Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Diákmunka: július a legnépszerűbb

A szünidőben sok tanuló vállal munkát: van, aki nyaralásra, mobiltelefonra, ruhára gyűjt, mások a jövő évi tandíjukat akarják kifizetni a megkeresett pénzből. A legtöbben Mosonmagyaróváron is ebben a hónapban szeretnének dolgozni.
A diákmunkára vállalkozóknak leginkább valamely iskolaszövetkezeten keresztül érdemes munkát vállalniuk. Így ugyanis biztosak lehetnek abban, hogy hivatalosan foglalkoztatják őket és a munka végeztével megkapják bérüket.
Iskolaszövetkezeten keresztül 16 éves kortól van lehetőség munkavállalásra. A diákoknak rendelkezniük kell érvényes nappali iskolalátogatási igazolással, bankszámlaszámmal – ahová utalhatják a fizetésüket –, adószámmal, taj-kártyával, személyi igazolvánnyal és lakcímkártyával. Szükséges továbbá vásárolniuk egy úgynevezett részjegyet – ára a legtöbb esetben 1000–1500 forint –, ezzel válnak a szövetkezet tagjává. Az összeget a kilépéskor visszaadják a diákmunka-szervezők.
Bozi Arnold, a Pannon-Work Iskolaszövetkezet mosonmagyar-

óvári kirendeltségvezetője a Kisalföld érdeklődésére elmondta: az országos tendencia ezen a környéken is érvényesül: kevesebb cég kínál diákmunkát a nyári hónapokban, mint évekkel korábban. A vállalatok inkább szabadságolásokkal, valamint munkaerő-kölcsönzéssel biztosítják a termelés folyamatosságát. Ennek ellenére 180–200 diák számára tudnak most is Mosonmagyar-

óváron és környékén munkát biztosítani. Jellemzően a könnyebb fizikai feladatok vannak többségben, de egyre több számítógépes munka is szerepel az ajánlatokban, a legjobban pedig tolmácsolással lehet keresni. A diákok órabére bruttó 360–450 forint között van, aki egy teljes hónapot végigdolgozik, az átlagosan 60–70 ezer forintot vihet haza. A legtöbben júliusban szeretnének dolgozni, augusztusra már nehéz munkára bírni a fiatalokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehéz meleg időben vezetni?

Tovább olvasom