben, több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűntette miatt.

A nyomozók vasárnap kora este hallgatták ki a gyanúsítottakat, ezt követően őrizetbe vették őket és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat.


Fotó: MTI.
Az egyik gyanúsítottat elvezetik a rendőrök. Fotó: MTI.

A sajtóanyagban monogrammokkal jelölték a gyanúsítottakat, e szerint SZ.Gy., K.T., A.G., F.B.G. és P.L. az ügy gyanúsítottja.

Pintér Sándor belügyminiszter vasárnap késő este tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a szórakozóhely mintegy félóra alatt történt kiürítése után megkezdték a helyszíni szemlét, és ennek során derítették fel azt is, hogy kik a felelősek a történtekért.


Kép: MTI.
Kép: MTI.


Azt, hogy öt embert gyanúsítanak a tragédia ügyében, ugyancsak a belügyminiszter jelentette be.

Tóth Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya az MTI kérdésére elmondta: az öt ember közül ketten a rendezvény szervezői, ketten a helyiség bérbeadói, egy ember pedig a programsorozat szervezője.

A Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen szombat éjszaka, a diszkóból kiáramló tömegben három fiatal lány vesztette életét. Halálukat a budapesti rendőrfőkapitány ismertetése szerint fulladás okozta.

22 óra 01 perc

Kábítószert találtak a szombat éjszakai diszkótragédia egyik halálos áldozatának szervezetében - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter vasárnap, késő este tartott sajtótájékoztatóján.

A miniszter szerint ez is meggátolhatta a lányt abban, hogy felismerje a veszélyt. Pintér Sándor szavai szerint az elmúlt éjszaka az emberi felelőtlenség követelt három halálos áldozatot, de több száz ember élete volt veszélyben a rendezvényteremben.

A belügyminiszter azt mondta, hogy ott mindössze egy százfős kávézónak lett volna helye, és bár 307 embernek biztosítottak volna megfelelő menekülési útvonalat, felelőtlen, kapzsi magatartásból csaknem háromezer embert engedtek be. A miniszter hozzátette: nem ez volt a végső cél, mert négyezer jegyet nyomtattak ki.

21 óra 41 perc

Öt embert vett őrizetbe a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen történt tragédia ügyében - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter vasárnap, késő este tartott sajtótájékoztatóján.

Tóth Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya az MTI kérdésére elmondta: az öt ember közül ketten a rendezvény szervezői, ketten a helyiség bérbeadói, egy ember pedig a programsorozat szervezője. Mindannyiukat foglalkozás körében, több ember halálát okozó veszélyeztetés miatt hallgatták ki gyanúsítottként.

20 óra 59 perc

A TV2 információi szerint a budapesti Nyugati téri diszkótragédia áldozatai közül ketten a fővárosi Móricz Zsigmond Gimnáziumban tanultak.

A tévécsatorna Tények című műsorának Tihanyi Katalin, az iskola igazgatója azt mondta: amikor hallotta, hogy tizenévesek haltak meg, az első gondolata az volt, reméli, nem az ő gimnáziumuk tanulói közül voltak.

A tudósítás szerint a tanulók osztályfőnöke mondta el neki, hogy két lány az ő osztályába járt. Az igazgatónő azt mondta: a lányokra nagyon odafigyelt a család, vigyáztak rájuk, ezért is döbbentette meg őket a hír.

A szülőkkel is beszélt, és az iskola nevében részvétét fejezte ki.


Mécsesek égnek a diszkótragédia áldozatainak emlékére. Fotók: MTI

20 óra 54 perc

Mécsest helyezett el a miniszterelnök és felesége vasárnap este az előző éjszakai diszkótragédia helyszínén, a budapesti Nyugati téren.

Orbán Viktor szerint a történtek kiderítése után meg kell hozni a szükséges intézkedéseket - közölte a kormányfő szóvivője az MTI-vel. Szijjártó Péter a közleményében azt írta: a miniszterelnök a Nyugati téren újságírók előtt elmondta, hogy a legnagyobb tragédia egy család számára a gyermek elvesztése, "ilyen esetben mindenkinek a saját családja jut eszébe". Orbán Viktor a legmélyebb együttérzéséről biztosította az elhunyt fiatalok családjait.

Mécsest helyezett el a miniszterelnök és felesége a tragédia helyszínén. Fotó: MTI
Mécsest helyezett el a miniszterelnök és felesége a tragédia helyszínén. Fotó: MTI

A miniszterelnök szerint fontos kideríteni, hogy mi is történt valójában, és a pontos tények ismeretében le kell vonni az általános tanulságokat, meg kell hozni a szükséges intézkedéseket - közölte a szóvivő.

19 óra 59 perc

Pintér Sándor belügyminiszter utasította a rendőrség, a katasztrófavédelem és a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság vezetőit, hogy haladéktalanul vizsgálják felül a szórakozóhelyek üzemeltetési gyakorlatát, az azokat szabályozó jogi hátteret.

A Belügyminisztérium sajtóosztálya ezt azután közölte az MTI-vel, hogy a belügyminiszter vasárnap meghallgatta a rendőrség, a katasztrófavédelem és a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság jelentéseit a szombat éjszaka történt, három halálos áldozatot követelő tragédia körülményeiről.

