Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Diszkótragédia: előzetes letartóztatásokat kezdeményezett az ügyészség

Kezdeményezte az ügyészség a szombat éjszakai budapesti diszkótragédia gyanúsítottjainak előzetes letartóztatását; a szakminisztérium áttekinti, hogy az önkormányzatok és más hatóságok éltek-e a törvényben biztosított ellenőrzési, szankcionálási jogaikkal; rendezvényszervezők szerint világos szakmai sztenderdekkel és megfelelő szabályozással megelőzhetőek lennének a tragédiák.

Kezdeményezte az ügyészség a szombat éjszakai budapesti diszkótragédia gyanúsítottjainak előzetes letartóztatását. Az indoklás szerint szabadlábon hagyásuk esetén feltételezhető, hogy a gyanúsítottak meghiúsítanák, megnehezítenék, vagy veszélyeztetnék a bizonyítást.

A Fővárosi Főügyészség keddi, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint "a Budapesti VI. és VII. kerületi Ügyészség kedden indítványt tesz a BRFK Bűnügyi Főosztályán kettőnél több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés bűntette miatt indult nyomozásban őrizetbe vett 5 ember előzetes letartóztatásának elrendelésére a bíróság felé".

A Fővárosi Bíróság tájékoztatása szerint az egyik gyanúsítottal szembeni kényszerintézkedés elrendeléséről kedden, a korai esti órákban dönt a bíróság. A többi gyanúsított ügyében szerdán dönt a bíróság.

A Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen történt, három fiatal lány halálával végződő tragédia ügyében vasárnap este jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter, hogy öt embert őrizetbe vettek és több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt indult eljárás.

A Nemzetgazdasági Minisztérium az érintett tárcák bevonásával a következő napokban áttekinti, hogy az önkormányzatok és egyéb hatóságok éltek-e a törvényben biztosított ellenőrzési, szankcionálási jogaikkal. A tárca ezt is figyelembe véve vizsgálja a jogszabályok pontosításának lehetőségét, hogy a vállalkozások jogalkalmazásának vagy a hatóságok ellenőrzési tevékenységének hiányosságait mérsékelje.
Világos szakmai sztenderdekkel és megfelelő szabályozással megelőzhetőek a szombatihoz hasonló tragédiák - közölte a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége. Ez a tragikus esemény elsősorban a szakmai dilettantizmus, és az emberi felelőtlenség, másodsorban a nem megfelelő szabályozás együttes következménye - írták a közleményben.

Pécsett átfogó vizsgálatot indít a szórakozóhelyeken az önkormányzat a szakhatóságokkal közösen a budapestihez hasonló diszkótragédiák megelőzése érdekében.

"A Budapesten történt szomorú, halálos áldozatokkal járó tragédia felhívta a figyelmet azon vészhelyzetekre, amelyek akár Pécsett is bármikor bekövetkezhetnek. A városvezetés utasítására az önkormányzat a szakhatóságokkal közösen átfogó vizsgálatot indít a nagy tömegek befogadására képes szórakozóhelyeken azért, hogy ilyen ne történhessen meg" - tájékoztatta Csizi Péter (Fidesz) alpolgármester az MTI-t.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Geréb-per - Nem kóros Geréb Ágnes elmeállapota a szakértő szerint

Az elmeorvosi szakértői vélemény szerint nem állapítható meg olyan kóros elmeállapot, amely azt… Tovább olvasom