Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Deutsch: a kormány 43 százalékkal kevesebb uniós forrást tudott kifizetni

A kormány saját, 2008. évi tervezéséhez képest 43 százalékkal kevesebb uniós forrást tudott kifizetni a pályázóknak - közölte Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője.

Mint mondta, ez "nem az Európai Unió (…), nem a pénzt felhasználni akarók (…), hanem egyetlen egy szereplő, a kormány hibájából" történt így.

A képviselő emlékeztetett arra, hogy a 2007 és 2013 között, tehát "a hét év alatt felhasználható pénz alig nyolc százalékát fizette ki a kormány 2007. január elseje és 2009. augusztus vége között".

Az uniós képviselő jelezte, hogy a források felhasználását nem lehet ugyan időarányosan kiszámítani, de az, hogy az uniós költségvetési időszak "lassan 40 százaléka eltelik, és a forrás, amit eddig fel tudtunk használni (…), azzal a veszéllyel fenyeget, hogy ki fogunk csúszni az időből".

Deutsch Tamás attól is tart, hogy mire a jövő évben gyökeres politikai fordulat lesz az országban, és új kormány lép hivatalba, akkor komoly kérdés lesz, hogy "a pályázati rendszer átláthatóbbá és ellenőrizhetőbbé tételével, a pályáztatási eljárás felgyorsításával lesz-e még egyáltalán mód arra, hogy a lehetőségekhez képest a források maximumát el tudjuk érni".

A képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy az ÁSZ által vizsgált időszakban azt a kormányzati szervet, amely felelős volt az uniós forrásokkal kapcsolatos tevékenységért, a jelenlegi miniszterelnök, Bajnai Gordon irányította.

Szerinte a számvevőszéki vizsgálat egy "hatalmas egyest állít ki" Bajnai Gordon ellenőrzőjébe.

Hozzátette: "ezt az egyest azonban nem Bajnai Gordon, hanem mindannyiunk ellenőrzőjébe kell beírni, mert mi vagyunk ennek az elhibázott miniszteri tevékenységnek és a kormányzati politikának a kárvallottjai".

A politikus emlékeztetett arra is, hogy Magyarország uniós csatlakozása óta összesen mintegy 500 milliárd forint került be a magyar gazdaságba, ám ennek ellenére a regisztrált munkanélküliek száma 564 ezerre növekedett.

Mint mondta, a munkanélküliség növekedése nem csupán a gazdasági válság következménye, hiszen a 2005-ös csatlakozáskor regisztrált 360 ezerről 400 ezer fölé növekedett tavaly októberre. Ugyanakkor a 2005-ös, majdnem 4 százalékos GDP-növekedéshez képest öt év után mínusz több mint hat százalékhoz jutottunk.

Domokos László, a Fidesz Békés megyei és a megyei önkormányzati elnöke, a Parlament költségvetési bizottságának alelnöke példával illusztrálta a késedelmes kifizetések okát. Mint mondta, például a megye közreműködésével készülő békéscsabai Ibsen-palota projektet még az előző kormányzati ciklusban tervezték meg, majd a mostani időszakban, három évvel ezelőtt döntöttek a támogatásról, ám csak tavaly írták alá a szerződést.

Ehhez képest csak az idén tavasszal kezdődhetett meg a beruházás, ami a következő kormányzati időszak elején fog befejeződni.
A politikus szerint egy ilyen hosszú eljárási rend nemhogy az önkormányzatok, hanem a vállalkozások számára is tervezhetetlen.

Olvasóink írták

  • 1. gjozsi88 2009. szeptember 24. 18:29
    „Az uniós pénzek tekintetében a Fidesz elfelejtette közölni, hogy a lekötött, azaz a pályázati pénzek lehívása utófinanszirozás keretében történik, azaz csak azok a pénzek érkeztek meg, mely munkák már elkészültek! Számtalan projekt még folyamatban van, így csak az előlegek lettek lehívva, amely egyébbként sem szokványos a pályázati rendszerekben, de a szoci kormány képes volt elérni, hogy előlegeket fizessen ki az eu.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bárándy György ügyvéd 90 éves - kamarazenekar viseli a nevét

Hacsak nevében is, de egy élő kamarazenekart kapott ajándékba a 90. a születésnapján Bárándy György… Tovább olvasom