A belügyminiszter által vezetett értekezlet jelenleg is tart - közölte a tárca sajtóosztálya este fél nyolckor. A közlemény szerint "a jelen ismeretek alapján a tragédia bekövetkeztében fontos szerepet játszott a jogszabályok súlyos áthágása, azok be nem tartása". A Belügyminisztérium őszinte részvétét nyilvánítja a tragédiában elhunytak családjainak - zárta közleményét a szaktárca.

18 óra 16 perc

A West Balkán Kft. bérbe adta a helyszínt a Noise Night Life független szervezőnek, fix áron, így a legkevésbé sem volt érdekelt a jegyeladásban - közölte a Nyugati téri szórakozóhely üzemeltetője vasárnap este az MTI-vel.

A kft. vezetősége "mély megrendüléssel" értesült a szombati rendezvényen történt tragédiáról, és őszinte részvétét fejezte ki az elhunytak családtagjainak, barátainak, ismerőseinek. A szórakozóhelyen szombat éjszaka, eddig tisztázatlan körülmények között, a diszkóból kiáramló tömegben pánikhangulat alakult ki, s ennek során három fiatal lány életét vesztette.

A West Balkán Kft. közleménye szerint a szombat éjszakai alkalmi rendezvény nem a cégük által szervezett rendezvény volt. A rendezvény szerződés szerinti lebonyolítását a Noise Night Life szervezői saját személyzettel, saját eszközökkel végezték.

Rózsa és mécsesek az egyik áldozat fényképe mellett a Nyugati téren, a West Balkán diszkó előtt, ahol éjszaka három fiatal lány vesztette életét. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Rózsa és mécsesek az egyik áldozat fényképe mellett a Nyugati téren, a West Balkán diszkó előtt, ahol éjszaka három fiatal lány vesztette életét. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A rendezvényre kötött szerződés értelmében a jegyértékesítést és a létszámkontrollt is a Nois Night Life végezte. A West Balkán Kft. vezetősége "mély megrendüléssel" értesült a szombat éjjeli rendezvényen történt tragédiáról, és őszinte részvétét fejezte ki az elhunytak családtagjai, barátai, ismerősei felé.

A cég vezetősége és munkatársai készséggel segítik a tragikus esemény felderítését végzők munkáját - olvasható a közleményben. Korábban a tragédiával végződött rendezvény szervezője, a Noise Night Life azt közölte: ők csak bérbe vették a helyszínt az üzemeltetőtől, és nem volt tudomásuk arról, hogy a helynek nincs érvényes működési engedélye.

Közleményük szerint a biztonságért az üzemeltető saját portaszolgálata felelt, a szervezők feladata a program, a hang- és fénytechnika kivitelezése volt. A rendezvényre 2881 darab karszalagot vásároltak meg. Azt, hogy a szórakozóhelynek nem volt működési engedélye, Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP), Terézváros polgármestere mondta el vasárnap kora délután rendkívüli sajtótájékoztatón. A West Balkán nyilvántartásba vétele megtörtént, amely szerint maximum háromszáz ember részvételével 22 óráig tarthatott volna rendezvényt.

15 óra 55 perc

Megbocsáthatatlan hibát követett el a West Balkán szórakozóhely üzemeltetője azzal, hogy nem jelentette be a szombati nagyszabású rendezvényt; a szórakozóhely nyilvántartásba vételi dokumentuma szerint legfeljebb háromszáz embert engedhettek volna be - közölte Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP) terézvárosi polgármester vasárnapi rendkívüli sajtótájékoztatóján.

A szórakozóhelynek nem volt működési engedélye, de a nyilvántartásba vétele megtörtént, amely szerint maximum háromszáz ember részvételével 22 óráig tarthatott volna rendezvényt - mondta Hassay Zsófia, a diszkótragédia ügyében délelőtt összehívott válságstáb ülése után.

A VI. kerülethez tartozó Nyugati téren, a West Balkán szórakozóhelyen szombat éjszaka, eddig tisztázatlan körülmények között, a diszkóból kiáramló tömegben pánikhangulat alakult ki, s ennek során három fiatal lány életét vesztette. A polgármester szavai szerint megbocsáthatatlan hiba, hogy az üzemeltető, a West Balkán Kft. nem tett eleget bejelentési kötelezettségének. A rendezvényt legalább öt nappal korábban be kellett volna jelenteniük.

Az este tíz óra utáni rendezvény megtartásához pedig kötelező lett volna az önkormányzat engedélye - mondta Hassay Zsófia. Magyarázata szerint a nyilvántartásba vételi számot kötelező volt kiadni a polgármesteri hivatalnak, miután az üzemeltető november végén csatolta a szükséges dokumentumokat.

A jogszabályok alapján ezt követően kezdődtek meg a szakhatósági vizsgálatok, amelyek jelenleg még folyamatban vannak - mutatott rá. A polgármester közölte, az üzemeltetőtől nem érkezett bejelentés sem a polgármesteri hivatalhoz, sem a rendőrséghez, így a hivatalos szerveknek nem volt semmilyen tudomásuk a rendezvényről.

