Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Diákok felálltak a tárgyalóasztaltól: `minden, ami elhangzott, politikai ígérgetés´

Kedd délben találkozott a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) vezetősége és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Az egyeztetés egy órás sem volt, a hallgatók 50 perc után felálltak a tárgyalóasztaltól.

Legalább 40 ezren tanulhatnak állami ösztöndíjjal jövőre a felsőoktatásban - ezt mondta a miniszter, majd hozzátette: a pontos szám függ attól is, hányan jelentkeznek és hányan érik el a kijelölt ponthatárt.

A tárgyalásról kérdeztük Kiss Dávidot, a HÖOK elnökségi tagját: - Felálltunk a tárgyalóasztaltól, mert nem láttuk értelmét egy olyan egyeztetésnek, amelynek nincs írásos anyaga.

Nem kaptunk semmiféle garanciát a negyvenezer ösztöndíjas felsőoktatási helyre, minden, ami elhangzott, politikai ígérgetés.

Nem tudtuk meg, hogy mit terveznek a ponthatárral, ugyanannyi hangzott el a minisztérium részéről, amennyit már a hétvégi nyilatkozatokból is megtudtunk.

Az újabb tárgyalásra vonatkozó kérdésünkre így válaszolt: - Lesznek újabb egyeztetések, de nincs még pontos időpont. Addig, amíg nem kapunk írásos dokumentumot, legalább az új koncepció sarokpontjait tartalmazó tervezetet, nincs értelme újra találkozni.

A középiskolások holnapra demonstrációt szerveznek a budapesti Akadémiához, ehhez a HÖOK is csatlakozott. Kiss Dávid megjegyezte: - Addig folytatjuk a tüntetéseket, amíg nem születik számunkra is elfogadható koncepció. Nem hátrálunk meg, hiszünk az igazunkban.

Olvasóink írták

63 hozzászólás
 • 63. Santos 2012. december 21. 22:27
  „Dödike drága,sürgössen keres fel egy fülórvost,ha még találsz,máskép irány a skandináv órszágok.”
 • 62. dödike 2012. december 19. 14:54
  „Érdekes.A diákok fejből tudják hogy mit akarnak,a kormánynál meg mindenki papírból olvassa a leírt szöveget.Ennyi félrevezető <moderálva>es baromságot már rég hallottam.A FAGYI VISSZANYAL.”
 • 61. pancser 2012. december 19. 12:08
  „57. Valaki 2012.12.19. 10:49
  Tudok a betegségedről ez nem elég?
  56. abszurdisztán 2012.12.19. 10:47
  Ne álmodozz, a Fidesz még mindig igen komolyan vezet. Nincsen nagy visszhangja a diákok mozgolódásának, ráadásul
  az ellenzéki pártokat sem fogadják el támogatónak, amit jól tesznek.
  A szocializmusban ugyan lehetett ingyen tanulni, ezt az ingyenességet azonban szégyenteljes diplomás fizetésekkel társították. Ma burjánzanak ilyen olyan oskolák, mindegyik támogatásért fohászkodik, a diplomás bérek még mindig alacsonyak, kivéve a multiknál. De például az orvosok fizetése sz.r. A problémák összetettek, eddig a felsőoktatáshoz senki nem mert hozzányúlni, a szocik sem. Intézménybezárás, elbocsátások kellenének leginkább, de ezt még a Fidesz sem meri meglépni. Minden párt arról az oldalról indít, hogy pénzügyi oldalról a diákok terhelésével próbálja visszafogni a túlképzést. Szerintem bezárásokkal kellett volna kezdeni, a diákok számát csökkenteni ennek megfelelően, a krémjét viszont így jobban lehetne támogatni az így keletkező tetemes megtakarításokból.”
 • 60. agoston1754@freemail.hu 2012. december 19. 11:32
  „A diákok miért nem azért tüntettnek, hogy több adót akarnak Magyarországon fizetni??? Miérnem a magassabb munkaszinvonalért tüntettnek,?

