Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Diákmunka: rugalmas és megbízható

A diákok ma már nemcsak a szünidőben és korántsem csak dobozhajtogatásra alkalmasak.

A diákok napjainkban már nem csak a szünidőben keresnek munkát, és korántsem csak az udvarseprésre, dobozhajtogatásra és pakolásra alkalmasak. Akarnak és tudnak is dolgozni, méghozzá jóval többen, mint ahány helyen fogadni tudják őket – tudtuk meg Takács Tibortól, a Meló-Diák Északnyugat-dunántúli Iskolai Szövetkezet elnökétől, akivel a diákmunka helyzetéről beszélgettünk.

– A legtöbb ember előtt, ha diákmunkáról hall, még mindig a rokonok és barátok munkahelyén a nyári hónapokra elfoglaltságot és némi zsebpénzt kereső diákok képe jelenik meg. A valóságban szervezett apparátus, profi vállalkozás áll a háttérben. Hogyan működik napjainkban a diákmunka?

– A Meló-Diák Északnyugat-dunántúli Iskolai Szövetkezet a 16. életévüket betöltött nappali tagozatos diákoknak, a szövetkezet tagjainak szervez munkát. Mintegy ötvenfős állandó stábbal dolgozunk, amelynek az a feladata, hogy a különböző munkalehetőségeket megszerezze, majd a munkát a megbízó legnagyobb megelégedésére irányítsa, elvégeztesse. Mivel a diákok gyorsan tanulnak, rugalmasak és megbízhatóak, ezért nagyon széles az a kör, ahol hasznossá tudják tenni magukat. Ez megkönnyíti a munkalehetőségek megszerzését. Ütőképesek vagyunk, hiszen a legkülönfélébb fizikai munkáktól kezdve az adminisztráción, a kézbesítésen, óraleolvasáson és forgalomszámláláson keresztül a szaktudást vagy átgondolt szervezést igénylő nehezebb feladatokig mindent meg tudunk oldani. Tulajdonképpen ez a Meló-Diák erőssége: 16 éves tapasztalatunkkal, kipróbált szervezői hátterünkkel és gyakorlott projektvezetőinkkel olyan komplex munkákat is megpályázunk és elnyerünk, amiről egy maréknyi diák nem is álmodhat – fejtette ki Takács Tibor, aki példaként említi azokat az adatrögzítési munkákat, melyeket a Meló-Diák közbeszerzési pályázatokon nyert el.

Akik már dolgoznak

Halász Erika (22) 2005 februárjában diplomázott a győri Széchenyi István Egyetem közlekedésmérnöki szakán.
– Még az egyetemi évek alatt kezdtem el dolgozni, mert nem akartam, hogy teljesen a szüleim tartsanak el. Amit csak lehet, azt én akarom elérni. Jelenleg napi négy órában dolgozom, mindig délelőtt, de ha a Meló-Diák engedné, dolgoznék akár napi nyolc órát is. Nagyon jól érzem magam az APEH-ban, szeretem a munkámat.

Kardos Enikő (25) másodéves újságíró-hallgató. Az iskola mellett munkát vállal a Meló-Diáknál. Dolgozott már az ÉDÁSZ-nál, könnyű fizikai munkát végzett a Palatia és a Lapcom nyomdájában.
– Számomra nagyon fontos, hogy a munkarendemet az iskolához lehetett igazítani. Napi négy órát dolgozom, de van, amikor délutános műszakban, mert délelőtt óráim vannak. A fizetéssel elégedett vagyok, a hétvégi randik, baráti találkozások, egy-két új ruha, olvasnivaló és a tízórai ára kijön ebből a pénzből. A mobiltelefon feltöltésére már nem mindig elég a keret, ez gyakran átcsúszik a következő fizetés idejére.

– Ilyen szigorú feltételek mellett tényleg profi irányítókra és gyakorlott csapatra van szükség...

