Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Diéta, vitaminok, kondizás

Ocskó Attila neve elsősorban azok számára csenghet ismerősen, akik régóta és rendszeresen böngészik lapunk sportrovatát. Ez rövidesen megváltozik, a súlyemelő profilt váltott, vagy inkább bővített – fitnesztermébe várja azokat, akik komolyan kívánnak foglalkozni az egészségükkel.
Ocskó Attila mindenkinek egyéni edzéstervet készít Fotó: Schmidt Andrea
Ocskó Attila nagyon fiatalon letette névjegyét a súlyemelésben, nyert két korosztályos Eb-aranyat és nyolc magyar bajnokságot, a világbajnokságon pedig a 6. helyen zárt. Ez már a múlt – versenyen idén tavasszal indult utoljára. Ennek oka „új élete", a saját fitneszterme, melyet még márciusban nyitott meg.

Átadja másoknak a tapasztalatait

– Ez teljes embert kíván, nem lehet mellékállásban csinálni. Maximális odafigyelés szükséges, hiszen emberekkel foglalkozom. Eddig gyűjtögettem a tapasztalatokat, az ötleteket, például Gajda Zoltántól és Zsigovics Ágostontól, sokat tanultam tőlük és velük, vagyis a konkurenciával jó a viszonyom.

Azt azért elárulta, az élsportot sem adta fel teljesen, szeretné magát visszaküzdeni az országban a legjobb három közé súlyemelésben és erőemelésben egyaránt. Jelenleg is kondizgat, saját termében, de a speciális szakmai munkát nem tudja elvégezni. Ehhez persze javítania kellene test-zsír százalékarányán, s ebben – vagyis a fogyásban, fogyókúrában – másnak is hasznos tanácsokkal szolgálhat.

– Jómagam nem az éppen aktuális divatokat követem, hanem saját tapasztalataimra építek. A tanácsaimmal komoly segítséget adhatok, hiszen már 16 éve – versenyzőként – diétázom, ezekből a módszerekből a hétköznapi életre is sok sikeresen átültethető, de természetesen minden egyénre szabott.

Félelmek az edzőteremben

Az újonnan érkezőkkel Ocskó elbeszélget, diétát, egyéni edzéstervet készít számukra, melyet – ha valaki végre rászánta magát – heti rendszerességgel kell végezni. A teljes test, izomzat megmozgatását két-három napra osztja el, mert szerinte nem szabad az egész programot egy foglalkozásba belezsúfolni.

– Ha mindent egy nap alatt akarnánk elvégezni, túl hosszú lenne a tréning, és rengeteg energiát emésztene fel, ezzel pedig éppen az ellenkező hatást érnénk el: fokozatosan leépítenénk, „elégetnénk" az izomzatunkat. A gerincet megterhelő ülőmunkát a kondizás remekül kiegészíti, egy fárasztó, kimerítő napot követő edzés – a megfelelő dózisban – feltölt, felfrissít, jótékony élettani, pihentető hatása van.

A legfontosabb, hogy próbáljunk meg minél egészségesebben, kiegyensúlyozottabban élni, ebből pedig nem hiányozhat a mozgás sem. Ha szükséges orvosi tanácsot kérünk és arról is kifaggatok mindenkit, milyen sérülése, operációja volt, azokra a testtájakra ugyanis jobban kell ügyelni a terhelés során.

Manapság még a félelmeink is gátat szabnak vágyainknak, mert lehet, hogy szívesen lemennénk az egyik terembe kicsit „izzadni", de úgy gondoljuk, 40-50-60 éves fejjel megmosolyognak, kinéznek onnan bennünket. Ez tévhit, és lassan talán hazánkban is kikopik a tudatunkból, a reflexeinkből.

Új életstílus

Ocskó Attila fitnesztermében minden technika, gép megtalálható, de elsősorban nem ezek a fontosak.

– Arra törekszem, hogy minél barátságosabb, családiasabb legyen a hangulat. Folyamatosan tartom a kapcsolatot az emberekkel, nagyon fontos a személyes kontaktus, egy-két kedves szó. Kijavítom a hibákat, de ezt igyekszem nem tolakodóan, udvariatlanul tenni. Bátorításra mindenkinek szüksége van, a legfontosabb azonban, hogy komoly eredményt csak a módszerek komplex alkalmazásával lehet elérni. Vagyis a diéta, az egészséges étkezés, a vitaminok szedése – inkább ezekre a készítményekre, mint gyógyszerekre költsenek – és a kondizás együtt igazán hatékony. Ez új életstílust feltételez – de megéri, érdemes váltani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megrohanták a bevándorlók az olasz partokat

Mintegy négyszáz illegális bevándorló kötött ki a dél-olasz partokon. Az egyik kis hajó felborult a… Tovább olvasom