  Nekik minden elfogadható, csak az nem , hogy a diplomájukat és a megszerzett tudásukat ithon kamatoztasák??? Csak a diploma jó ha hazai, a munka, és az adófizetés már nem??? Ez nekik a tisztességes eljárás? Ide nekem mindent fizetség nélkül??? NO ÉS EZT TÁMOGATJA A SZOCILIBSI SZÖVETSÉG???”
 • 59. accelerator 2012. december 19. 11:04
  „Én 50 percig sem tűrtem vona, ha a képembe hazudnak.”
 • 58. Valaki 2012. december 19. 10:49
  „pancsika, ilyen alulinformáltan minek fórumozol? :)))”
 • 57. abszurdisztán 2012. december 19. 10:47
  „Közeleg a vég ! A fityisz számára. Kiderült, hogy az égvilágon semmiféle oktatási koncepciójuk nincs.Reszketnek, mert jön a választás és a zászló nem nekik áll. Felelősségtudat, erkölcs sehol. A kormány álláspontjával teljesen ellentétes ötletet kommunikál a nagyvezír szombat délután egy kocsmából. Emberek, ez itt a vég.Totális kudarc és csőd.”
 • 56. mindigatutit 2012. december 19. 10:12
  „Látom pancser ha te szülő vagy akkor abban is akkora pancser vagy ,mint a nick neved.talán nem véletlenül választottad ezt a nevet:)”
 • 55. pancser 2012. december 19. 10:05
  „54. Valaki 2012.12.19. 09:55
  Ismertem végső stádiumú alkoholistákat, ők öregasszonyokat láttak meg fekete kutyákat. A deliírium trémens állapotú jobbikosok látomása "világuralomra törő pénzbiridalom". Közel a vég!”
 • 54. Valaki 2012. december 19. 09:55
  „44. pancser 2012.12.18. 22:33

  43. kokolorbi 2012.12.18. 20:57
  Te beteg vagy "birodalmi álmok" honnét szeded ezeket a zöldségeket.

  pancsika megint mindennek mellé lőttél, mert van világuralomra törő pénzbiridalom. :)))”
 • 53. Goldmund 2012. december 19. 09:31
  „51. kerekes652 2012.12.19. 08:10

  Nálad a pont!!!!!!!!!!!!

  Elég csak a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos hazudozásaikra gondolni.
  Csodálkoznak, hogy a lakosság egy kicsit értelmesebb szelete nem hisz nekik????
  HAHAHAHAHA!!!!!!!!!!!!”
 • 52. pancser 2012. december 19. 09:01
  „51. kerekes652 2012.12.19. 08:10
  Remélem a saját fiataljaid sem hagyják magukat, amikor több zsebpénzt, külföldi utat, menő cuccokat akarnak kisajtolni belőled. sőt meg is fenyegetnek, ha nem kapják meg az ősöktől ami egy elkényeztetett csemetének jár, megígérik a papának mamának, hogy elmennek a háztól, mert a többieknek nem ilyen vacak szülei vannak.”
 • 51. kerekes652 2012. december 19. 08:10
  „Na, megy az adok-kapok...

  Kormányhívek és ellenzékiek tolják rendesen... kinek-kinek választása szerint. Csakhogy! Vannak NEM párt preferencia szerinti értékek. Ez itt a bibi. Szerencsére ilyen kommentekkel is találkoztam. Ennek örülök.

  A polémia, a helyzet ugyanis MESSZE NEM CSAK A FELSŐOKTATÁSRÓL SZÓL! Aki ezt nem veszi észre az süket és vak. NEM lehet elmenni az olyan "örök érték"-ek (vagy azok hiánya) mellett, mint a megbízhatóság, a hitelesség, a szavahihetőség.

  Sajnos az elmúlt 4 évben sem sikerült ezeket az értékeket etalonná tenni az ország vezetésének. Most viszont úgy csinálnak, mint a szűzlányok a nászéjszakán. :) A diákok nem hisznek a kormánynak. Jéééééééééé!?!
  Vajon miért nem? (Páran itt írnak olyan hülyeségeket, hogy az ember megdöbben, "Vajon ezek honnan jönnek, vagy fizetik őket?" )

  Örülök, hogy mindenféle támadás és csel ellenére a fiataljaink nem hagyják magukat. Örülök, és szorítok értük!
  Szerencsére Ők nem fizethetők le, nem várnak valamiféle koncra, és nem gyötrik őket egzisztenciális és egyéb félelmek. Velünk ellentétben. Szeretem a romlatlanságukat, és remélem sokáig megtartják. Külön köszönet érte szüleiknek és tanáraiknak!!!

