Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Demonstrációval hívták fel a figyelmet a nők jogaira és a nők elleni erőszakra

Demonstrációval hívták fel a figyelmet a nők elleni erőszakra, illetve a nők jogaira civil szervezetek vasárnap Budapesten, a Kossuth téren.
A Nők lázadása címmel meghirdetett rendezvényen több felszólaló fejezte ki felháborodását Varga István fideszes országgyűlési képviselő hétfőről keddre virradó éjjel, a családon belüli erőszakkal foglalkozó napirendi pont parlamenti vitájában tett kijelentése miatt.

Hangoztatták továbbá, hogy a parlamenti képviselők nem tesznek eleget a nők védelméért, illetve a nők egyenjogúságáért. A civil szervezetek szerint ennek az az oka, hogy a nőket érintő kérdésekben is férfiak döntenek, ezért azt szeretnék, ha a döntéshozásban és a parlamentben is több nő kapna szerepet.

A demonstráción többen felszólaltak a jogerősen fogházbüntetésre ítélt Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász védelmében, és kérték hogy Áder János köztársasági elnök - miután a héten hivatalosan is megkapta az erről szóló kérelmet - adjon kegyelmet neki.

MTI Fotók: Kallos Bea

A demonstrációt másokkal közösen Ungár Klára, a Szabad Emberek Magyarországért párt elnöke szervezte. A tüntetéshez a számos civil szervezet között csatlakozott az Amnesty International Magyarország, a Tiszta Kezek a Demokratikus Magyarországért Mozgalom, a Magyar Szolidaritás Mozgalom, a Magyar Nők Szövetsége, a Nane, az Egymillióan a demokráciáért és a Napvilág Születésház.

A mintegy 200-300 résztvevő között ott volt mások mellett több MSZP-s képviselő, Lendvai Ildikó, Lamperth Mónika, Kormos Kata és Szanyi Tibor, továbbá több LMP-s képviselő, köztük Karácsony Gergely és Kukorelly Endre.

A parlament hétfőről keddre virradóra tárgyalta azt az országos népi kezdeményezést, amelynek célja, hogy az Országgyűlés tűzze napirendjére a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi törvényi tényállássá minősítését. A vitában felszólaló Varga István egyebek között azt mondta: "azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek. És akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak". A Fidesz elhatárolódott Varga István kijelentésétől, ellenzéki pártok a képviselő lemondásáért emeltek szót.

Pénteken Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök és Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője tárgyalt a Fidesz női tagozatának képviselőivel. Rogán Antal ezt követően sajtótájékoztatóján azt mondta: korábbi álláspontját megváltoztatva mégis támogatja a Fidesz a családon belüli erőszak önálló Btk.-tényállássá nyilvánítását szorgalmazó országos népi kezdeményezést.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szombaton egyeztetett a családon belüli erőszak ügyében indított országos népi kezdeményezés szervezőjével, Halász Pálmával, az Élet-Érték Alapítvány elnökével, továbbá a Fidesz női tagozatának képviselőivel és LMP-s képviselőkkel.

Ezt követően bejelentette, hogy a kormány tervei szerint még az idén benyújtják azt a javaslatot, amelynek értelmében a kapcsolati erőszak önálló tényállás lehet a büntető törvénykönyvben.

Olvasóink írták

 • 16. Mankapunka 2012. szeptember 18. 00:27
  „Én meg nem csak sétálgatok közöttük.”
 • 15. machers 2012. szeptember 17. 23:29
  „13.borsmenta 2012.09.17. 19:14
  Ezt miből gondolod?”
 • 14. pancser 2012. szeptember 17. 19:16
  „12. "Mankapunka" 2012.09.17. 18:03
  Naponta sétálgatok fiatalok között, öröm nézni a csinos anyukákat két három gyerekkel itt a városban, ők a jövő szó szerint. Még egykéket is látok kettőt szülni boldogan. Nincs bajom a fiatalokkal szeretem őket, persze akadnak jócskán deviáns viselkedésűek de többség, pláne a 90% nem ilyen.”
 • 13. borsmenta 2012. szeptember 17. 19:14
  „Jogok csak a kötelezettségekkel együtt működnek. A tüntetők többsége (legyen szó bármilyen tüntetésről) ezzel nincs tisztában.”
 • 12. Mankapunka 2012. szeptember 17. 18:03
  „pancser

  Van egy rossz hírem,már most a te generációd ilyen,csak nem látsz a lila ködtől. Elég csak a mai 14-18 évesekre ránézni,egy deka nevelést nem kap otthon a 90 %-a.

  Lásd. Gyanú árnyékában az ilyen korú szereplők,nekik nem is kell eljátszani,látszik rajta,hogy rutinból csinálja,mert ilyen világot él.”
 • 11. pancser 2012. szeptember 17. 17:37
  „10. Remek, 50 év múlva csupa vén trottyos "Mankapunkákból" áll majd az ország, akit majd a beáramló kínaik tartanak el. Felmenőid inkább moziba mentek volna aznap este....”
 • 10. Mankapunka 2012. szeptember 17. 16:04
  „Fölösleges így is ennyi gyerek,már a most az iskolából kirepülők felére sincs szükség.

