Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Demonstrációk: Szombathely határában, Csorna irányába is lezárták az út felét

A főváros mellett Vas, Zala, Csongrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megye több pontján is demonstrációkra kell számítani.


14 óra 33 perc

Országszerte negyven helyen tartanak félpályás útlezárással egybekötött  demonstrációt a szakszervezetek a munka világát, valamint a  nyugdíjakat érintő kormányzati intézkedések és tervek elleni  tiltakozásul; a közlekedésben nem alakult ki nagyobb fennakadás; a  Liga Szakszervezetek elnöke szerint, ha nem sikerül megállapodniuk a  kormánnyal, akkor a mostaninál nagyobb demonstrációkat szerveznek  őszre.

A Liga Szakszervezetek által szervezett demonstrációhoz  szinte valamennyi rendvédelmi szakszervezet csatlakozott  tagszervezeti szinten. Részt vesz a megmozduláson az Egyesült  Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és a  Munkástanácsok is. Az MTI tudósítóinak helyszíni beszámolói szerint az autósok  békésen vették tudomásul a tüntetés tényét.

A demonstrációkat mindenütt rendőrök biztosítják. Az Útinform  közlése szerint a félpályás útlezárások nem okoztak komolyabb  fennakadást a közlekedésben. Legfeljebb 5-10 perces várakozások  alakultak ki.

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke azt mondta: ha a  július 4-én kezdődő tárgyalásokon nem sikerül megállapodniuk a  kormánnyal, akkor a jelenleginél nagyobb demonstrációkat szerveznek  őszre. Mivel a kormány a sztrájktörvény módosításával megnehezítette  a munkahelyi tiltakozás lehetőségét, ezért "az utakon és utcákon" a  mostaninál sokkal hatékonyabb és erősebb demonstrációkat fognak  szervezni - tette hozzá.

Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkára  elmondta: tudomása szerint a negyven helyszínen, ahol félpályás  útlezárást tartanak, több mint ezer gépkocsival vesznek részt a  tiltakozók. Közlése szerint vannak olyan helyszínek, ahol csütörtök  reggel 7 óráig tart az útzár, máshol azonban korábban is  befejeződhet, ha a szervezők úgy döntenek.

Szavai szerint a félpályás útzárral nem a "fennakadás" volt a  cél, hanem az, hogy megmutassák a kormányzat számára: a  szakszervezetek nyomást tudnak gyakorolni nem csak Budapesten, hanem  vidéken is.

13 óra 52 perc

Nem okoztak komolyabb fennakadást a közlekedésben a félpályás útlezárások szerda délig - közölte az Útinform az MTI érdeklődésére.

Legfeljebb 5-10 perces várakozások alakultak ki. Ennél valamivel többet kellett várakozni a 86-os főúton, Nádasdnál - mondta az ügyeletes.

A Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkára egy, nem sokkal dél előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: tudomása szerint a negyven helyszínen, ahol félpályás útlezárással demonstrálnak a munka világát, valamint a nyugdíjakat érintő kormányzati intézkedések és tervek ellen, több mint ezer gépkocsival vesznek részt a tiltakozók.

Pongó Géza közlése szerint vannak olyan helyszínek, ahol csütörtök reggel 7 óráig tart az útzár, máshol azonban korábban is befejeződhet az, ha a szervezők úgy döntenek.

Jelezte ugyanakkor, hogy "nem szándékosan", ám komoly forgalomlassítást okozott a félpályás útzár a 4-es főúton Monornál, ahol a sajtótájékoztató idején már több mint egy kilométeres sor alakult ki.

11 óra 58 perc

A Győr-Moson-Sopron megyei fél pályás demonstrációról ide kattintva olvashatnak!

9 óra 37 perc

Vas, Baranya és Bács-Kiskun megye több pontján demonstrálnak a Liga Szakszervezetek felhívására szerda reggel 7 órától - jelentették az MTI tudósítói. A forgalomlassító akcióhoz szinte valamennyi rendvédelmi szakszervezet csatlakozik tagszervezeti szinten.

A munka világát, valamint a nyugdíjakat érintő kormányzati intézkedések és tervek ellen tiltakozó megmozdulásokon részt vesz az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és a Munkástanácsok is.

Vas megyében két helyszínen harminc-harminc személyautóval kezdődött meg a demonstráció. Szombathely határában, a 86-os számú főúton Csorna irányába zárták le az útpálya felét a vépi elágazótól egy kilométeres hosszban - tapasztalta az MTI tudósítója. A forgalmas úton szinte percek alatt kilométeres kocsisorok alakultak ki, a közlekedők békésen vették tudomásul a demonstráció tényét, néhányan dudáltak, integettek az út szélén állóknak.

