Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Diáktársai megölésére készült: két és fél év börtönt kapott S. Ábel

Első fokon két és fél év börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék egyebek mellett emberölés előkészületének bűntette miatt S. Ábel joghallgatót.
Első fokon két és fél év börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék egyebek mellett emberölés előkészületének bűntette miatt S. Ábel joghallgatót, aki a vád szerint a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen több diáktársának megölésére készült 2006 és 2010 között.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosításért, a védő teljes felmentésért fellebbezett.

A bíróság nem találta bizonyítottnak, hogy S. Ábel 22 diák megölésre készült, csak azt, hogy "többére", ezért az ítélet szerint kétrendbeli emberölés előkészülete miatt ítélte el, nem pedig, mint a vádiratban szerepelt, 22 miatt. Az őrizetben, illetve a letartóztatásban töltött időt a büntetés végrehajtásába be kell számolni.

A 25 éves férfit nagyanyjának 2006-ban történt bántalmazásáért, valamint egy későbbi garázdaságért is elítélte a bíróság. Utóbbit a férfi azzal valósította meg, hogy gázpisztolyával kilőtt lakásukból.

Az ítélethirdetésen S. Ábel nem jelent meg. Korábban, az utolsó szó jogán, tagadta bűnösségét.

A vád szerint a kiemelkedő intellektuális képességű fiatal joghallgató évekkel ezelőtti finnországi, németországi és egyesült államokbeli iskolai mészárlások hatására döntött úgy, hogy fegyvert szerez, és az egyetemen annyi diákot öl meg, ahányat csak tud, majd végez magával is. A 2010 februári elfogásáig az ELTE-n tanuló S. Ábel részletes tervet dolgozott ki, belépett egy sportlövész egyesületbe, engedélyeket szerzett, 2009 őszén legálisan lőfegyvert vásárolt, és már arra készült: valamelyik nagy bevásárlóközpontban lelő legalább huszonkét embert. Azért éppen ennyit, hogy minden egyes addigi életévéért egy-egy ember életével álljon bosszút.

S. Ábel a tervezett mészárlást nem hajtotta végre, 2010 februárjában elfogták a rendőrök. Ennek előzménye az volt, hogy egyik egyetemi csoporttársnőjét megrémítette a fiúval folytatott telefonbeszélgetés, egy csoporttársával megnézte a fiú blogját, és ebből, valamint a vádlott korábbi, iskolai mészárlásokat dicsőítő megnyilvánulásaiból arra következtettek, hogy diáktársuk iskolai lövöldözésre készül, ezért értesítették a hatóságokat.

A fiatalember a rendőrségen kezdetben részletesen beszélt a tervezett cselekményekről, később azonban már tagadta bűnösségét, a védelem pedig alkotmánybírósági döntésekre hivatkozva úgy véli, hogy a nyomozás elején ügyvéd nélkül rögzített vallomás nem használható fel bizonyítékként.

A bíró erre utalva az ítélet kihirdetéskor kritikát fogalmazott meg az első rendőrségi kihallgatásokkal kapcsolatban azért, mert a fiatalembert védő nélkül hallgatták meg egy olyan ügyben, amely miatt még nem is folyt büntetőeljárás vele szemben. Jelezte, ezért S. Ábelnek ezeket a vallomásrészeit az ügy megítélésekor nem is vette figyelembe.

A bíró szerint ugyanakkor a fiatalember internetes bejegyzései, versei, írásai is arra utalnak, hogy az általa "nagy tettnek" mondott tervéről, a gyilkosságok elkövetéséről, majd öngyilkossági szándékáról nem tett le. Mint mondta, a férfi semmi olyat nem tett, ami arra utalt volna, hogy elállt volna a tervétől.

"S. Ábel tömegmészárlást akart végrehajtani, meg akart ölni embereket, tudjuk hogy nem egyet, de nem tudjuk, hogy mennyit (...) tehát X nagyobb, mint 1, ha matematikailag nézzük (...) ezért belép a büntetőjog sajátos matematikája", amely szerint a vádlottra nézve a legkedvezőbb adatot kell nézni, "a legkisebb szám, ami nagyobb 1-nél, pedig a 2" - indokolta a bíró, hogy miért kétrendbeli emberölés előkészülete miatt mondta ki bűnösnek.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte a megbánást (a garázdaság esetén), az idő múlását (a testi sértésnél), valamint a férfi beszámíthatósági képességének enyhe fokú korlátozását, míg súlyosító körülményként vette figyelembe az aljas indítékot, és azt, hogy S. Ábel régóta készült a gyilkosságokra.