  SOK SIKERT DIÁKOK!!!”
 • 50. steak75 2012. december 19. 08:09
  „Ha onnan közelítjük meg a dolgot, hogy melyik a fontosabb ez- vagy az, az tévút!
  Ennyi erővel fél hülyéket is taníttathatnánk állami pénzből egyetemeken.
  Igen is legyen egy limit, ami tudás alapon, és piaci alapon nyugszik!
  Nem akarom, hogy az adóinkból fizessük azok taníttatását, aki vagy lelép az országból, vagy a munkanélküli segélyét is velünk fizettetik meg!”
 • 49. pillow 2012. december 19. 07:50
  „Nem is lehetne kérdés, hogy tanuljanak minél többen minél többet, csak hát a kedves vezetőnk termelési központtá akarja tenni az országot, oda meg leginkább betanított/átképzett emberek kellenek.
  Dél-Koreában viszonylag jól reagáltak a múlt század végének kihívásaira: amíg nem voltak jó egyetemeik, kiküldték a legjobbakat nyugatra tanulni, akik tíz év múlva már otthon adták át a legjobban eladható tudást.
  20 év sem kellett, és a világ egyik legsikeresebb országa lett. Nekünk sincs semmink, a Balaton is kiszárad úgy 35 év múlva, tanítani kellene a gyerekeket, semmi más dolgunk nem lenne velük, de egy ilyen irigy társadalomban kedvező fogadtatásra talál Orbánék terve - ezen nem csodálkozom, a kommentek fele tényleg erről szól.
  Elhúznak a fiatalok, aztán a mostani irigyek várhatják, hogy összedobják nekik a nyugdíjat.”
 • 48. abszurdisztán 2012. december 19. 07:49
  „Pancser ! Egyetértek, a diplomáért igenis kell fizetni, semmi sincs ingyen. De éppen a Fidesz kezdeményezte évekkel ezelőtt a népszavazást.Fülembe cseng a kérdés : Akar-e Ön tandíjat fizetni ?? Most más világot élünk ? Hazug, képmutató fityesz.”
 • 47. agoston1754@freemail.hu 2012. december 19. 07:31
  „"46. Gőcze_László 2012.12.18. 22:52 ...melyik a fontosabb, melyikbe kell úgymond mind több forrást beleölni, a minél több tanult ember kiképzésébe vagy a sportba és a sportlétesítményekbe"

  Hát´ a mostani női kézisek, meg az olinpián a (azt hiszem 7 arany. meg a többi érem...) azért el lehet gondolkozni... Mondjuk a teherautómotor gyártás ha annó Győrben a világon a 6. lett volna... talán nem kellett volna akkor eldózerolni az épületeket... No de a hatalmas technikai tudás...
  A GDP növekedéséröl meg már ne is beszéljek... Mint a teherautómotor gyártás...”
 • 46. Gőcze_László 2012. december 18. 22:52
  „Ugye nem vár senki minősítő jelzőket? Nem is fogok minősíteni, de azt hogy szomorúvá, mi több elkeseredetté tesz az itt és a témához kapcsolódó többi cikkekhez fűzött kommentek jelentős része, azoknak csaknem a fele.

  Választ nem várva kérdeztem már: melyik a fontosabb, melyikbe kell úgymond mind több forrást beleölni, a minél több tanult ember kiképzésébe vagy a sportba és a sportlétesítményekbe vagy netán az autópályákba? Nagyon hosszú még a sor, amelynek minden eleme csak az oktatás mögött következhetne.
  A képzéis költségek számszerűsítésével meg csínján. Eddig csak számokat láttunk, olvashattunk, de azok alátámasztását még nagyvonalakban sem.”
 • 45. vikri 2012. december 18. 22:42
  „Az látszódik, hogy a Fidesz vezér(kar) nem készült fel értelmesebb emberek bátor(!) kritikájára. Ugyanis ezeknek a fiataloknak még nincs mit félteniük, ha kiállnak az érdekeikért.

  Hajrá fiatalok, csak bátran, mit nagy elődeitek! (Csak nehogy olyanok legyetek mint ők lettek!!!)”
 • 44. pancser 2012. december 18. 22:33
  „43. kokolorbi 2012.12.18. 20:57
  Te beteg vagy "birodalmi álmok" honnét szeded ezeket a zöldségeket. Norvégia szerencséje a kőolaj. Mindazonáltal ezer szállal kötődik az Unióhoz. Európa szerencséje az Unió, köszönhetően két nagy államférfinak. szeretjük a szabad utazást, a szabad munkavállalást, hogy nem zaklatnak a vámosok, hogy nem kell kiviteli engedély stb.
  Neked külön felépítenék egy nemzetállamot, mindennel ami azzal jár, mondjuk egy dunai kavicssziget éppen megtenné.
  Egyébiránt a diákok hamarosan hazamennek, kezdődik a vizsgaidőszak. Nem tudok nekik igazat adni, fizetni kell, a diploma éppen olyan befektetés mint bármi más, mellesleg általában jól jövedelmez.”
63 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áder János halászlét főzött a magyar katonáknak Afganisztánban - fotók

Az Afganisztánban szolgáló magyar katonák felkészültsége nagy elismerést vívott ki Magyarországnak -… Tovább olvasom