– Ebben rejlik az erősségünk. Miután a megbízó elmondja, hogy mi a feladat, a többi már a mi felelősségünk. A munkára alkalmas diákokat vezetői tapasztalattal rendelkező munkatársunk, a munka témavezetője választja ki. Ő az, aki ettől kezdve napi kapcsolatban áll a megbízó cég kijelölt munkatársával. Munkáját a helyszínen egy csoportvezetőnk segíti, aki mindennap figyelemmel kíséri a munka menetét, ellenőrzi a diákok munkáját, és közvetíti a megbízó elvárásait.

– Egyre több diák szeretne munkát vállalni. Mi ennek az oka?

– A fiatalok egyre tudatosabbak, egyre korábban veszik a saját kezükbe az életük irányítását. Ma már nemcsak a vakáció alatt vállalnak munkát, hanem egész évben folyamatosan. Van, akinek a megélhetéshez van szüksége pénzre, van, aki a szórakozásra vagy extrakiadásokra elkölthető összeget keresi meg így. Olyan is akad azonban, aki nagyon jó anyagi körülmények között él a szü-
leivel, mégis dolgozik hetente 3–4 napot. Fontos számára, hogy a munkahelyén már meg- és elismerik, hogy önállósodhat, megbecsültnek érezheti magát. Előfordul olyan is, hogy jómódú szülők az általuk kevésbé fontosnak tartott tárgyakra, ruhákra azt mondják: megveheted, ha megkeresed a rávalót. Ilyenkor sok diák munkát vállal, és tényleg megkeresi a szükséges összeget. A másik véglet, hogy maga a diák dönt úgy, hogy szülei, nagyszülei fordítsák csak magukra a fizetésüket, kisnyugdíjukat, ő előteremti azt az összeget, amire hónapról hónapra szüksége van.

– Milyen keresetre számíthatnak a diákok?

– Természetesen ez is az elvégzett munkától függ. Az órabérek nem túl magasak, 328 és 450 forint között mozognak, és arányosak a munka nehézségével, a munkavégzés körülményeivel. A teljesítménybérben dolgozó diákok gyakorlatuktól és ügyességüktől függően 400–1000 forintot is megkereshetnek óránként. Ennek is köszönhető, hogy vannak népszerű munkák, amelyekre nagyon sokan pályáznak, és ahova nagyon nehéz bejutni.

– Vannak „nem szeretem" munkák is?

– Nincs olyan, hogy rossz meló, ha erre gondol... A jól fizető munkákra természetesen nagyon nagy a túljelentkezés, de olyan munkát szinte alig tudok említeni, amire ne találnánk jelentkezőt.

– Minden évben visszatérő téma, hogy nyáron, a hagyományos diákmunkaszezonban „sok az eszkimó és kevés a fóka", vagyis sokkal többen szeretnének munkát vállalni, mint ahány munkalehetőség van. Milyen tanácsot tud adni a diákoknak?

– Azt, hogy ne csak nyáron, hanem egész évben, folyamatosan vállaljanak munkát. A nyári hónapokat kivéve ugyanis általában több a munkalehetőség, mint a munkát vállaló diákok száma. A másik előnye a folyamatos munkának, hogy a projektvezetők is megismerik a diákokat, felmérhetik, mennyire pontosak, alaposak, így túljelentkezés esetén is érthetően a már bevált munkaerőre számítanak. Különösen tudom ajánlani munkavállalásra augusztus második felét. Ekkor ugyanis a munkahelyi szabadságolások miatt még mindig sok a munkalehetőség, a diákok többsége azonban már a korábban megkeresett pénzét költve nyaral valahol. Ilyenkor bizony nekünk is jól jönne, ha tolonganának a munkát kereső diákok az ügyfélszolgálatunkon.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Allergia ellen kutyát, macskát?

Már elfogadott tény, hogy a túlzott tisztaság - különösen gyermekkorban - nem csak előnyökkel jár, mert például azzal, hogy bizonyos enyhe fertőzéseknek sem enged utat, az immunrendszer megerősödését is gátolja. Engedjük közel a városi gyerekeket is a természethez, s ne féltsük őket az állatoktól! - ennyi a jótanács, immár tudományos kísérletekkel alátámasztva.  Tovább olvasom