Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

Demonstrálnak a Szeviép Zrt. alvállalkozói a 47-es úton

Demonstrálnak a Szeviép Zrt. alvállalkozói csütörtök délelőtt óta teherautóikkal a 47-es úton, mert nem kapták meg az M43-as autópálya építésénél végzett munkájukért a befogadott, de ki nem fizetett számláik ellenértékét.

A Szegedet és Hódmezővásárhelyt összekötő út és az épülő M43-as autópálya kereszteződésénél a vállalkozók mintegy hetven billenőplatós teherautóval 2-3 kilométer hosszan sorakoztak föl az egyik külső sávban.

A teherautók némelyikén transzparensek voltak olvashatók: "Mi megépítettük… Ti nem fizettétek ki…", "Ez nem ingyen volt nekünk se.

Fizess!!!", "Körforgalom: zsebből-zsebbe", "Offroad offshore". A gépkocsioszlop mellett elhaladó teherautók sofőrjei gyakran kürtöléssel fejezték ki szimpátiájukat.

Temesvári Zoltán ügyvéd a helyszínen elmondta, 15-20 vállalkozást képvisel, amelyeknek az M43-as autópálya első és második szakaszán, a szegedi és a csongrádi elkerülő útnál elvégzett munkája után mintegy 3 milliárd forinttal adós a Szeviép Zrt.

A jogász hangsúlyozta, a tiltakozók számláit az építőipari cég befogadta, a teljesítést elismerte, és a tartozást sem vitatta. Ezért elvárják a beruházó NIF Zrt.-től, valamint a konzorciumot vezető cégektől, hogy fizessék ki a számlákat.

Temesvári Zoltán álláspontja szerint a konzorcium tagjai egyetemlegesen felelnek a tartozásért. A beruházó pedig a szerződéskötéskor bankgaranciát kért a fővállalkozóktól, részben épp az alvállalkozóknak járó kifizetések biztosítékául.

Mind a beruházó, mind a konzorciumot vezető cégek tisztában voltak azzal, hogy a Szeviép Zrt. nehéz anyagi helyzetbe került, hiszen már hónapok óta folynak az egyeztetések – mondta az ügyvéd, aki úgy látja, az alvállalkozók taktikai időhúzás áldozatai.

"Nem akarunk még egy Megyeri-hidat" – fogalmazott az ügyvéd, hozzátéve: a teljesítőképességük határán álló vállalkozások nem a csődegyezség keretében akarnak pénzükhöz jutni.

Dura Tibor, az egyik alvállalkozó, a Pluto Trade Kft. vezetője elmondta, cége főként szállítási munkákat végzett az autópálya építésénél, de jelentős mennyiségű alapanyagot is a Szeviép Zrt. rendelkezésére bocsátott. 2009 szeptembere óta az építőipari cég mintegy 120 millió forinttal adósa vállalkozásának.

A férfi kijelentette, egészen addig demonstrálni fognak az M43-as autópályánál, amíg meg nem kapják járandóságukat. Végső esetben az is előfordulhat - mondta -, hogy elkezdik a tulajdonukban lévő, eddig ki nem fizetett építőanyag bontását és elszállítását.

A Szeviép Zrt. székházánál csütörtök reggel óta egy régészeti munkákat végző alvállalkozó munkatársai demonstrálnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apa és fia verte eszméletlenre a férfit - 20 ezerért

Apa és fia fényes nappal támadott meg és vert eszméletlenre egy férfit a pénzéért a Hajdú-Bihar megyei Biharnagybajomban; a rablókat a rendőrség őrizetbe vette. Tovább olvasom