Elmondta, hogy a szórakozóhely üzemeltetője egyébként tavaly tavasz óta több ízben kérte a nyilvántartásba vételt, majd ezeket visszavonta, mielőtt még befejeződtek volna a hatósági vizsgálatok. "Ez egy kicsit játék volt a törvényekkel" - fogalmazott Hassay Zsófia.

A polgármester szólt arról, hogy a hivatal hatóságai rendszeresen vizsgálták a helyszínt, legutóbb december 11-én, éjjel egy órakor. Akkor 180 vendég tartózkodott a helyszínen a megadott határidő után, így a hivatal munkatársai intézkedtek a szórakozóhely kiürítéséről.

Az önkormányzat és a hivatal vezetése mindent megtett, és a jövőben is megtesz annak érdekében, hogy a kerületben működő szórakozóhelyek törvényesen működjenek - jelentette ki a polgármester. Hassay Zsófia hangsúlyozta: a jelenlegi jogszabályok alkalmatlanok arra, hogy hatékonyan fel lehessen lépni a rendelkezéseket megsértőkkel szemben, miután a nyilvántartásba vétel gyakorlatilag automatizmus szerint működik.

Ezért a terézvárosi önkormányzat élni kíván felterjesztési jogával, hogy változtassák meg a jogszabályokat úgy, hogy csak az érdemi hatósági vizsgálatok elvégzése után működhessenek a szórakozóhelyek. Sajtos Csilla kerületi jegyző elmondta, hogy a 2009 októberétől életbe lépett új szabályozás problémát okoz.

Ahol ugyanis nem akarnak dohányterméket árulni, ott elég a nyilvántartási kérelem benyújtása, vagyis a regisztrációs szám kiadását nem előzi meg szakhatósági eljárás, úgy mint korábban. A működési engedélyt a nyilvántartásba vételtől csak az különbözteti meg, hogy a helyen árulhatnak-e cigarettát, vagy nem - jegyezte meg. Mint mondta, a nyilvántartási szám kiadása után kezdődnek meg a szakhatósági eljárások.

Ez dönti el például, hogy mennyi embert fogadhat be biztonságosan a szórakozóhely. Sajtos Csilla felhívta a figyelmet arra is, hogy a jogszabály a bejelentés elmulasztásához nem fűz szankciót, tehát a hatóság kezében így nincs eszköz.

A polgármester és a jegyző kérdésekre válaszolva elmondták, a közeljövőben fokozottabb ellenőrzés várható, és úgy gondolják, hogy a West Balkán befejezi működését. Sajtos Csilla közölte, úgy tudják, hogy a nyomozó hatóság vizsgálja az üzemeltető, a rendezvény szervezője és a rendezvényt biztosító cég felelősségét.

Hassay Zsófia még a sajtótájékoztató kezdetén a polgármesteri hivatal vezetőinek nevében részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak.

15 óra 32 perc

A szombati diszkótragédia helyszínét a rendezvény szervezője, a Noise Night Life bérbe vette a West Balkán üzemeltetőjétől, és nem volt tudomása arról, hogy a helynek nincs érvényes működési engedélye.

A biztonságért az üzemeltető saját portaszolgálata felelt - közölte a Noise Night Life vasárnap kora délután a Facebook közösségi portálon. A Nyugati téri szórakozóhelyen szombat éjjel, eddig tisztázatlan okból, a tömegben pánik alakult ki; a diszkóból menekülők vélhetően agyontaposták társaikat.

A rendőrség még vizsgálja a szervezők felelősségét, valamint igazságügyi orvos szakértő bevonásával a halálesetek okát. Terézváros polgármestere, Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP) vasárnap kora délután rendkívüli sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a szórakozóhelynek nem volt működési engedélye, de a nyilvántartásba vétele megtörtént, amely szerint 22 óráig maximum háromszáz ember részvételével tarthatott volna rendezvényt.

A szervezők a közleményük elején mindenekelőtt őszinte részvétüket nyilvánítják az elhunytak hozzátartozóinak, barátainak, ismerőseinek. "Mély megrendüléssel és döbbenettel állunk a szombat éjszaka történt szörnyű tragédia előtt" - írták.

A közlemény szerint a szervezők a West Balkán épületét a Skála Metro hozzányitott termeivel együtt erre a rendezvényre bérbe vették a hely üzemeltetőitől. A megállapodás az üzemeltető cég külön kérésére tartalmazza, hogy az eseményen a portaszolgálatot kizárólag az üzemeltető saját portaszolgálata láthatja el, amely felelős a vendégek beengedéséért, a létszám kontrollálásáért, a vendégek testi épségének biztosításáért és a rend folyamatos fenntartásáért az épületen belül és az épület előtt egyaránt.

A Noise Night Life csapata a rendezvény programjáért, a hang- és fénytechnika kivitelezéséért felelt, a partner cége pedig a vendéglátásért és az ahhoz szükséges engedélyek biztosításáért. A szervezők arról, hogy a West Balkán nem rendelkezik érvényes működési engedéllyel, csak a híradásokból értesültek, erről korábban semmilyen tájékoztatást nem kaptak. A közlemény szerint a rendezvényre 2881 darab karszalagot vásároltak meg.