A felsorakozott autókon csak szakszervezeti zászlók voltak láthatóak, egyetlen felirat hirdette: "Talpra magyar, hí a haza". Kiss Zoltán, a Liga Szakszervezetek regionális vezetője nem sokkal nyolc óra előtt egy motoros fűkaszával nyírni kezdte az út menti füvet, többen ugratni kezdték, "Gyakorolj csak, nemsoká ez lesz a munkánk valamennyiünknek".

Nádasdon, a község belterületén zárták le szintén félpályán az utat, a demonstrálók, akik az MTI tudósítójával azt közölték, hogy harminc-negyven gépkocsival lassítják a forgalmat. Mindkét helyszínen lámpás irányítással, váltakozva zajlik a forgalom, rendőri felügyelet mellett.

A Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) Baranya Megyei Szervezete Pécsett több mint húsz autóval zárta le a 6-os főút mintegy két kilométeres belterületi szakaszát egy sávon; a demonstráció nem okozott nagyobb fennakadást a reggeli forgalomban.

Az FRSZ megyei szervezete a Liga Szakszervezetekkel közösen a Tüzér úttól a Páfrány útig tart demonstrációt. A tiltakozás a városból kivezető egyik sávján zajlik. A megmozduláshoz további öt érdekvédelmi szervezet - a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Rendőr Szakszervezetek Védegylete, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete - és több magánember csatlakozott. A demonstráció a tervek szerint este hétig tart.

Bács-Kiskun megyében három helyszínen mintegy húsz személygépkocsival tartanak forgalomlassító demonstrációt. Az 52-es úton, Solt és Dunaföldvár között, tucatnyi autó zárja le a félpályát, rendőrök engedik váltakozva a forgalmat. Különösebb fennakadást nem jelent a demonstráció, mert nagyon rövid ideig kell várakozniuk a helyszínre érkező járműveknek.

Huszár Attila, a FRSZ megyei elnöke az MTI helyszínen lévő tudósítójának elmondta: a FRSZ mellett a Honvéd Szakszervezet, az MSZOSZ és nyugdíjas rendőrök vesznek részt a demonstráción. Tájékoztatása szerint a demonstrációt 24 órásra tervezték, de csak ma estig lesznek a helyszínen.

Huszár Attila, aki aktív rendőr, a demonstráció céljával kapcsoltban kifejtette: ő sem támogatja, hogy valaki 40 évesen elmehessen nyugdíjba, hiszen ha egészséges, életének ebben a szakaszában tud legtöbbet tenni hivatásában.

Az ellen viszont tiltakoznak, hogy ha valaki 25 év szolgálati idő után beteg, az ne mehessen el nyugdíjba - tette hozzá.

Tóth Csaba János, a FRSZ regionális vezetője az 53-as főúton, valamint a közelben lévő 55-ös főúton demonstrálók szervezője az MTI-nek elmondta: az egyik helyszínen jelenleg öt, a másik helyszínen két autóval demonstrálnak. Hozzátette: többen jelezték, hogy később csatlakoznak hozzájuk.

8 óra 3 perc

Csongrád, Zala és Borsod-Abaúj-Zemplén megye több pontján demonstrálnak a Liga Szakszervezetek felhívására szerda reggel 7 órától - jelentették az MTI tudósítói. A forgalomlassító akcióhoz szinte valamennyi rendvédelmi szakszervezet csatlakozik tagszervezeti szinten. Részt vesz a megmozdulásokon az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és a Munkástanácsok is.

Szeged és Deszk között a 43-as úton röviddel 7 óra után kezdődött el a forgalomlassító demonstráció - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. A csongrádi megyeszékhely felől Makó irányába vezető főút 8-as és 10-es kilométerszelvénye között rendőri felvezetéssel másfél tucatnyi jármű sorakozott föl a kétsávos út egyik oldalán.

Az autók egy részére nemzeti színű lobogót tűztek ki. A demonstráció kezdete után röviddel a forgalom folyamatos volt, később azonban kialakulhat torlódás, mivel a tiltakozó akció helyszínétől néhány kilométerre útépítés miatt eleve félpályás útzár van. A tervek szerint 24 órán át, csütörtök reggelig tart.

Zala megyében három helyszínen, Zalaegerszegen, Keszthely határában és Rédics közelében kezdődött a félpályás útlezárás, néhány perces várakozásra kényszerítve az erre haladó autósokat.

Jandó Zoltán, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) nyugat-dunántúli régiójának vezetője Zalaegerszegen, a 74-es és 76-os főút közös, várost elkerülő szakaszánál elmondta: a megyeszékhelyi helyszínen több mint tíz autóval álltak fel reggelre.

