Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Diplomával könnyű külföldi munkához jutni

Jó eséllyel helyezkedhetnek el külföldön is a Nyugat-Magyarországi Egyetem hallgatói. A különböző karokról nemcsak európai országokban, de Kanadában és az Egyesült Államokban is dolgoznak egykori hallgatók.
Jóllehet, idehaza is széles munkaerőpiaci kereslet nyílik a Nyugat-Magyarországi Egyetem hallgatói előtt, sokan mégis a külföldi munkavállalás felé is kacsintgatnak – mondta el a Kisalföld érdeklődésére dr. Takáts Péter oktatási rektorhelyettes. – Úgy tűnik, jó eséllyel, hiszen karonként többen-kevesebben sikeresen helyezkednek el nemcsak az Európai Unióban, de az Amerikai Egyesült Államokban, sőt Kanadában is.

Turisztikai gyakorlatra

Az Apáczai Csere János karról főként az idegenforgalmi és menedzserszakon végzetteket „szívja fel” a külföldi munkaerőpiac. Évente 10–15-en Ausztriában, Németországban és Svájcban vállalnak munkát, többnyire szállodákban és turisztikai központokban. A végzett tanítók is gyakran helyezkednek el német nyelvterületen, hogy ott tökéletesítsék nyelvtudásukat.

Vonzó osztrák óvodák

A Benedek Elek pedagógiai kar minden szakáról van lehetőség a külföldi elhelyezkedésre, ezzel a lehetőséggel tanévente szintén 10–15 diák él. – A német nemzetiségi óvodapedagógusok számára a határközeliség külön vonzerőt jelent, hiszen ausztriai óvodákban gyakori a magyar óvónő – tette hozzá dr. Takáts Péter. – A diplomájuk honosításához a kar állítja ki a különböző dokumentumokat.

’ 56-ban Kanadába mentek

Az erdőmérnöki karon végzettek Magyarországon megtalálják számításaikat az elhelyezkedést illetően. Az erdőmérnöki diplomát ugyanakkor euródiplomává nyilvánították, mely jelentős elismerése az intézményben folyó minőségi képzésnek. – Az ’56-os forradalom idején sokan vándoroltak ki Kanadába, ők az ottani erdőgazdasá-

goknál, egyetemeken és kutatóintézetekben azóta szép karriert építettek – folytatta a rektorhelyettes. – Van közülük, akiből azóta címzetes egyetemi tanár lett. A kar jelenleg – a külföldi elhelyezkedést megkönnyítendő – tervezi angol nyelvű erdőmérnök-alapképzés (BSc) beindítását.

Elégedettek a hallgatókkal

A faipari mérnöki karról évente 12–16 hallgató helyezkedik el Németországban vagy Ausztriában, de nem ritka a finnországbeli és svédországi munkavállalás sem. Többnyire bútor- és forgácslapgyárak keresik az itt végzetteket. A visszajelzések pozitívak, a munkaadó szinte minden esetben elégedett a hallgató szakismereteivel és nyelvtudásával.
– Egy St. Pölten-i vállalkozás kereskedelmi osztályvezetője például karunk hallgatója volt, általa jó a kapcsolat a cég és az intézmény között – mondta el dr. Takáts Péter. – Szakmai tanulmányutak kereteiben számos hallgatónk ismerkedhet meg náluk a különböző gyártási technológiákkal. Mások pedig ösztöndíjjal észak-európai országokba mennek, egyikük például az ismert IKEA-cégcsoport vezető tanácsadója lett. De több oktató is tanít külföldi, jobbára egyesült államokbeli egyetemek katedráin.

Földmérők építkezéseken

A geoinformatikai karról a földmérőknek jelent vonzerőt és jó lehetőséget a külföldi munka. Legtöbbük ausztriai és németországi építkezéseken helyezkedik el geodétaként. – Ezen diákok gyakorlatra mehetnek az említett országokba, de az ottaniak szerint annyira erős a képzés a karon, hogy szívesen „marasztalják” vagy hívják vissza a hallgatót. Közülük többen most éppen Angliába készülnek, hogy egy közös kutatáson vegyenek részt. Ausztriában pedig informatikai cégeknél programozóként könnyű a „geósok” elhelyezkedése.

Francia és német nyelven

A közgazdaság-tudományi karon német és francia nyelvterületen könnyű munkát vállalni, hiszen az itteni gazdálkodási szakon megszerzett diploma előfeltétele két szakmai anyaggal bővített középfokú nyelvvizsga. Általában öten-tizen helyezkednek el hazánkon kívül, jobbára logisztikai központoknál és marketingcégeknél. A tervek között szerepel a német nyelvű közgazdászképzés beindítása, de az idei tanévtől már a nemzetközi gazdálkodás alapszak (BSc) is felvehető lett.

Farmgyakorlaton

A mezőgazdasági és élelmiszer-tudományi kar hallgatóinak 30–35 százaléka választja a külföldi, néhány hónapos farmgyakorlatot, melynek során Hollandia, Dánia, Németország és Ausztria gazdaságainak munkájába nyernek bepillantást. A gazdasági agrármérnökök és az általános agrármérnökök 10–15 százalékát pedig a diploma kézhezvétele után egy évre visszahívják, hogy immár munkatársként működjön közre.

Angol magyarázattal

– Ha a végzett hallgató úgy dönt, hogy képzettségének megfelelő külföldi állást pályáz meg, intézményünk a tavalyi év óta úgynevezett „Diploma Supplement”-et állít ki számára – folytatta dr. Takáts Péter. – Ez egy angol nyelvű részletes leírás arról, hogy a hallgató milyen szakon és szakirányon végzett, milyen tantárgyakból milyen eredménnyel vizsgázott, illetve tartalmazza az államvizsga minősítését, és arra is utalást tesz, hogy mely munkaterületen hivatott elhelyezkedni. Intézményünkből egyébként arányaiban nem túl sok hallgató választja átmenetileg vagy véglegesen a külföldi munkavállalást, mely a hazai keresetekhez képest kétszeres, sőt nemritkán háromszoros fizetést jelent.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi kistigris az országos kilencedik

Tízezer magyar kis- és középvállalkozást hasonlított össze egy hitelminősítő cég. Három szegedi… Tovább olvasom