A látogatók mozgása miatt a baleset és a pánik időpontjában megközelítőleg 2500 ember tartózkodhatott az épületben. A helyszín hivatalos befogadóképessége három szinten ennél jóval nagyobb. Abban a pillanatban volt olyan terem, amely még szinte üres volt, 50-100 ember tartózkodott benne. A West Balkánban, és a Skála Metro hozzányitott termeiben, tavaly is tartottak ennél jóval nagyobb, 4500 embert vonzzó, sikeres rendezvényt.

A közlemény szerint a szervezők választása ezért is esett erre a helyszínre. Kitértek arra is, hogy a szárnyra kapott pletykákkal ellentétben az Országos Mentőszolgálat és a rendőrség egybehangzóan állítja: az áldozatokon nem találtak késszúrásra utaló nyomokat. Erre - a szervező cég értesülései szerint - a rendőrségen tett tanúvallomások sem cáfoltak rá.

Több szemtanú és közelben tartózkodó állítása szerint, a második szint fölött, ahol feltorlódott a sor, valaki felkiáltott, hogy "késelés", és valószínűleg ez okozhatta a pánikot, és késztette arra az embereket, hogy tömegesen elinduljanak lefelé a lépcsőn, a kijárat felé, és ez végül tragédiához vezetett.

Ennek tisztázása jelenleg is zajlik - írták. A szervezők arra kérnek mindenkit, aki információval rendelkezik az ügyről, vagy jelen volt a tragédiánál, hogy szíveskedjen a rendőrségre befáradni, és tanúskodni.

15 óra 11 perc

A West Balkán szórakozóhely előtt mintegy száz ember gyűlt össze, hogy a hajnali diszkótragédiában elhunyt három fiatal lányra emlékezzen.

Az egyik közösségi oldal délután egy órára hirdette meg a megemlékezést. Kevéssel a kezdés előtt egy középkorú házaspár helyezett el három mécsest a szórakozóhely előtt, utánuk egy idősebb úr gyújtott gyertyákat, aki az MTI-nek annyit mondott, nem ismerte a lányokat, egyszerű állampolgárként jött ki.


Fiatalok a tragédia helyszínén. Fotó: MTI.
Fiatalok a tragédia helyszínén. Fotó: MTI.


Később ő gyújtotta meg annak a hölgynek a gyertyáit is, aki 16 évesen elhunyt fia sírjától érkezett, és szintén szerette volna leróni kegyeletét a három lány emléke előtt. Egy megfordított baseball-sapkás fiatalember egy szál rózsát és az egyik áldozat fotóját tette le a betonra, amelyre az "örökké bennünk él" szavakat írta, és egy szívet rajzolt.

A fotót szív alakban elhelyezett mécsesekkel rakta körül. Ő - érzelmektől elcsukló hangon - csak annyit mondott, hogy jó barátok voltak. Előző este ő is ott akart lenni a buliban, de elkésett. A fiú a tragédiáért a rendezvény szervezőit tette felelőssé.

Szavai szerint úgy szervezték meg az estét, hogy fogalmuk sem volt arról, hányan akarnak azon részt venni. Miközben egymást váltva, sorra érkeztek a megemlékezők, az épület oldalában, a mozgássérülteknek fenntartott lift melletti bejáraton ki-be áramlottak az előző esti esemény résztvevői, akik bent maradt kabátjaikért, értékeikért jöttek.

A többség azt mesélte, fogalmuk sem volt arról, milyen tragédia történt odalent, ugyanis ők az épület felső szintjein buliztak. Arról beszéltek, hogy egyszer csak rendőrök jelentek meg, akik kiterelték őket, és már a ruhatárhoz sem fértek oda, mert azt rendőrsorfal zárta el. Sokan a Nyugati pályaudvar jegypénztárában húzták meg magukat, de akadt olyan is, aki gyalog, kabát nélkül ment haza a XVII. kerületbe, mert a szüleinek nem merte elárulni, hogy mi történt.

Volt olyan fiatal srác, aki a megemlékezésre az édesapjával érkezett, hajnalban is őt hívta, hogy jöjjön érte, mert az épület előtt áll kabát, iratok és lakáskulcs nélkül. Zajlott a megemlékezés, amikor a West Balkánból egy, a hely logójával ellátott pulóvert viselő nő lépett ki, s egy fekete zászlót tűzött a kordon melletti virágágyásba, illetve néhány mécsest tett a már ott sorakozók közé.

Egy háromtagú, két fiúból és egy lányból álló csoport három szál fehér szegfűt tett a betonra. Egyikük - egy kopaszra nyírt, napszemüveges, szakállas fiatalember - azt mondta, habár nem volt ott az előző este, két áldozatot is ismert.

A fiú állítása szerint korábban ezeket a partikat egy másik, zuglói szórakozóhelyen rendezték, de annyira népszerűvé váltak, hogy azt kinőtte, így kerülhetett át más helyszínekre, például ide is. A megemlékezők még délután is csak találgatták a tragédia okait.