Keszthely határában, a 71-es főút fenékpusztai szakaszán 30-40 autó állt ki, bár ezen a helyszínen először nem engedélyezték a tiltakozó akciót, a szakszervezet beadványára azonban a bíróság hatályon kívül helyezte a rendőrségi határozatot. Rédicsen, a 86-os főúton, a magyar-szlovén határtól öt kilométerre öt autóval kezdték el a tiltakozó akciót.

Jandó Zoltán közölte: hivatásos rendőrök az elrendelt fokozott szolgálatellátás miatt alig vannak a demonstrálók között, de számos más szakszervezet csatlakozott hozzájuk. Több más rendőrségi, valamint honvédségi és büntetés-végrehajtási szakszervezet mellett bányász és vendéglátós érdekvédelmi szervezetek, valamint a General Electric nagykanizsai és zalaegerszegi gyárának dolgozói is részt vesznek a demonstráción.

Az eső ellenére sok tucatnyian demonstrálnak 7 órától Borsod-Abaúj-Zemplén megye több pontján is, a 3-as és a 37-es számú fő úton. Miskolcon a 3-as számú fő út ki- és bevezető szakaszán, a 37-es számú úton, Szerencs előtt és Sárospatak térségében zárták le az egyik sávot a tüntetők, a mellettük elhaladó autósok dudaszóval, integetéssel fejezik ki szolidaritásukat.

Balázs Sándor, a Független Rendőrszakszervezet megyei elnöke az MTI-nek elmondta: terveik szerint a demonstrálók napközben többször is cserélődnek, így csütörtök reggel hét óráig folyamatos lesz jelenlétük az utakon. A forgalom irányítását rendőrök segítik.

7 óra 59 perc

Kovács György szervező a helyszínen az MTI-vel azt közölte, a lezárást csütörtök reggel 7-ig tervezik fenntartani.

A Váci út végén kialakított félpályás útlezárás az országos szakszervezeti demonstráció része; az előző napi tájékoztatás szerint az ország negyven pontján lehet hasonló akciókra számítani.

A forgalomlassító útlezárásokat a Független Rendőr Szakszervezet szervezi, ezzel kívánnak nyomatékot adni követeléseiknek.

A lezárás után nem sokkal már torlódás alakult ki a 2-es főúton; a szervezők a forgalmat váltakozva engedik Budapest, illetve Dunakeszi irányába az egy sávosra szűkített útszakaszon.