  A technika fejlődésével erre rá kellene jönniük,hogy a munkák felét lassa a gépek végzik. Házon Kívülben is benyögték,hogy az ételalapanyag csökkene megtermelése mellett,nő a népesség a Föld nevű bolygón.”
 • 9. egymásikolvasó 2012. szeptember 17. 14:26
  „A vitában felszólaló Varga István egyebek között azt mondta: "azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek. ". Hát szerintem ez nem a MAGYAR NŐK-re jellemző, mert ŐK tudják, hogy hány gyermek az, aki bevállalható és tisztességgel felnevelhető. Nem mint a tavaly lebarnultak, akik felelőtlenül ( talán a csp-re hajtva ), már 13-14 éves korukban szaporodnak, mint a nyulak. Vagy tán nekik szólt ez a fityeszes bunkó?”
 • 8. Demalgon 2012. szeptember 17. 13:08
  „Én a bagázsból kiszórnám azokat a tipikus karrierista üzletasszonyokat, akik 40 fölött kezdenek el kapkodni, hogy se gyerek, se férj, se család, csak milliós vagyon. Közben egy kivénhedt öreglány lesz belőle, akit lehetetlen elviselni, csak akkor, ha valaki folyamatosan reszeli, mert minden nyavajáját és kínját a beosztottjain és környezetén tölti le, azoknak őt körbe kell ugrálni, és ha van is mellette pasi az is inkább szolga, mint férfi. Ők akik kifordultak emberi mivoltjukból és csak több hatalmat akarnak nem valók azok a nők közé, akik tényleg azért mentek oda, mert nem kapnak se elismerést, se megbecsülést, és még sorolhatnám. Vannak olyan nők, akiknek nincs joguk se követelni, se kérni, mert 18 karikás szolgáltatásokkal, vagy mások eltaposásával már rég elérték, ők csak lealázzák azok eszméit, akik tényleg el szeretnének valamit érni.”
 • 7. pozdorja 2012. szeptember 17. 12:55
  „6 asvel: Mivel olyan nem is létezik hogy családon belüli erőszak. Mert a család az szent, és benne van a fidesz gyakran hajtogatott jelszavai között, így tilos hozzá társítani bármilyen negatív jelentésű szót, különben a pártvezér megharagszik. Itt is csak "kapcsolati erőszak" van. Micsoda idióták...”
 • 6. asvel 2012. szeptember 17. 11:52
  „Végül is csak kibujt a szög a zsákból...
  Szó sincs itt arról, hogy a családon belüli erőszak ellen demonstráltak, az egész akció egy nők jogairól szóló demonstráció volt.
  Ha valaki végignézi, a családon belüli erőszak szóba sem került!!”
 • 5. Mankapunka 2012. szeptember 17. 11:33
  „Verekedő háziasszonyokkal mi lesz? Cikkben nincs benne!”
 • 4. abszurdisztán 2012. szeptember 17. 11:18
  „Istenem ! Ennyi tahó ül a Fidesz frakcióban ?? Vagy nem csinálnak semmit, vagy haa megszólalnak, irtózatos baromsággal állnak elő.Le velük !!”
 • 3. tricse 2012. szeptember 17. 11:13
  „Minden törvény annyit ér amennyire betartatják! Előző hozzászólásomban semmi sértő nem volt,ezért ismétlem! Hiába ez a tiszteletre méltó és becsülendő hozzáállás,aki volt már bántalmazott életében az tudja,hogy ez nem lesz a brutális embereknek elég visszatartó erő! Sajnos!”
 • 2. öszödiböszme 2012. szeptember 17. 10:49
  „Ha nem lett volna a Varga Misi akkor mindent lesöpörtek volna a Parlamentben. Hála a Varga Misinek és Respect. Az összes többi moslék agyú meg szégyelje magát. Pld lézerjankó,rogán meg a nemlétező kdnp padsoraiban pöffeszkedő senkiházi vén kujonok akik ebben a kérdésben megnyilatkoztak.”
 • 1. pozdorja 2012. szeptember 17. 09:18
  „"korábbi álláspontját megváltoztatva mégis támogatja a Fidesz a családon belüli erőszak önálló Btk.-tényállássá nyilvánítását"
  Aha, szóval a női párttagok szavára hallgatunk, a többi százezer aki aláírta a kezdeményezést meg le van sz**va.
  Látszik mennyire érdekli a szavazóik véleménye a FIDESZ-t.
  A Mikola féle "szingli hordák"-ra ugye még emlékszik mindenki? Ha ezt a mostanit is hozzácsapjuk, véleményem szerint erősen lecsökken a FIDESZ-re szavazó nők száma. Köpönyegforgató banda ez is. Húzzanak el a parlamentnek még a közeléből is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Budapesti lovas a 2012-es Nemzeti Vágta győztese

Budapest-Ferencváros lovasa, Vass Jennifer nyerte Cordoba nevű lován a 2012-es Nemzeti Vágta… Tovább olvasom