11 óra 45 perc

Válságstáb ült össze vasárnap délelőtt a terézvárosi önkormányzat épületében Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP) polgármester vezetésével az éjszakai diszkótragédia ügyében.

A VI. kerülethez tartozó Nyugati téren, a West Balkán szórakozóhelyen - eddig tisztázatlan körülmények között - a diszkóból kiáramló tömegben pánikhangulat alakult ki, és ennek során három fiatal lány életét vesztette.

A tanácskozás várhatóan körülbelül délig tart.

Közösségi portálokon az olvasható, hogy a szórakozóhely engedélyét a kerületi jegyző állítólag két héttel ezelőtt visszavonta, így elképzelhető, hogy a szombat éjszakai rendezvényt hatósági engedély nélkül tartották meg - írta az MTI.

11 óra 30 perc

A Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen történt, három halálos áldozatot követelő tragédiáról szemtanúk azt írják internetes közösségi portálokon, hogy hatalmas volt a zsúfoltság, a hely teljesen megtelt. A szórakozóhelyen szombat éjjel 23 óra körül történt a tragédia.

Eddig tisztázatlan körülmények között a diszkóból kiáramló tömegben pánikhangulat alakult ki, és ennek során három fiatal lány életét vesztette.

Az egyik bejegyzés szerint az egész téren állt a szórakozóhelyre bejutni kívánok sora; amikor a ruhatár is megtelt, mindenki elindult lefelé a lépcsőn, szemben a beáramló tömeggel. Egy másik blogoló azt írta, az indította el a tömeget, hogy valakit megkéseltek.

"A már amúgy is iszonyatosan nyomorgó tömeget lelökték a lépcsőkön. Mint a dominó, úgy dőltünk le. Ember ember hátán, alattam öten feküdtek. Azt hittem, hogy meghalok" - olvasható a bejegyzésben.

Egy bejegyzés szerint vasárnap 13 órákor a Nyugati téri forgóóránál félórás néma megemlékezést tartanak az áldozatok emlékére. A rendőrség honlapján hajnalban közzétett közlemény szerint az összegyűjtött adatok alapján kizárható az a sajtóértesülés, hogy a tragédiát késelés okozta.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság vizsgálja a szervezők felelősségét, valamint igazságügyi orvos szakértő bevonásával a halálesetek okát.

A helyszínen hajnalban tartott sajtótájékoztatón a rendőrség szóvivője, Horváth Katalin Fanni kijelentette: vizsgálja a rendőrség, hogy a helyiségben többen tartózkodtak-e, mint amennyi a befogadóképessége, illetve azt is, hogy a megfelelő menekülési útvonalak biztosítottak voltak-e. Egyben cáfolta, hogy tömegverekedés tört volna ki

Az MTI korábban, nem hivatalos rendőrségi forrásból származó információra hivatkozva, azt közölte: az áldozatokat vélhetően agyontaposták a diszkóból menekülők.

A mentők tájékoztatása szerint az áldozatokon a helyszínen talált külsérelmi nyomokból nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy mi okozta a három lány halálát, ezt az igazságügyi orvos szakértői vizsgálat fogja tisztázni.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője vasárnap reggel megerősítette, hogy a tragédiának nincsenek további áldozatai, vagy sérültjei.

9 óra 21 perc

- Még nem egyértelmű, hogy mi okozta a halálát a Nyugati téri szórakozóhelyen történt tragédia három áldozatának, a halál pontos okát igazságügyi orvos szakértői vizsgálat állapítja meg - mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője vasárnap reggel az MTI-nek.

A Nyugati téri West Balkán nevű szórakozóhelyről szombat éjjel 23 óra körül eddig tisztázatlan körülmények között kiáramlott a tömeg, a kialakult pánikhangulatban három fiatal lány életét vesztette.

Győrfi Pál közlése szerint a helyszínen dolgozó mentősök találtak külsérelmi nyomokat az áldozatok testén, ezek származhattak "lökdösődésből", ami a pánikhangulatban kialakult, de azt egyelőre nem lehet kijelenteni, hogy ez okozta a halálukat.

A szóvivő megerősítette, hogy a tragédiának nincsenek további áldozatai, vagy sérültjei. Elmondta, hogy a helyszínről az éjszaka egy részeg fiatalt kellett kórházba szállítani, továbbá a tömegben egy fiatal rosszul lett a tragédiát követően, őt a helyszínen ellátták a mentősök.

Ezek az esetek azonban véleménye szerint nem függtek össze a három lány halálával. Győrfi Pál tájékoztatása szerint a mentők szombat éjjel fél 12 előtt néhány perccel kaptak riasztást a szórakozóhelyen történt balesetről. A bejelentés több eszméletlen fiatalról szólt.

A mentőszolgálat hat egységet riasztott a helyszínre, az első egységek öt percen belül megérkeztek. A mentősök három fiatal lányt találtak a bejáratnál, egyiküknek sem volt szívműködése és légzése. Azonnal megkezdték az újraélesztésüket, ami több mint fél óráig tartott, de sajnos már nem tudtak segíteni rajtuk, csak a halál beálltát tudták megállapítani.

