Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Desktop Publishing - A kiadói szoftverek gyönygyszemei

A számítógépes applikációk igazi fejlődése a desktop publishing szoftverek megjelenésével kezdődött. Bár a témában a Macintosh ma is megtartotta előnyét, a Windows platform is felzárkózik.

Adobe InDesign 2.0

www.adobe.com  
E: táblázatkészító funkció, fejlett festő és illusztráló opciók
H: igen drága

A 2002-es esztendő igazi megújhodást hozott a desktop publishing szoftverek világában, hiszen a piac mindhárom szereplője előállt új változattal. Az Adobe mindjárt kettővel is, és ezek közül az InDesign 2 volt a legizgalmasabb. Az Adobe DTP-ügyben állandó harcban áll a Quark-kal, és az InDesign sokak szerint előnybe hozta az Adobe-t.
Az InDesign modern, és sok új tervezői opcióval rendelkezik főleg a professzionális nyomtatás területén. Előnye még, hogy a többi Adobe termékkel, főleg a Photoshoppal és az Illustratorral könnyen integrálható. XML import és export opciója új a DTP programok között, bár ezzel a Quark is előállt.

QuarkXPress 5.0

www.quark.com 
E: végre táblázatkészítővel is ellátták, web támogatást kapott
H: kevés az új opció

A Quark egyedülálló a szoftvergyártók között, hiszen az évek során szinte egyedüli lehetőség volt a kiadói szoftverek között. A desktop publishing királya arról volt híres, hogy csak alapos okkal ad ki új verziót. A QuarkXPress 4.11 után nem kevesebb, mint 8 évet kellett várni a QuarkXPress 5.0-ra, és a szakemberek szerint az új verzió vajmi kevés újdonságot tartalmaz a táblázatkészítésen és a webes támogatáson (az XML-t is beleértve) kívül.
A QuarkXPress azonban valószínűleg továbbra is a kiadók, művészek és arculattervezők alapszoftvere marad, főleg Macintosh platformon.

Microsoft Publisher 2002

www.microsoft.com  
E: könnyű használat, hasznos előregyártott sablonok
H: Az Office XP aktiválása szükséges hozzá

A Publisher a könnyű DTP programok kategóriájába tartozik, nem igazán professzionális megoldás. Viszont a kezdők és a magáncélú felhasználók örömmel veszik majd a sok előregyártott elemet. Jó a web támogatása, és valljuk meg: nem sok kreativitást igényel.

Adobe Acrobat 2002

www.adobe.com  
E: egyedülálló a pdf készítésben
H: elég magas az ára

Az Acrobat tulajdonképpen nem DTP program, hanem a pdf formátumú dokumentumok szerkesztője - nélkülözhetetlen, ha valaki ilyen formátummal dolgozik. Mellőzhetetlen része a professzionális desktop publishing munkának.

További lehetőségek:

Adobe Pagemaker 7.0 - www.adobe.com  
Publish It - www.postersw.com  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családtörténelem Petőcz módra

Az ősök a ma szlovák területhez tartozó Keszegfalváról indultak, az élők közül pedig a minap… Tovább olvasom