Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Dinnyeszezon három hét csúszással

A vízözön és a jégeső nemcsak késleltette az érést, hanem megközelítőleg 1000 hektáron elpusztította a palántákat.

Az előző évhez képest három hetes csúszással, július 10-én kezdődik az idei dinnyeszezon - közölte a Magyar Dinnyeszövetség elnöke az MTI érdeklődésére pénteken.

Simonka György elmondta: a késedelmes kezdést a májusi hűvös és csapadékos időjárás okozza. A vízözön és a jégeső azonban nemcsak késleltette az érést, hanem megközelítőleg 1.000 hektáron el is pusztította a palántákat.

Az országban 7.000 hektáron termesztenek dinnyét, de az idén csak 6.000 hektáron tudják majd felszedni a termést. Ebből a területből 3.000 hektárral részesedik a dél-békési Medgyesegyháza és környéke, így a térség a hazai dinnyetermesztés fellegvárának számít.

Ráadásul a kiváló minőségű termőtalaj és az alkalmazott korszerű technológia miatt ott átlagosan és hektáronként kétszer annyi dinnyét takarítanak be, mint az ország más térségiben.Simonka György, aki egyben a régió országgyűlési képviselője is, a várható piaci helyzettel kapcsolatban jelezte: kiváló minőségűnek ígérkezik az idei dinnye, ám megismétlődhetnek a korábbi évekről ismert piaci zavarok.

Mint mondta, tavaly országosa 150 ezer tonna dinnye termett, s ezt a mennyiséget - normális viszonyok között - jó áron és könnyen lehetne értékesíteni a hazai és a külpiacokon.

A termés fele általában külföldre kerül, ám a szervezetlen termelők és néhány tisztességtelen felvásárló komoly károkat okozhat az ágazatnak.
Példaként említette, hogy azok a társaságok, amelyek telephely engedéllyel és megfelelő minőségbiztosítási rendszerrel rendelkeznek, kilogrammonként öt forint versenyhátránnyal indulnak a feketén értékesítőkkel szemben.

Ráadásul a multinacionális áruházláncok 30-60 napos késedelemmel fizetnek, ami komoly likviditási gondot okoz a termelőknek. A szövetség ezért kezdeményezni kívánja a kormánynál, hogy létesüljön egy olyan pénzügyi alap, amely segítségével a kereskedők és felvásárlók azonnal tudnak fizetni a termelőknek.

A dinnyeszövetség mindemellett célszerűnek tartja az Európai Uniónál a földrajzi árujelző oltalom bevezetését annak érdekében, hogy csak az ellenőrzött és legkiválóbb minőségű dinnyék kerüljenek a piacra. "Ezzel is lehetne öregbíteni a medgyesi dinnye hírnevét" - hangsúlyozta.

Simonka György emlékeztetett arra, hogy 2003-ban még 250 ezer tonnát értékesítettek országosan, ám azóta sokan összekeverték a jó minőségű dinnyét a silánnyal, s ez komoly károkat okozott.

A minőségi dinnyetermesztést és az önköltség csökkentését kívánják elérni azzal is, hogy a térségben, akár állami segítséggel egy speciális palántanevelő területet hoznának létre. Jelenleg ugyanis magas áron külföldről szerzik be a palántákat a termelők.

A szövetség elnöke mindazonáltal azt tartja a legfontosabbnak, hogy a termelők és a kereskedők végre fogjanak össze egymással annak érdekében, hogy a "zavarosban halászók" ne tudják őket kijátszani egymás ellen.

Olvasóink írták

 • 9. buggyant 2010. június 21. 07:32
  „Köszönöm Krisztácska! :)”
 • 8. Krisztácska 2010. június 19. 14:56
  „Te tényleg buggyant vagy! Hű vagy a nevedhez!!!”
 • 7. buggyant 2010. június 18. 19:12
  „A kicsinek salátalevél van a lábán????”
 • 6. kiscic 2010. június 18. 14:28
  „Én is józan vagyok... 2 gyerek van! :)
  Ennyi esőtől lassan már csak víz lesz a dinnyehélyben :)
  Olyan lesz, mitn a kókuszdió... Egy szívószállal kell belőle kiinni a "dinnyelevet"!”
 • 5. makacs 2010. június 18. 13:48
  „Mekkora dinnyék lesznek ennyi eső után??? Lehet,hogy csak egy szelet fér majd be a kocsiba:)”
 • 4. Krisztácska 2010. június 18. 13:35
  „Tényleg kétszer van a gyerkőc!!!
  Pedig semmit sem ittam! Lehet hogy az a bajom?”
 • 3. Mankapunka 2010. június 18. 13:29
  „vírusos a számítógéped,én csak egyet látok,vagy sokat ittál.

  Vigyázz,mert akkor anyósból is sokat fogsz látni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 2. buggyant 2010. június 18. 12:55
  „Tökaranyos ez a kisgyerek, de miért van kétszer???”
 • 1. Mankapunka 2010. június 18. 11:46
  „Lesz szezon???????????

  Honnan??? Franciaországból?????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4-es metró - Délen végzett a pajzs

Befejeződött a 4-es metró déli alagútjának építése, miután az alagútfúró pajzs péntek délelőtt… Tovább olvasom