Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Demszky: Hagyó elmenekült a konfliktusok elől

Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester szerint korábbi, a BKV-t felügyelő helyettese, Hagyó Miklós (MSZP) szeretett a cég irányítójaként megjelenni, ám a konfliktusos ügyek elől többször elmenekült.

A városvezető erről szerdán a BKV-ügyeit vizsgáló fővárosi eseti bizottság előtt beszélt, arra a kérdésre válaszolva, milyen kifogásokat tett volt helyettese tevékenységével kapcsolatban.

Demszky Gábor több levelet és írásos kabinetemlékeztetőt is idézett, melyekben Hagyó Miklós több, BKV-val kapcsolatos feladatellátását sérelmezte.

Közölte: az első ilyen levél 2007 áprilisában született, amikor Hagyó Miklós "téves feladatértelmezését" a koalíciós koordinációs tanács napirendjére javasolta. Ebben azt sérelmezte, hogy szocialista helyettese a koalíciós szerződésen "túlnyúló" feladatok ellátására is igényt tartott fővárosi közüzemi cégeknél, gazdasági társaságoknál.

Példaként említette továbbá, hogy 2008 februárjában levelet írt Hagyó Miklósnak, melyben arra hívta fel a helyettese figyelmét: a "hozzá telepített képviseleti jog tovább nem delegálható".

Demszky Gábor elmondta azt is: 2009 júliusában Hagyónak írt levelében "szerencsétlennek" nevezte, hogy egy tőle (Hagyótól) származó, párton belüli levél nyomán a sajtóban az jelent meg, "megrendült a városvezetés jelentős részének bizalma" Kocsis István BKV-vezérigazgatóban és "vezetőváltás hírét adják közre". Ekkor helyettesétől azt kérte, hogy a jövőben a hasonló kérdéseket ne a nyilvánosság útján, hanem közvetlenül ossza meg vele és a városvezetés többi tagjával.

A főpolgármester úgy fogalmazott: Hagyó Miklóst többször ki kellett oktatnia arról, mi a dolga, ám ezek az ügyek szakmai típusúak voltak.

Demszky Gábor azt hangoztatta, hogy tavaly nyárig a BKV-val összefüggésben csak irányítási hibák, rossz vezetői döntések híre jutott el hozzá, és - mint mondta - Hagyó Miklóst ezekért tartja felelősnek.

Arra a kérdésre, mikor és honnan szerzett tudomást a BKV menedzsmentje által alkalmazott tanácsadói szerződéskötési gyakorlatról, kifejtette: az AAM-szerződés ügyében foglalkoztak ezzel először érdemben, amikor 2008 októberében bevitték a közgyűlés elé a BKV összes, 2007. január 1-je és 2008. március 25-e között kötött tanácsadói szerződését, így elvben azoknak is ezek között kellett lenniük, amelyek most a nyomozás tárgyát képezik. Akkor azonban senki sem látott törvénysértésre utaló körülményeket.

Demszky Gábor jelezte: az ülésre készülve munkatársai felhívták a figyelmét arra, hogy a BKV által akkor szolgáltatott adatok és az azóta nyilvánosságra hozott szerződések listája nem fedi egymást, azaz vannak olyan cégek, amelyek ellen nyár eleje óta feljelentés történt, de 2008-ban nem kaptak róla tájékoztatást a BKV-tól.

Mint mondta, összesen 306 olyan tanácsadói, reklám- és kommunikációs szerződés létezett Antal Attila idején, amellyel kapcsolatban elképzelhető, hogy a BKV megtévesztette a felügyelőbizottságot és azon keresztül a közgyűlést, elhallgatva bizonyos szerződéseket. A vizsgálóbizottság dolga a két lista összevetése - fűzte hozzá.

A főpolgármester Dancs Gábor közösségi közlekedési tanácsnok 2008 augusztusi távozásával kapcsolatban elmondta: úgy véli, ha Dancs Gábor azt érezte volna, hogy "érdemi befolyása van a BKV működési struktúrájának átalakítására", akkor maradt volna.

Felidézte: Dancs Gábor 2006-ban "kész koncepcióval érkezett", egy javaslattal arra vonatkozóan, hogy a BKV-tól független megrendelő szervezetet hozzanak létre, de ezt Hagyó nem támogatta. Sőt - mint mondta - Hagyó szóban nehezményezte, hogy Dancs Gábor túl jó kapcsolatot ápol Vitézy Dáviddal (a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület szóvivőjével, a BKV-fb tagjával), és többször együtt szavaznak az fb-ben.

Olvasóink írták

 • 6. Reális 2010. február 12. 09:44
  „Elszámoltatni a baloldalt!”
 • 5. gjozsi88 2010. február 12. 07:45
  „BKV ügyben, eddig közalkalmazotak ellen van büntetőeljárás!!!
  Ne tessék jogi felelősséget keresni!
  A tanácsadói szerződések ügyében a Vitézy család és egy most visszalépő fideszes jelölt családtagjainak a szerződését is vizsgálja a rendőrség!!!!”
 • 4. janika 2010. február 11. 13:05
  „Van még hely a börtönöke és majd Orbán ád nekik munkát!”
 • 3. Reális 2010. február 11. 09:14
  „Ez a baloldal,amelyre kétszer szavazott a böszme nép!”
 • 2. raffy2 2010. február 10. 22:08
  „ezek már kenik egymásra a szart.”
 • 1. Truder 2010. február 10. 21:40
  „Menekülnek a patkányok a süllyedő hajóról..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szűk sávban ingadozik a forint

Szűk sávban ingadozik a forint árfolyama. Tovább olvasom