A rendőrség vasárnap reggel még nem tudott információt adni arról, hogy mikorra lesz eredménye az orvos szakértői vizsgálatnak. Korábban, hajnalban a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel azt közölte: az eddigi információk szerint kizárható, hogy késelés történt volna.

Az MTI korábban, nem hivatalos rendőrségi forrásból származó információra hivatkozva, azt közölte: az áldozatokat vélhetően agyontaposták a diszkóból menekülők.


8 óra 45 perc - Videófelvételek a tragédia helyszínérőlForrás: YouTube.comForrás: YouTube.com


8 óra 32 perc

A Facebookon "Szombat esti tragédia (West Balkán)" néven új oldal alakult, amelyre folyamatosan érkeznek a hozzászólások, és megemlékezést is szerveznek az áldozatok emlékére délután egykor és este nyolc órától a Nyugati téren.

6 óra 12 perc

- A mentők sem tudnak róla egyelőre, hogy a három halálos áldozaton kívül mások is megsérültek volna a Nyugati téri szórakozóhelyen szombat éjjel - mondta el az MTI érdeklődésére az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese, Németh Cecília vasárnap kora hajnalban.

4 óra 12 perc

Az eddigi információk szerint kizárható, hogy késelés történt volna azon a Nyugati téri szórakozóhelyen, ahol szombat éjjel három fiatal lány vesztette életét - közölte az MTI-vel a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője vasárnap kora hajnalban. Horváth Katalin Fanni elmondta: szombat éjjel 23 óra körül a tömeg eddig tisztázatlan körülmények között kiáramlott a szórakozóhelyről, a három fiatal lány ennek során vesztette életét.

Sokkoló képek a budapesti diszkótragédiáról - fotók: MTI.

A szóvivő elmondta azt is, hogy a rendőrség mindent megtesz azért, hogy a szórakozóhelyen hagyott értékeiket az onnan kimenekült fiatalok minél előbb megkapják. Az MTI korábban nem hivatalos rendőrségi forrásból származó információra hivatkozva azt közölte: az áldozatokat vélhetően agyontaposták a diszkóból menekülők.

A rendőrség helyszínen rögtönzött sajtótájékoztatója szerint a tömegben pánikhangulat alakult ki a helyszínen, további sérültekről a hatóságoknak egyelőre nincs tudomásuk. Horváth Katalin Fanni a helyszíni sajtótájékoztatón elmondta: folyamatosan hallgatják ki a tanúkat, és további szemtanúkat keresnek. A helyszínen a rendőrség cáfolta, hogy tömegverekedés tört volna ki.

Újságírói kérdésre válaszolva a szóvivő a helyszínen kijelentette: vizsgálja a rendőrség, hogy a helyiségben többen tartózkodtak-e, mint amennyi a befogadóképessége, illetve azt is, hogy a megfelelő menekülési útvonalak biztosítottak voltak-e. Az MTI tudósítója azt látta: több tűzoltóautó is a helyszínre sietett, ugyanakkor a katasztrófavédelem közlése szerint tűzoltói beavatkozásra nem volt szükség.

Az MTI rendőrségi forrásból úgy tudja: huszonéves fiatal lányok vesztették életüket. Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának beszámolója szerint a szórakozóhelyet lezárták, a várakozó fiatalokat pedig arról tájékoztatták, hogy csak a bűnügyi szemle után kaphatják meg otthagyott értékeiket.

Aki ezt nem tudja megvárni, azok vasárnap egy külön megadott telefonszámon érdeklődhetnek holmijaik felől. A Nyugati pályaudvar várótermében több száz fiatal várakozik, akik egy szál pólóban menekültek ki a diszkóból és többük elmondása szerint azért nem tudnak hazamenni, mert irataik és lakáskulcsaik, kabátjukban és táskájukban a szórakozóhelyen maradtak.

3 óra 42 perc

A Nyugati téri szórakozóhely egyik közösségi portálon található adatlapján a helyszínen levők beszámolója szerint késelés történt szombat éjjel, ezért vesztette életét három fiatal lány; az MTI nem hivatalos rendőrségi forrásból származó információja szerint ugyanakkor az áldozatokat vélhetően agyontaposták a diszkóból menekülők.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság az MTI vasárnap hajnali megkeresésére nem kívánt reagálni a közösségi portálon megjelentekre, ígéretük szerint még a hajnali órákban hivatalos tájékoztatást adnak a történtekről.

Az MTI más, rendőrségi forrásból származó értesülése szerint azonban nem történt késelés, a fiatal, huszonéves lányokat halálra taposták a szórakozóhelyen kitört pánik során.

3 óra 35 perc

Több pólót, illetve atlétát viselő fiatal várakozik a Nyugati téren, akiket azt követően tereltek ki az egyik szórakozóhelyről vasárnapra virradóra, hogy ott - eddig tisztázatlan körülmények között - három fiatal lány életét vesztette - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója.

