Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Diadal a ruhaiparban

1970 óta tulajdonképpen magánvállalatként működik Kapuváron a Diadal, amely 600 embernek ad munkát.

1970 óta tulajdonképpen magánvállalatként működik Kapuváron a Diadal (rhaipari, ma már zrt.). Hatszáz embernek, rajtuk keresztül hatszáz családnak adnak munkát. Hazánkból a textilipart az olcsó kínai, indiai, ukrán üzemek valósággal elszippantották, a Papp József által vezetett cég azonban állja a versenyt. A Triumph több mint harminc éve elégedett velük. A világcég legnagyobb beszállítói a térségben.

Az új gazdasági mechanizmus idején

Az új gazdasági mechanizmust, ha van még, aki emlékszik rá, 1968-ban vezették be. Papp József két évre rá próbálkozott meg azzal, hogy ennek szellemében egy nem éppen szocialista elveken alapuló, a valós gazdasági értékeket figyelembe vevő üzemet hozzon létre társaival a soproni Ciklámen Ruhaipari Szövetkezet kapuvári üzemeként. „Nem volt egyszerű megtenni" – emlékszik vissza rá. „Sok volt a megkötés, az akkori párvezetők szemében az aggodalom, mi lesz itt, ha egy ilyen tőkés szemléletű gyártás megkezdődik." A szándékot azonban siker koronázta. Világcéggel szerződtek. A Triumph női fehérneműit Kapuváron kezdték gyártani. A sikertörténet 1970-ben indult, és alapvetően a mai napig tart. 1985-ben teljesen leváltak Sopronról és felvették a Diadal nevet.

A fehérneműpiacon igazi nagy márkának számító cég ma már nem ötéves szerződéseket köt, csak fél évre előre szavaz bizalmat az összes beszállítójának, de itt van a megyében. Sőt, a kapuvári a legnagyobb üzeme a térségben. „Kéthetente jön ellenőrzés a központból. Németországban egyébként már nem gyártanak Triumph terméket. Minden gyártást kihelyeztek. Próbálkoztak a távol-keleti üzemekkel is, de nem minden esetben éri meg oda elmenni. A munkaerő ott ugyan sokkal olcsóbb, mint Európában, ám a minőséggel problémák adódhatnak. Nálunk a betanított munkások is elsőrangúan dolgoznak. Ez persze pénzbe kerül. Az átlagkereset a Diadalnál tavaly 127.300 forint volt. Erre idén tízszázalékos bérfejlesztés jön majd. Mondhatnak a vezetők bármit, a munkások megbecsülésének elsődleges formája csak a bér marad. Azért tudnak a boltban vásárolni az emberek, másért nem."

Osztalék a cég részvényes betanított munkásainak

Tudjuk, mert beszélik, hogy egy kínai próbálkozás mind a tizenhatezer különleges, amerikai piacra szánt, implantátummal varrt női melltartóját szét kellett vágni, mert a megrendelő nem találta jónak őket. Sokan emlegetik az ukrán vagy orosz üzemeket is, ahol szintén alacsonyabb a munkabér. Tartanak tőle, hogy oda teszik át az üzemüket a nagy trextilmárkák. Pap József szerint ez reális veszély a magyar munkapiacnak, ám azokat a szigorú előírásokat, melyeket ők egy-egy termék márkavédelmében tesznek, a minősítést, a munkafolyamatok ellenőrzését, arrafelé még nem tudják. Voltak kísérletek, de amikor az új desing előbb jelent meg a feketepiacon, mint a hivatalos márkaüzletben, felhagytak velük.

A Diadalnál nagyon komoly biztonsági előírások vannak. Ám a cég tisztában van azzal, hogy az ott gyártott termékek erős csábítást jelenthetnek a dolgozóknak. Ezért a Triumphfal sikerült megegyezniük, hogy limitált számban, nagyon kedvezményes áron a dolgozók vásárolhassanak női fehérneműt.
Kapuvár és a Diadal igazi bástyának tűnik a magyar textilipar erősen megfogyatkozott rendszerében. A harminchat éve a céget vezető szakember ennek ellenére semmit nem szeret elkiabálni.
„Naponta kell építeni a személyes kapcsolatokat. Garanciát adni ara, hogy jók vagyunk, elérhető áron. Szeretnénk, ha varrónők is belépnének hozzánk, de belőlük kevés van. A betanított munkások három hónap próbaideig minimálbéren vannak nálunk, utána kinyílnak előttük a lehetőségek."

A cég zártkörű részvénytársaság. Vagyis bármelyik dolgozója részvényt vásárolhat. Az utóbbi évben 30 százalék hozamot fizettek számukra. Ha kilépnek, akkor a cég azonnal visszavásárolja tőlük névértéken.

A legnagyobb adófizető

„Haszázan dolgoznak nálunk. Kapuvár legnagyobb iparűzésiadó-fizetője a cégünk. Hatszáz család sorsát tesszük könnyebbé. Úgy gondolom, hogy a tisztességes fehér munkaadással nagy terheket vállalunk fel a város és környéke foglalkoztatásából."

A Diadalhoz döntően a városból, illetve a környékről járnak dolgozni. Érdekes megfigyelés, hogy a déli részről jönnek, mert úgy tűnik, a kapuvártól északra lakók inkább Ausztriába mennek el dolgozni pár hónapra idénymunkára. Ott annyit kereshetnek így, hogy egy évig megélnek belőle.

Fábián György 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Totóeredmények

6. hét: 1, X, 1, X, 1, 1, 1, 2, X, 2, 1, 2, 1 + 1. Tovább olvasom