Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Dervarics Attila: Szükség van az optimizmusra

Dervarics Attila, a Démász Rt. igazgatóságának elnöke Jókai Mór Fekete gyémántok című könyvéről beszél.
„Jókai Mór, a melegszívű meseszövő – rá jellemző módon – ebben a regényében is az ellentétekre épít. Szembeállítja a gazdag és a vagyonát bármi áron gyarapítani akaró, gátlástalan Kaulmann Félixet, valamint a haladó tudományért munkálkodó, hasznos dolgokat alkotó, másokra is tekintettel lévő mérnököt, Berend Ivánt. Kaulmann úgy próbálja növelni vagyonát, hogy közben rombol, míg Berend épít a maga és mások hasznára. Kettejük harca a regény fő fonala, de Jókai elhalmoz bennünket hol megríkató, hol megnevettető epizódokkal, érzelmeinket és fantáziánkat megmozgató történetekkel.

A könyvet azoknak ajánlom, akik kikapcsolódni vágynak, akik szeretnék fáradt idegeiket megpihentetni, optimizmusukat visszanyerni. Jókai erre kiválóan alkalmas, érdemes ifjúkori olvasmányainkat újból elővenni.
Jókai műveiben egyszerűbb világot épített a valóságosnál, ezért könnyen, erőfeszítés nélkül eligazodhatunk benne. Nála világos, hogy melyik a helyes út, és az is, ki áll a jó és ki a rossz oldalon. A végén sosem kell csalódnunk, bármely szövevényes is a cselekmény, bármennyi akadályt is kell hőseinknek leküzdenie, a végén helyreáll a rend, a jóság és igazság győz, a gonosz megbűnhődik.

A továbbszövő, dekoráló fantázia mindent a happy end irányába vezet Jókainál, ösztönösen, ellenállhatatlanul. Mindig tud magokról a hó alatt, amelyek okvetlenül ki fognak csirázni' – írja róla Szerb Antal. Valljuk be, vannak pillanatok az életünkben, amikor nagy szükségünk lenne optimizmusra, háborgó igazságérzetünk megnyugtatására, a jóságba és igazságba vetett hitünk megerősítésére. Ilyenkor segíthet Jókai!"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önbizalmat a szoptatóknak!

Az anyatejes táplálást népszerűsíteni, a szoptatást tanítani kell – visszhangzik évtizedek óta a civilizált világ szakmai fórumain. A statisztikák szerint nemhiába konganak a vészharangok. Az édesanyákat a szülést követő megpróbáltatások kifárasztják, a nagymamák és a férj dolgoznak, így marad a bömbölő kisbaba, a rumlis lakás, a kimerültség, a tehetetlenség... Tovább olvasom