A fiatalok közül többen elmondták: a szórakozóhelyen hirtelen leállt a zene, felkapcsolták a villanyt és mindenki menekülni kezdett a bejárati ajtón keresztül, még a kabátjukat sem volt idejük felvenni. Az MTI egy másik, helyszínen tartózkodó tudósítójának beszámolója szerint két sérült lányt a helyszínen levő fiatalok a fejük felett, kézről kézre átadva próbáltak meg a helyiségből kijuttatni.

A szórakozóhelyről kijuttatott fiatalokat a Nyugati pályaudvar fűtött várótermébe igyekeznek beterelni a helyszínen a rendőrök - jelentette az MTI tudósítója. A Nyugati tér környékét a rendőrség szalagokkal zárta le.

3 óra 26 perc

Az eddigi információk szerint hárman meghaltak és sokan megsérültek egy fővárosi, Nyugati téri szórakozóhelyen szombat éjszaka, de hivatalos tájékoztatást egyelőre sem a rendőrök, sem a mentők nem adtak az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának.

A BRFK sajtóügyeletese korábban azt mondta: három fiatal lány vesztette életét az V. kerületi szórakozóhelyen, és az eddig tisztázatlan körülmények között bekövetkezett tragédia miatt kialakult pánikban a menekülők sok száz fiatal társaikat eltaposták.

Az MTI tudósítója a helyszínen azt látja, hogy a szórakozóhelyről távozó fiatalokat a rendőrök egyenként igazoltatják, a szórakozóhely bejárata előtt több mentőautó áll, a rendőrség szalaggal zárta le a tér egy részét, és az Oktogon felé vezető út forgalmát szintén lezárta.

A Nyugati pályaudvar előtti villamosmegállóban, illetve a tér előtt több száz fiatal várakozik közülük néhányan az MTI tudósítójának azt mondták: verekedés tört ki a diszkóban, majd pánikba estek, és a tömeggel együtt megpróbáltak kimenekülni a szűk bejárati ajtókon.

Elmondásuk szerint a szórakozóhelyen még mindig több sérült tartózkodik. Az MTI információi szerint eddig a mentők három fiatal halálát állapították meg a helyszínen, de vannak olyanok, akiknek az életéért még küzdenek az orvosok.

A Nyugati tér környékén mintegy 150 rendőr, és több tucatnyi járőrautó áll. A BRFK szóvivője és az országos mentőszolgálat sajtóügyeletese az MTI tudósítójának telefonon annyit mondott: tájékozódnak, és nem tudnak az ügyről egyelőre bővebb felvilágosítást adni.

Olvasóink írták

153 hozzászólás
 • 153. Pofátlan 2011. január 18. 09:59
  „Egylány00 !
  A <moderálva> weboldalon levő fénykép egyértelműen tégedet igazol.A földön fekvő testen vágás van!
  Sajnálatos hogy mindig jobboldali hírforrások közlik az igazat, amikor állítólag "jobboldali" kormányunk van.”
 • 152. Goldmund 2011. január 18. 09:22
  „Még egy adalék:

  "A Blikk információi szerint K. Kingát és Cs. Emesét az első és második emelet között a lépcső korlátjának préselte a tömeg, a mellkasuk összezúzódott, hasuk pedig összepréselődött: ez okozta fulladásukat. A harmadik áldozat, R. Rita nyakát törte, a Magyar Nemzet szerint a földön annyira megtaposták, hogy az egyik eltört bordája szúrta át szívét."

  http://bombahir.hu/budapest/ezer-tanubol-egy-sem-latta-a-keselest”
 • 151. Goldmund 2011. január 18. 09:17
  „Van olyan szemtanú, aki szerint nem történt késelés:

  "A kialakult tömegben egy kopasz férfi vette elő a kését, hogy utat vágjon magának. Valószínűleg megelégelhette a tumultust, melyben nem tudott előre haladni, ezért rántott kést. Úgy gondolta, hogy majd megijed tőle a tömeg, és fentebb engedik. Egy civilben ott tartózkodó rendőr szenvedett sérülést. Neki az ujját vágta meg a késsel hadonászó férfi. Ám szerintem olyan, hogy megkéseltek volna valakit, nem volt. Nem beszélt senki ilyenről - nyilatkozota a neve elhallgatását kérő egyetemista."

  http://bombahir.hu/budapest/a-karomban-hoztam-ki-a-halott-lanyt”
 • 150. okostojas007 2011. január 18. 07:06
  „felesleges az engedélyeken lovagolni ..
  ezek engedélyek nélkül vagy engedéllyel is 3000 belépót adtak volna el..
  ELLENŐRZÉS !! 22.00. - kor bezárni ...
  nek kell megint visszafelé mutogatni ...
  most kellet volna megelőzni , pláne tudták hogy már többször megsértették a nyitvatartási időt...
  minimum ezért kötelességük lett volna..”
 • 149. Beex 2011. január 18. 06:50
  „147. Muki81 2011.01.17. 21:39