A bíró szerint a mostani ítélet azt üzeni a társadalomnak, hogy már hasonló előkészületekért is végrehajtandó, hosszú tartamú szabadságvesztés jár.

Olvasóink írták

 • 8. gonzo 2013. május 22. 13:32
  „6.chihiro,ez a jó kérdés!Azt hiszem páran feltettük magunkban veled együtt.”
 • 7. oxana 2013. május 22. 12:49
  „Ketyegö, idözített bomba.”
 • 6. chihiro 2013. május 22. 11:17
  „22 ember megölésére készül(t) és csak 2,5 évet kap? aztán 2,5 év után mi lesz? itt fog sétálni közöttünk miközben tömegmészárlásra készül...?”
 • 5. W118 2013. május 22. 09:18
  „to 2. Apafi 2013.05.21. 21:30 2,5 év???? Kijön, és kivégez egy fél várost...."

  Szívesen minősíteném az ítéletet,de sajnos nem éri el a minősítési szintet.
  Imádkozz érte,hogy Téged önjelölt,magamutogatási kényszerben levő,"túsztárgyaló"-nak
  ne jussson eszébe rendőrségi kapcsolatait felhasználva feljelenteni hasonló váddal,mert például
  Téged látott venni egy machetét,végiggondolva,akár sorozatgyilkosságra is készülhetsz!
  És valóban,senki sincs biztonságban....ha bekerül a rendőrség-ügyészség-bíróság
  Bermuda háromszögébe.
  Ha úgy jön ki,Neked annyi...a váderedményességi mutató még mindig 98%.
  Talán még emlékszel a móri ügyre,meg a megalapozatlanul életfogytig tartó fegyházra ítéltekre...”
 • 4. Mankapunka 2013. május 22. 00:30
  „Ez csak fel akarta magára hívni a figyelmet, mint a kamu öngyilkosok.”
 • 3. Measurer 2013. május 21. 21:38
  „Kővári Tibor bíró az ítélet indokolásában kritikával illette azokat a laikus ill. szakértő tanúkat, akik a nyomózó- ill. vádhatóság igényét kiszolgálva spekulatív módon bizonygatták, hogy S.Ábel elkövette volna az ámokfutást. Ilyen szempontból a bíróság a Győri Igazságügyi Szakértői Intézet elmeszakértőjét Szabó Ferenc dr.-t igazolta, aki az S.Ábel ügyben adott szakvéleményében kifejtette, hogy a pszichiátria erre a kérdésre nem tud választ adni.
  (A Győri Törvényszék mindenesetre komoly orvosszakértői hátteret tudhat maga mögött, tavaly februárban pl. egy fertőhomoki osztrák cukorbeteg nyugdíjas esetében mertek rendhagyó módon felmentést hozni.)”
 • 2. Apafi 2013. május 21. 21:30
  „2,5 év???? Kijön, és kivégez egy fél várost....”
 • 1. Measurer 2013. május 21. 21:21
  „Kővári Tibor bíró az ítélet indokolásában kritikával illette azokat a laikus ill. szakértő tanúkat, akik a nyomózó- ill. vádhatóság igényét kiszolgálva spekulatív módon bizonygatták, hogy S.Ábel elkövette volna az ámokfutást. Ilyen szempontból a bíróság a Győri Igazságügyi Szakértői Intézet elmeszakértőjét Szabó Ferenc dr.-t igazolta, aki az S.Ábel ügyben adott szakvéleményében kifejtette, hogy a pszichiátria erre a kérdésre nem tud választ adni.
  (A Győri Törvényszék mindenesetre komoly orvosszakértői hátteret tudhat maga mögött, tavaly februárban pl. egy fertőhomoki osztrák cukorbeteg nyugdíjas esetében mertek rendhagyó módon felmentést hozni.)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rezsicsökkentés: újabb milliós bírságok az energiaszolgáltatóknak

Újabb többmilliós bírságokat szabott ki a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság energiaszolgáltató… Tovább olvasom