Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

Díjeső a Fehér tenyérnek

Komoly sikerekkel zárta Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című, tornászokról szóló filmje a 37. Magyar Filmszemlét.

A rendezői díjat a zsűri „egy sors alakulásának életszerű, hiteles, érzelmes ábrázolásáért" ítélte oda a direktornak.

Az igen rangos elismerésnek számító közönségdíjat szintén a tornászfilm kapta meg. A produceri díjat szintén a Fehér tenyér gárdájának (Angelusz Iván, Kovács Gábor, Pataki Ágnes, Reich Péter) ítélték, a film megvalósulása érdekében végzett tevékenységükért, összefogásukért.

A legjobb vágónak járó Arany ollót Politzer Péter nyerte el a film vágásáért, Nagy András, a film operatőre pedig megosztott operatőri díjat kapott a Fehér tenyér hiteles fényképezéséért.

A külföldi kritikusok Gene Moskowitz díját – megosztva – szintén Hajdu Szabolcs filmje nyerte el. Számos rangos nemzetközi fesztivál érdeklődik a film iránt, többek között Karlovy Vary és Toronto is. Az elkövetkező napokban pedig további hasonló jellegű megkeresések is várhatóak egyéb külföldi filmes rendezvényekről.

A filmet a Lloyd mozi "filmszemle morzsák"-on belül február 14.-én 12:00-kor vetiti - és természetesen a film premierjének idején több előadásban is látható lesz.

A film sztorija

Debrecen, 1970-es évek vége. Hősünk, Dongó 10 éves. Napjai másként telnek, mint egy átlagos kisfiúnak, mivel szülei versenytornára járatják. Az iskolai sportklubban önfegyelmet és szigort követelő világba kerül. Feri bácsi, az edző látszólag öncélú precizitással gyötri tanítványait testileg és lelkileg, hogy minél jobb tornászt faragjon belőlük. Minden kis fegyelmezetlenséget azonnal megtorol. Hiszi, hogy módszerével előbb-utóbb megtalálja a kincset: a jövő bajnokát…

Debrecen, az 1980-as évek vége. Feri bácsi 40 tanítványa közül már csak tíz maradt. A legnagyobb tehetség Dongó, aki sorra nyeri az ifjúsági versenyeket. Ő az edző legnagyobb reménysége, mégis vele bánik legkeményebben. Egy napon Dongó először száll szembe az öreggel. Majdnem össze is verekednek, de a helyzetet feloldja egy cirkuszos társaság érkezése. A légtornász akrobaták, akik egyedülálló produkciót mutatnak be esténként, bajba kerültek, mert sztárjuk elvétette az ugrást és lezuhant. Találniuk kell valakit, aki meg tudja csinálni a "halálcsavarként" emlegetett tripla Ginger szaltót. A tornászfiúknak felcsillan a szemük, de az edző kidobja az akrobatákat - versenytornász nem való cirkuszba! Dongónak azonban az edző és a közte kialakult viszony miatt nincs más választása, mindent otthagyva beállni a cirkuszba. A "halálcsavart" aznap este Dongó előadásában láthatja a publikum, mégpedig védőháló nélkül.

Calgary, Kanada, 2001. Dongó az Altadore Gym. tornaedzőjeként ízlelgeti az Újvilágot. Tíz tanítványa van, valamennyien gyerekek, mint ő volt annak idején, Debrecenben. A fiatal edző azonban ebben a szelíd jóléti világban nagy hibát követ el: megpofozza egyik tanítványát, ezért elveszik tőle a gyerekeket. Majdnem kirúgják, aztán mégis új feladatot kap: az egyik legnagyobb tehetségű, éppen felnőttkorba lépő, de problémás tornászt bízzák rá. Kyle-ból, aki világelső akar lenni, hiányzik a szorgalom és az alázat, ráadásul sértve érzi magát, amiért ezt a Kelet-Európából szalajtott, napszemüveges, furcsa alakot szerződtették mellé trénernek. Dongó egy ideig képtelen feloldani a közöttük feszülő ellentétet, de aztán, szinte véletlenül talál rá a módszerre. Tanítványa hiúságára kell hatnia, riválisává kell lennie. Egyfajta versengés kezdődik…
A tornász világbajnokságot 2002-ben Debrecenben tartják. Kyle, mint Kanada bajnoka, esélyes a győzelemre. Akad azonban egy különös kihívója: egy nagy visszatérő, Dongó.
Főnix Stadion, Debrecen, Tornász Világbajnokság. A közönség mester és tanítványa párharcát figyeli lélegzetvisszafojtva, pedig a terem tele van a tornasport világsztárjaival. Kyle azonban elsősorban az edzőjét akarja legyőzni.

A döntő összecsapást a torna egyik leglátványosabb szerén, az ugrásban látjuk. Dongó és Kyle az első gyakorlat után egyazon pontszámmal vezetik a versenyt, míg a vetélytársak sorra hibáznak. A mindent eldöntő második ugrás előtt Dongónak edzőként kell döntenie: Kyle a kockázatos kombinációt válassza, vagy az egyszerű, tökéletesen begyakorolt formát? Dongó a szimplát javasolja, az ugrás tökéletes. A magyar fiú a nehezebb gyakorlatra tesz kísérletet: ha megcsinálja, ő nyer, ha ront, Kyle győz. Az ugrás tökéletesnek tűnik, a leérkezésben azonban elveszti egyensúlyát, kilép. A közönség vastapssal köszönti Dongót és a győztes Kyle-t. Vakuk villannak, a tömeg őrjöng. Kyle alig tud kibontakozni a gratulálók áradatából, szemeivel Dongót keresi, de edzője eltűnt az ünneplők gyűrűjében.

Las Vegas, 2005. Az amerikai szupercirkusz, a Cirque du Soleil egyik lenyűgöző jelenetét látjuk: Dongó fantasztikus jelmezben a világon egyedülálló gyakorlatot mutat be odafönt a levegőben. A kamera a fiatal férfi arcára közelít, aki a közönség felé fordulva elmosolyodik…

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

kisalföld-exkluzív törökországból

Tovább olvasom