  "A videót szerzői és / vagy tartalmi okokból letiltottuk."”
 • 148. egylány00 2011. január 17. 21:57
  „hányingerem van az embertöl”
 • 147. Muki81 2011. január 17. 21:39
  „http://indavideo.hu/video/Noise_Night_Life_foszervezo_-_Kecskes_Tamas#p_comments=2
  Ez volt az a buli. És ő volt a főszervező. Hihetetlen.”
 • 146. egylány00 2011. január 17. 21:31
  „A rendőrség azt is állította, hogy a késelésről senki nem számolt be a tanúkihallgatások során. Akkor miért keresett a rendőrség hivatalosan is szemtanúkat esetleges késelésről? S. K. január 17-én 1:01-kor az alábbi kommentárt írta a facebookon:

  "Én nem az ismerősömet hozom fel példának hanem MAGAMAT!:( Ott voltam, ismertem is Kingát és Emesét, velük voltak mikor történt a tragédia, pár méterre tőlük vergődtem a tö...megben. :(:(:( LÁTTAM hogy késelés történt (csak Kingát szúrták hasba, Emesénél nem láttam mitörtént)Nagyon gyorsan letakarták a lányok holtestét, így körülbelül senkinek nem volt ideje arra, hogy lefényképezze, nem is engedték. kordonokat raktak ki köréjük, és ordibáltak a rendőrök is meg a biztonsági őrök is hogy húzzunk innen, semmi látni való. ott volt Kinga hasát a szúrás :´(

  vallomást tettem, de senkit nem érdekel az igazság :´(

  Nyugodj Békében Kinguci, Emese nagyon szeretlek benneteket! RIP :("”
 • 145. egylány00 2011. január 17. 21:13
  „milyen furcsa hogy akik ott voltak MINDENKI azt állítja hogy késelés volt. Csak a média állítja hogy "fulladás" vicces kicsit. magátol nem alakul ki ekkora nagy pánik. meg abban az üvöltö zenében elüvöltené magát valaki csak úgy viccből hogy késelnek nem hiszem hogy az egész földszint meghallja és elkezd kifutni. ott valami történt és én inkább hiszek az ott jelenlévöknek mint médiának. részemröl ennyi”
 • 144. BabócsaiEugénia 2011. január 17. 21:12
  „Amikor megtörtént a baj, mennyi rendőr termett ott egyszeriben...Megelőzés...folyton ezt hangoztatják....
  A mi felelősségünk vigyázni a fiatalokra...”
 • 143. tottty 2011. január 17. 20:06
  „142 akkor egyre gondoltunk mert azert az mégiscsak fura hogy a reklámok ellenére egyetlen egy hivatal sem tudott arrol mi készul ott és megértem a sok vezetőbeosztasu részvétnyilvanitast mert ez a minimum amit megtehetnek igy hogy idaig hagyták fajulni a dolgot de részemröl egy senkik”
 • 142. Kukac40 2011. január 17. 19:46
  „141 Én ugyan ezt kérdeztem. Hozzá teszem az engedélyt kiadó szerv felelősségét is vizsgálnám. Ők hivatalból szólhattak volna a rendőröknek, sőtt szerintem kötelességük lett volna, már csak az előzmények miatt is. Sajnos a 3 életet már nem tudják vissza adni.”
 • 141. tottty 2011. január 17. 19:37
  „azert az is megerne egy pár perc hirt a tévébe hogy senkinek nem tünt fel a belépésre várakozo tömeget es rakérdezett volna egy járör pár a központra van e valami bejelentve oda de bizti nagyon sok dolguk volt es az is tuti hogy még térfigyelő kamera se volt vagy ép szervizelték”
 • 140. Pofátlan 2011. január 17. 19:12
  „A Facebookon is törlik a késeléses verziót állító hozzászólásokat.
  Ez undorító.”
 • 139. empathia 2011. január 17. 18:49
  „Ha van Facebookotok, érdemes elolvasni miket írtak le azok, akik ott voltak a helyszínen..."Szombat esti tragédia (West Balkán) oldal"- igazatok van abban, h én nem voltam ott, nem tudom hogy a kép hiteles-e, de ennyi ember egyet állít, ez furcsa...”
 • 138. Pofátlan 2011. január 17. 18:43
  „Empathia !
  Igazad van, egyértelmű a kép. Írja a Barikád.hu hogy a független igazságügyi orvosszakértő szerint is a képen vágásnyom látható.Ráadásul ma délután eldobott kést is találtak a megemlékező fiatalok a disconál.
  Nem szabadna az igazságot elhalgatni, ez a magyar demokrácia?”
 • 137. gonzo 2011. január 17. 18:41
  „empathia,ezt te sem gondolod komolyan,hogy ez a fotó bármit is bizonyít.....”
 • 136. empathia 2011. január 17. 18:35
  „Bocs, de elég egyértelmű...de oly mindegy ez már nem hozza vissza őket!”
 • 135. sup7ra 2011. január 17. 18:33
  „Ezen a fotón aztán semmi sem látszik, nemhogy késelés nyoma...
  Mellesleg vágott sérülést okozhat lábbeli is.....”
 • 134. empathia 2011. január 17. 18:24
  „moderálva”
153 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teljesen megújult Európa egyetlen közúti kiállítása

Ünnepélyes megnyitó keretében avatták fel a több mint 400 millió forintos beruházás keretében… Tovább olvasom