Kisalföld logö

2016. 12. 07. szerda - Ambrus -4°C | 2°C

Díjeső a receptversenyen

Receptversenyünk zsűrije az eltelt negyedév legeredetibb és legfinomabb receptjeit zsűrizte.

A Kisalföld által meghirdetett és egy évig tartó receptverseny fontos állomásához érkezett, ugyanis letelt az első negyedév és a mesterszakácsokból álló zsűri nemcsak a havi nyertest, hanem az eltelt negyedév legeredetibb és legfinomabb receptjeit is zsűrizte az utolsó főzés-kóstoláson. Az olvasóink által eddig beküldött receptekből kiválasztott és elkészített 35 étel közül a zsűri novemberi nyertesnek dr. Sipos Erzsébet nagymama körömpörköltjét választotta és kilenc darab különdíjat is kiosztottak.

Nehéz helyzetben voltak Pető István, Edvi László, Sátor László és Suga Péter mesterszakácsok, mert a különdíjak száma véges, kisebb „vitát" okozott eldönteni, kinek ítéljék oda a tíz-tízezer forintos vacsorameghívásokat. Most közlünk néhány különdíjas receptet!

Nagymamám-féle körömpörkölt

(6 személyre) Hat darab hátsó körmöt kevés Delikáttal, sóval kuktában puhára főzünk. Kicsontozzuk. Négy-hat közepes hagymát apróra vágunk. Egy kilogramm sertéslapockát felkockázunk. Lehetőleg teflonos lábosba egy réteg lapockahúst, majd egy réteg hagymát, egy réteg körmöt teszünk. Ezt addig folytatjuk, amíg az alapanyag elfogy. Minden húsos réteget megszórunk egy kevés borssal és majoránnával. A köröm főzővizével felengedjük, amíg éppen elfedi. Lassú tűzön addig rotyogtatjuk, amíg minden puha lesz. A levének egészen sűrűnek és ragadósnak kell lenni. Amikor kész, egy púpozott evőkanál enyhén csípős pirospaprikát teszünk bele, de már akkor csak egy kicsit forraljuk meg. Sós vízben főtt burgonyával vagy friss, puha kenyérrel és kovászos uborkával tálaljuk.
Dr. Sipos Erzsébet győri olvasónk nyerte meg a novemberi ajándékot a nagymamája receptje alapján elkészített körömpörkölttel.

Tökös béles

Hozzávalók: fél kg liszt, fél kg tök, negyed kg túró, csipet só, víz. A tejmártáshoz kevés zsiradék, liszt, só, cukor, víz és 3 dl tej szükséges.

A tisztított tököt legyalulom és enyhén sózom, kevés pihentetés után kinyomkodom és összekeverem a túróval. A lisztből egy csipet sóval és vízzel nem túl lágy tésztát gyúrok. Vékony téglalap alakúra kinyújtom, a felére rásimítom a tökös-túrós tölteléket, a tészta másik felét ráhajtom, majd előmelegített sütőben halványpirosra sütöm. Közben a tejmártáshoz körülbelül 3 evőkanál lisztet zsiradékon halványra pirítok, felengedem egy kevés hideg vízzel, majd a tejjel simára keverem és sűrűre főzöm. Közben gyengén sózom, és cukorral ízesítem, hogy enyhén édeskés legyen az íze. A kihűlt tésztát téglalap alakúra szeletelem és a mártásból merek rá.

Csapó Ernőné, Győr

Birsalmás csirke

Hozzávalók: 1 kb. 80 dkg-os csirke, 4 birsalma, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, só, 1 evőkanál Vegeta ételízesítő, 2 evőkanál cukor, köretnek 20 dkg rizs, só.

A jól megmosott csirkét feldaraboljuk, forró olajban kissé átsütjük, majd aláöntünk 4 dl Vegetával ízesített vizet, és lefedve kis lángon puhára pároljuk. Közben a megmosott, magházától megszabadított birsalmát felszeleteljük és egy kevés, enyhén sós vízben puhára főzzük. A cukorból meg a lisztből karamellmártást készítünk és a birsalmához adjuk. Végül a gyümölcsös mártást a csirkére öntjük és együtt még 20 percig főzzük. Melegen, sós vízben párolt rizzsel tálaljuk.

Csapó Ernőné, Győr

Újévi savanyú leves

(8–10 fő részére) 60–70 dekagramm savanyú káposztát apróra vágunk össze. 50–60 dekagramm hús, amely 2–3-féle húsból áll. Sertéscomb vagy lábszár, egy kevés puha része a marhahúsnak, vagy egy kis pulykamell. Ezt apróra kockákra vágjuk. Megdinsztelünk egy kisebb fej vöröshagymát, erre tesszük a kockákra vágott húst, majd tovább dinszteljük még egy negyedórát. Mielőtt felengednénk, teszünk rá egy kis paprikát, szárított morzsolt tárkonyt egy evőkanállal. Sót, borsot ízlés szerint, és egy evőkanál ételízesítőt. Ezt nagyon puhára főzzük (kuktában gyorsabban megy), majd híg, világos rántást készítünk. Mielőtt berántanánk, körülbelül 10 dekagramm megmosott rizst teszünk a levesbe és tovább főzzük, majd berántjuk, egy pohár jól elkevert tejfölt teszünk még a levesbe. A káposzta levével vagy citromlével savanyítjuk ízlés szerint. Ezt a levest lehet készíteni nagyon apróra darált húsból készült pici gombócokkal is, ebbe apróra vágott zöldséget is lehet tenni. Tejföl nem szükséges.

Grúber Lászlóné, Győr

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két csapat az MK-ban

Kézilabda

Ma a Magyar Kupában két győri csapat érdekelt. A férfiaknál a Tento-ETO… Tovább olvasom