Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Devizahitelezés: Az MSZP a céllal ért egyet, de korlátokat is támaszt

Az MSZP egyetért azzal, hogy a jegybank a devizahitelezés kockázatait csökkentő szabályozás megalkotását kezdeményezte.
Ezt Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója mondta hétfőn, hozzátéve: a szocialisták a céllal értenek egyet, de két "korlátot" is támasztanak, azaz azt, hogy az új szabályoknak segíteniük kell a jövedelmek kifehérítését, de nem korlátozhatják túlzottan a fogyasztást.

A szocialista politikus hangsúlyozta, egyelőre a sajtóból ismerik a kezdeményezést, remélik, hogy a jegybank a frakciókkal, a szakmával, a Bankszövetséggel, Pénzügyminisztériummal egyeztetni kíván. Hozzátette: meg kell vizsgálni, miként lehet elérhetővé tenni a forinthiteleket.

Tóbiás József szerint a bevallott jövedelemhez kellene szabni a hiteleket. Az Magyar Nemzeti Bank javaslatának részletei szerint havi nettó 250 ezer forint jövedelemig a háztartási hiteleknél a törlesztés/jövedelem arány maximuma forinthitelnél 30, eurónál 23, egyéb devizánál 15 százalék lenne. Havi nettó 500 ezer forint jövedelemig ezek az arányok 40, 31, illetve 20 százalék.

Az ennél magasabb, nettó 500 ezer forint feletti jövedelműek esetén a törlesztés forintkölcsönöknél 50 százalék, euró alapúaknál 38 százalék, egyéb devizákban felvett hiteleknél pedig a jövedelem 25 százaléka lehetne. A háztartási jelzáloghitelek esetén a maximális hitel/fedezet arány forintkölcsönöknél 70, eurónál 54, míg egyéb devizában felvett hitele esetén 35 százalék lenne.

A javaslat a gépjárműhitelek futamidejét 5 évben maximálná, ezeknél a kölcsönöknél a maximális hitel/fedezet arány forintban 80, euróban 62, egyéb devizában 40 százalék lenne.

Olvasóink írták

 • 5. gjozsi88 2009. október 09. 12:51
  „load!
  A bankok, mint üzleti érdekeltek "csak" visszaélnek egy piaci helyzettel! Nevezetesen, a felelőtlenül hitelt felvevők és az emiatt lépéskényszerbe hozott állami garanciavállalás lehetőségével! Azt kérni tőlük, hogy legyenek tekintettel, hogy zömében idióták vagyunk...?
  Az államnak életben kell tartania a hitelpiacot, a gazdaság mozgatása érdekében, amiért kénytelen garanciát vállalni másik két fél magánjogi szerződése miatt!
  Persze a pénzintézetek működését szabályozó rendeletekkel tudja fogni a felek kezét, lehetőleg eu komfortos módon! Ugyanakkor tudjuk, hogy szinte minden eset más és más, ezért vannak egyedi elbirálások, ráadásul ügyelnie kell arra is, hogy a piac szabadsága nehezen korlátozható demokráciában, azaz mindenkinek jogában áll hülyének is lenni!
  Ezt a hülyeséget kellene megszüntetni, ez nem a bank, hanem a hitelfelvevő felelőssége!”
 • 4. load 2009. október 08. 23:03
  „3. gjozsi88
  A bankoknak kellene felhagyni a nyakló nélküli hitelezésekben kimerülő profit hajhászással.
  Amíg az állam átvállalja a rossz hitelek kockázatát mind a bank, mind az adós vonatkozásában, addig ennek árát - az adórendszeren keresztül - éppen a felelős döntésekre (és adófizetésre) képes józanok fizetik meg.
  Talán vannak akik nevetnek, de azok nem mi (adófizetők) vagyunk.”
 • 3. gjozsi88 2009. október 08. 09:42
  „load!
  Egyetértünk, csak azt is látom, hogy ezeknek a kezét fogni kéne, azok érdekében, akik felelősen, realitásokon alapuló döntéseket képesek hozni! Ugyanis együtt sírunk, együtt nevetünk e területen!”
 • 2. load 2009. október 07. 15:30
  „1. janika
  Nem janika, ezt rosszul látod.
  Az emberek mértéktelen eladósodása a 2001-ben bevezetett lakástámogatási rendszer következménye.
  Boldog - boldogtalan lakást vett vagy épített, kivette a bankból a megtakarításait és még további hiteleket kért.
  Mivel a bankba betett forint alapú megtakarítások adják a forint hitelek fedezetét, értelem szerűen beszűkült illetve nagyon drága lett a forint alapú hitelezés.
  Az emberek ekkor fordultak a deviza alapú hitelekhez.
  Egyébként sem az állam, sem egy párt, sem egy kormány nem felelős az állampolgárai rossz döntéseiért.
  A hülyeség állampolgári jog - tudtuk meg egykor Simicska Lajostól - és ez így igaz.
  Csak az egyén felelős azért, hogy milyen kölcsön szerződést ír alá, milyen kötelezettség vállal a jövőre.
  Ha az állam ezt törvényekkel szabályozni akarja, a szabadságában korlátozza és a kiskorúság állapotában tartja az állampolgárát.”
 • 1. janika 2009. október 06. 05:58
  „Az MSZP kénytelen volt nyilvánosságra hozni, amihez eddig asszisztáltak? Mint mindig megjátsszák magukat ,mintha Ők eddig nem is sejtették volna a bankok kizsákmányoló üldözetlen rendszerét!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete hétvége az utakon Borsodban

Öten meghaltak, négyen súlyosan, míg kilencen könnyebben sérültek meg az elmúlt hétvégén közlekedési… Tovább olvasom