Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Diplomabotrány: lemondott a TF dékánja

Lemondott posztjáról Tóth Miklós, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának dékánja.
Lemondott posztjáról Tóth Miklós, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának (TF) dékánja - közölte az intézmény szerdán az MTI-vel. Az egyetemen korábban államvizsgákkal kapcsolatos szabálytalanságok gyanúja miatt indult belső és hatósági vizsgálat. A rendőrség közokirat-hamisítás bűntettének gyanúja miatt indított nyomozást a karon, és kedd este iratokat foglalt le az intézményben.

Az egyetem az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Tóth Miklós a karon szerdán rendezett összoktatói-dolgozói értekezleten jelezte Szél Ágoston rektornak, hogy a zavartalan szeptemberi tanévkezdés érdekében leköszön a dékáni posztról. A rektor elfogadta a dékán lemondását.

Az intézmény felidézte: Szél Ágoston augusztus 6-i hatállyal függesztette fel Tóth Miklós dékán - és Szalma László dékánhelyettes - vezetői megbízását, egyidejűleg Mandl József professzort mint rektori biztost nevezte ki a kar élére.

Az államvizsgákkal kapcsolatos szabálytalanságok gyanúja miatt indított belső vizsgálatot később a rektor kiterjesztette. Ez ügyben egyelőre nincs új, publikus információjuk - írta az egyetem, de hozzátették: a kiterjesztett vizsgálat lezárása után tájékoztatni fogják a nyilvánosságot.

Július 23-án a hvg.hu számolt be arról, hogy ismeretlenek rendőrségi feljelentést tettek befolyással üzérkedés, többrendbeli közokirat-, illetve magánokirat-hamisítás gyanújával a TF idei diplomaosztóján történtekkel kapcsolatban, s az egyik érintett hallgató egy sportügyekben illetékes fideszes politikusnak, Lasztovicza Jenőnek a fia.

A cikk szerint július közepén L. J. és Gy. Zs. ünnepélyes keretek között, több tucat évfolyamtársukkal együtt átvették a testnevelő-edző szakos diplomájukat Tóth Miklós dékántól. A portál szerint a dékán is, a hallgatók is tudták: az államvizsga előtt a két egyetemistának összesen 15 jegye hiányzott az abszolutóriumhoz. A cikk állítása szerint "a dékán a saját, frissen szerzett kódja segítségével igazolta a hiányzó krediteket az intézmény elektronikus nyilvántartásában, és Hamar Pál oktatási dékánhelyettes, illetve Hrabacsik Mihály tanulmányi osztályvezető segítségével tette hivatalossá az ügyet".

Lasztovicza Jenő fideszes országgyűlési képviselő az MTI-nek az írás megjelenése napján visszautasította a cikkben foglaltakat, annak közzétételét jogtalannak, méltánytalannak és etikátlannak nevezte. Két nappal később a Veszprém megyei napilapnak a politikus úgy nyilatkozott: "Rendszerhiba lehet, úgy gondolom, hiszen az egyetem szabályzata szerint ha valamelyik hallgatóval gond van az államvizsga előtt, azt jelezni kell az ügyintézőnek. Ezt nem tette meg senki, engedték a diplomamunka elkészítését. Az ötös lett, megvédte a fiam, időpontot kapott az államvizsgára. Másfél hétig készült rá, de a vizsga előtt pár nappal kapott egy e-mailt, hogy nem vizsgázhat. Úgy gondolom, sem a szülők, sem a gyerekek nem hibáztak, hiszen senki nem jelezte feléjük a hiányosságot" - mondta a Naplónak Lasztovicza Jenő.

A rendőrség közokirat-hamisítás bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a cikkel összefüggésben. Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője az MTI-nek július 24-én azt mondta: az ügyben névtelen feljelentés érkezett a BRFK gazdaságvédelmi főosztályára.

Szintén a hvg.hu számolt be arról kedden, hogy öt rendőr házkutatási paranccsal jelent meg a TF-en, ahol "kora este még tartott Hamar Pál oktatási dékánhelyettes és Hrabacsik Mihály, a tanulmányi osztály vezetőjének meghallgatása". Csillag Melinda, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese az MTI-nek annyit erősített meg, hogy a rendőrök kedden iratokat foglaltak le az egyetemen.

Szerdán a BRFK az MTI megkeresésére annyit közölt: a gazdaságvédelmi főosztályuk kényszerítés bűntett és más bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folytatott nyomozása során az eljáráshoz szükséges bizonyítási eszközök beszerzése érdekében" tartott kedden házkutatást.

Olvasóink írták

 • 6. Ambar 2012. augusztus 30. 10:49
  „A lemondás szerintem elég későn történt gondolom már kiderült erről az emberről hogy nem az első esete volt.Ő volt aki t a vizsgálat alatt neveztek ki MOB alelnöknek.Igazi Korrupt ember lehet!Sok minden lehet a füle mögött , gondolom sok politikust és fiát segítette diplomához. Lehet hogy a Tomikát is?!Szégyen ,még a főiskoláról is el kellene távolítani!”
 • 5. load 2012. augusztus 30. 10:22
  „1.tati 2012.08.29. 20:40
  ,,ő legalább egyszerre tudta,mit kell tennie.
  nem várt napokat mint smittplagi bácsi."
  Na, azért nem ilyen fényes a helyzet.
  Ő volt az, aki a vizsgálatot megelőzve kijelentette, hogy Schmitt dolgozattal semmilyen probléma nincs, mert az megfelelt az adott kor elvárásainak.
  Ő volt az, aki a vizsgálat eredményét átértelmezve még hivatalos nyilvánosságra hozatal előtt megsúgta a MaNem-nek, hogy szövegazonosság van, de bűnös nincs, Schmitt ártatlan.
  Ő volt az, aki még a vizsgálat alatt MOB alelnök lett.
  Ezek bármelyike okot adhat a lemondásra egy normális demokráciában, mert rombolja az egyetem jó hírnevét.
  Csak ezután a még kínosabb és megmagyarázhatatlanabb botrány után mondott le, gondolom nem jószántából.”
 • 4. klotzild 2012. augusztus 30. 09:10
  „2.
  Fideszes politikus apuka biztosan nem tudott semmiről... (remélem mindenki elhiszi nekem :) )”
 • 3. Jandex 2012. augusztus 30. 07:03
  „A dajcstomika vajon hogyan államvizsgázott miniszterként???????????? / vajon ki és mit értékelt a semmin??????? /”
 • 2. fityesz 2012. augusztus 29. 20:49
  „A Fideszes politikus is lemondott?”
 • 1. tati 2012. augusztus 29. 20:40
  „ő legalább egyszerre tudta,mit kell tennie.
  nem várt napokat mint smittplagi bácsi.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondott az ombudsmanhelyettes: hiányoznak a munkájához szükséges feltételek

Fülöp Sándor, az alapjogi biztos jövő nemzedékekért felelős helyettese szerint hiányoznak a… Tovább olvasom