Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Diákmunka a szünidőben

Azok a diákok, akik a tanulás mellett némi pénzt is szeretnének keresni, ma már egész évben, az egyéni igényeikhez messzemenően igazodó munkalehetőségek közül választhatnak.

Sokan csak nyáron dolgoznak, ekkor van rá idejük. Annak azonban, aki valamelyik szövetkezetnél szeretne nyárra elfoglaltságot találni, már most csipkednie kell magát. A hónap végére a legtöbb helyet lefoglalják a szemfülesebbek.
Az előírások szerint csak a tizenhatodik életévét betöltött, érvényes iskolalátogatási igazolással, bankszámlával és adószámmal rendelkező diák vállalhat munkát a szövetkezeteknél. A tizenötödik életévét betöltött általános, közép- vagy szakiskolás diák is dolgozhat, de kizárólag az oktatási szünetekben, tehát nyáron, törvényes képviselőjének, vagyis többnyire szüleinek az engedélyével.

Az éjszakai munkáról

A jobb állásokat előre le kell foglalni
A munka törvénykönyvének van egy új fejezete, amely szerint fiatalkorú munkavállaló – tehát tizennyolc év alatti – nem vehető igénybe éjszakai munkavégzésre, illetve ügyeletre, készenlétre.
A diákmunkásokat alkalmazó cégek a gazdaság szinte minden területéről képviseltetik magukat, ahol hosszabb-rövidebb időszakokra kiegészítő munkaerőre van szükség. Tömegesen azokon a területeken foglalkoztatják a fiatalokat, ahol nem számítható ki előre a szükséges létszám (például késik a szállítmány), illetve nagy az igény az élőmunkára, ugyanakkor elvárás a gyors és megbízható munkavégzés. Jellemző területe ennek a csomagolás, a termékek átcímkézése, a borítékolás.
A tapasztalatok szerint nyáron többszörösére nő a munkát keresők és akár 20–40 százalékkal a megrendelések száma, elsősorban a nyári szabadságolások miatt. Emellett bővül a vállalható munkakörök választéka is, megjelennek a speciális mezőgazdasági idénymunkák (például a gyümölcsszedés), s a szalag melletti munka is több embert igényel. Míg év közben inkább a több szabadidővel rendelkező főiskolások és egyetemisták vállalnak munkát, addig a szünidőben dolgozók között a középiskolások vannak túlsúlyban.
A gyümölcsszedés nem megy ki a divatból


Sok az irodai munka

A „klasszikusnak" mondható szórólapozás, csomagolás, nyomdai, kereskedelmi könnyű fizikai és hoszteszmunkák mellett nyáron több esély van jól fizető irodai – adatrögzítés, titkári, recepciós – munkát találni, mint év közben. Annak, aki egész nyáron dolgozni szeretne, érdemes már májusban, még a szünet előtt érdeklődnie és bebiztosítania magát, mert a legjobb lehetőségeket, helyeket már ekkor lekötik a szemfülesebb vagy gyakorlottabb diákok.
Az órabérek jellemzően 300–1000 forint között változnak a munka jellegétől függően. Ezek persze bruttó összegek, amelyekből levonják a szükséges adókat és járulékokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Portréfotó-pályázat

A győri Arany János művelődési ház az Unokák a nagyszülőkért, nagyszülők az unokákért program… Tovább olvasom