Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Devizahitelek: megússzák az elszámolási díjat a végtörlesztők

Egy módosító javaslat szerint nem kell a 10 ezer forintos díjat megfizetnie azoknak, akik korábban végtörlesztéssel rendezték a hitelüket, ám ahhoz forint alapú kölcsönt vettek fel.
Várhatóan nem kell a 10 ezer forintos elszámolási díjat megfizetnie azoknak a hiteleseknek, akik korábban végtörlesztéssel rendezték a devizahitelüket, ám ahhoz forint alapú kölcsönt vettek fel - ezt is tartalmazza az a módosító javaslat, amelyet hétfőn fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága.

A testület az elszámolási törvényjavaslat részletes vitájában támogatta a szerződésekre vonatkozó felmondási moratóriumot is az elszámolási időszakra. A bank ennek értelmében az addig történtektől függetlenül nem mondhatja fel a fogyasztói hitelszerződést az elszámolási idő alatt. A módosító javaslatcsomagot az bizottság számára indítványozó Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Répássy Róbert ismertette a testület előtt.

A bizottság azzal is egyetértett, hogy az elszámolásra hosszabb idő álljon rendelkezésre, tekintettel például a postázási időre vagy a folyamatban lévő perekre. Az államtitkár hozzátette ugyanakkor: 2015-ben minden fogyasztói csoport esetében megtörténik az elszámolás.

A jelenlegi polgári törvénykönyv szerint a szerződések érvénytelenségének megállapítását anélkül is kérhetik egy perben, hogy annak jogkövetkezményeit meghatároznák - mondta Répássy Róbert. Egy módosítás azonban ettől eltérően azt javasolja, hogy a fogyasztói kölcsönszerződések esetében csak a jogkövetkezményekről nyilatkozva lehessen megállapítani az érvénytelenséget.

Az előterjesztés módosítaná a bíróság és a békéltető testület eljárását is, kizárva a perújítást, és kitolva a moratóriumot.

Répássy Róbert ismertetése szerint, ahogy a benyújtott törvényjavaslatot, úgy a bizottság előtt lévő változtatásokat is egyeztették mind a Magyar Nemzeti Bankkal, mind az Országos Bírósági Hivatallal (OBH). Megjegyezte, a módosítások egy részét - például a határidők kitolását - éppen az OBH kezdeményezte.

A törvényalkotási bizottság 25 igennel, 1 nem szavazat és 4 tartózkodás mellett fogadta el a módosító csomagot.

Az úgynevezett elszámolási törvényről várhatóan szerdai ülésén határoz az Országgyűlés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiemelt szerepe van a békéltető testületeknek a fogyasztóvédelemben

Az idén eddig kirótt piacfelügyeleti bírságok összege is csaknem kétmilliárd forint. Tovább olvasom