Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Devizahitelek: újabb tárgyalásokkal folytatódnak a perek a jövő héten

Hétfőn 11 bank és pénzintézet, köztük takarékszövetkezet és lízingcég devizahiteles törvénnyel kapcsolatos keresetét tárgyalja a Fővárosi Törvényszék.
Újabb tárgyalásokkal folytatódnak a jövő héten a Fővárosi Törvényszéken a devizahiteles perek.

A törvényszék korábbi tájékoztatása szerint az augusztus 25-i határidőig összesen 79 hitelintézeti kereset érkezett a Fővárosi Törvényszékre az egyoldalú banki szerződésmódosítás tisztességtelenségét vélelmező törvénnyel kapcsolatban. A csaknem 80-ból 24 keresetlevelet idézés kibocsátása nélkül elutasítottak, melyek közül hatot a pénzügyi intézmények újra benyújtottak.

A Kúria pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi döntésével kapcsolatos kérdések rendezéséről szóló törvény a hitelszerződések egyoldalú módosítását - például kamat-, költség-, vagy díjemelést - megengedő szerződéses kikötéseknél azt a vélelmet állítja fel, hogy azok tisztességtelenek és érvénytelenek. Ám ezt a vélelmet a mintegy 400 magyarországi pénzintézet megkísérelheti bíróság előtt megdönteni.

Augusztus 22-e óta, amikor a Kéthely és Vidéke Takarékszövetkezet kontra magyar állam per tárgyalásával elkezdődtek a perek, a Fővárosi Törvényszék összesen 20 pénzintézet keresetét tárgyalta; az ügyek döntő többségében szeptember elejére halasztotta el a döntéshozatalt, ahol ítélet is született, ott kivétel nélkül elutasította a hitelintézeti keresetet a bíróság.

11 tárgyalás hétfőn


Hétfőn 11 bank és pénzintézet, köztük takarékszövetkezet és lízingcég devizahiteles törvénnyel kapcsolatos keresetét tárgyalja a Fővárosi Törvényszék.

A hét első napján a Sberbank Magyarország Zrt., a Porsche Bank Zrt., a Savaria Takarékszövetkezet, az Örkényi Takarékszövetkezet, az UniCredit Leasing ImmoTruck Pénzügyi Szolgáltató Zrt., a Lombard Ingatlan Zrt., a Retail Prod Zrt. , az Erste Lakáslízing Zrt., az Aegon Magyarország Hitel Zrt. , a PSA Finance Hungary Zrt. , és az UniCredit Leasing Hungary Pénzügyi Szolgáltató Zrt. kereseteiről születhet döntés.

A törvényszék várhatóan szeptember végére túl lesz a "nagy rohamon", októberben a Fővárosi Ítélőtáblán a sor, amelynek a törvény szerint az esetleges fellebbezések nyomán szintén 30 napon belül kell meghoznia másodfokú döntéseit, a jogerős határozatok ellen pedig a Kúriához fordulhatnak a felek rendkívüli jogorvoslattal.

Így várhatóan az év vége felé lezárulhat a perfolyam és újraindulhatnak az adósok és pénzügyi intézmények közti - erre a néhány hónapra felfüggesztett - egyedi perek, amelyek akkor már rövid időn belül konkrét elszámolással lezárulhatnak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Létrejön a Testnevelési Egyetem

Önálló intézményként, Testnevelési Egyetem néven működik szeptember 1-től a Semmelweis Egyetemről… Tovább olvasom