A lezárást technikailag a rendőrség biztosítja.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. Star-Spangled 2011. június 30. 20:26
  „Igazatok van,legyen nyugdij 30-tol,de az ti fogjatok fizetni! Mar latom elore mikor Bp olyan lesz mint Athen!
  Ezt akarjatok,jonni fog!!!!!”
 • 22. gjozsi88 2011. június 30. 16:30
  „rommel!
  Csakhogy nem csak a korkedvezményes nyugdíjért tüntettek!
  Ha dolgozó vagy, akkor észre fogod venni.....ha nem ,akkor mars dolgozni, mert kinától veszik át az állami ellátó rendszereket, melyre kinában semmit nem költenek!”
 • 21. Lone_wolf.. 2011. június 30. 09:53
  „13. Star-Spangled 2011.06.29. 20:03
  Azt hiszed a hadsereg megtenné ezt cé viktornak? Ez őket is érinti.Előbb lesz szétlőve a fityisz székház.Néha gondolkodj is , nem árthat..”
 • 20. Jerry 2011. június 30. 07:39
  „Star-Spangled ,kicsit számolj már,a most 40-45 évesek milyen kommunizmusban voltak rendörök?A mostani belügyminiszter, az igen, akkor volt rendőr, sőt vezető beosztásu,és ő is 48 évesen kihasználva a törvényt, nyugdíjba vonult./Egyébként kirugták volna/A mostani helyzet oka az, hogy a határőrséget a rendőrségbe integrálták, ezzel megemeltéka rendőri létszámot,aminek fentartására nem szavazta meg a parlamentben az ellenzék a pénzt.Egyetlen megoldás volt, hogy a hatályos törvények szerint aknek megvoltak a szolgálati évei,korkedvezményes nyugdijba küldték, hogy a fiataloknak legyen munkahelye.Bizony,a rendes nyugdíj 50 %-val vonult el dok ember nyugdíjba,akik beválalták, hogy nyugdíj mellett dolgozva megkeresik a másik 50 %-ot,és ezzel fiatal határőröknek munkahelyet adnak a limitált létszámu rendőrségen.A politika rossz döntése hozta őket ilyen helyzetbe,nem önként mentek nyugdíjba.Itt a tüntetés arról szól, hogy lehet vissza menőleges törvényt hozni,hogy lehet szerzett jogot eltörölni.Az meg, hogy vissza menjenk dolgozni,?Éppen a fidesz kiabált 8 évig rendőrállamot a 40 000 fős rendőrségre,ők meg 70 000 főt akarnak szolgálatba állítani?a jelenlegi létszámot sem tudják fizetni,működtetni.Máshova menjenek dolgozni?Másnak sincs munkahelye.Megoldás lenne, ha rendőrők börötnörök felügyelnék a közmunkásokat?Innen már csak egy lépés a munkatáborok, koncentrációs táborok felállítása.A fidesz jövő elkezdödött?Gondolkozz is, ne csak írj.”
 • 19. rommel 2011. június 29. 23:07
  „SZOCI LÁZITÓK !
  SZOCI SZAKSZERVEZETEK !
  SZOCI TÜNTETŐK !
  45 ÉVES NYUGDIJAS TÜNTETŐK !
  NA MARS HAZA DOLGOZNI !
  INGYENÉLŐKET NEM TARTUNK EL !
  HA NEM TETSZIK EL LEHET HÚZNI ! ( GYURCSÁNY IDÉZET )”
 • 18. Star-Spangled 2011. június 29. 20:42
  „Az zavar,hogy amit ezek a volt rendorok muvelnek az utakon es veszelyeztetik a munkaba sieto emberek eletet!!!!
  Igaz,oket nem zavarja,ha mas megdoglik! Nekik legyen 150-ezer forintos nyugdijuk 45 evesen!!!!!!!
  Ezek voltak azok a komcsi rendorok akik azt csinaltak amit akartak! Most vissza dolgozni es kesz!”
 • 17. gjozsi88 2011. június 29. 20:35
  „Star-Spangled
  15
  Legalább a cikket olvasd el és olvasd el hozzá azt a törvényt, hogy megszüntetik az OÉT-t és olvasd el a Munka terv munkavállalókat érintő részeit....akkor nem teszel fel buta kérdést!”
 • 16. gjozsi88 2011. június 29. 20:33
  „A korkedvezményes nyugdíjat ellenzők, főként rendvédelmisekkel szemben.......!
  Mennyi pénzért vállalnátok azt amit ők, még ünnepeken is, szigorú rendszabályok közepette !
  Ugyanis a világon mindenütt elismerik azt, hogy van aki mások életét menti meg akár saját élete árán is!
  A jómódú országok anyagilag, ugyanis ott a helyi átlagbérnél több juttatásért.......számtalan országban, ahol nem tudnak jobb technikai feltételeket és megfelelő jövedelmet biztosítani, ott korkedvezménnyel!
  A jobboldali média elfelejti megemliteni, hogy számtalan országban most szigorítanak 20 év szolgálati időre......nálunk 25 év!

  Miért nem az zavar benneteket, hogy azért lett sok a rendvédelmisek 50 milliárdja a korkedvezmény ügyben, mert akinek 1 millió volt a fizetése, neki adtak 300 000 ft többletet?”
 • 15. Star-Spangled 2011. június 29. 20:29
  „Mond meg az igazat es azonnal SOTET leszel! Mirol szol???? Irjal meg lassaban!!!!!
  Lusta,vorosok!”
 • 14. fegyveres 2011. június 29. 20:22
  „12. blaze 2011.06.29. 19:15
  Gyurcsányék is hozzányúltak a korkedvezményes nyugdíjhoz, csak éppen nem visszamenőlegesen. Belinkeljem ide az akkori fideszes nyilatkozatokat? Már többen megtették, keresd vissza. Azt is többször leírtam már, hogy a nyugdíjrendszer átalakításával mindenki egyetért. A szakszervezetek és még én is. Csak a visszamenőleges hatállyal van a baj. Nem szeretnék Neked semmi rosszat, de remélem Tőled is tudni fognak valamit elvenni, majd akkor megnézem a hozzászólásaidat. Az meg végképp elszomorít, hogy a hozzászólásaimat nem értelmezed megfelelően. Még egyszer leírom (lassan, hogy mindenki megértse): a mai demonstráció nem (csak) a nyugdíjakról szól.
  13. Star-Spangled 2011.06.29. 20:03
  Azt is leírtam már egy párszor, hogy nem vagyok nyugdíjas, de szerencsére olyan sötét se mint te.”
 • 13. Star-Spangled 2011. június 29. 20:03
  „Ez egy szegyen,45-eves es nyugdijas! Nekem kell miattuk orakik varakozni az utakon!
  Ha rendorok nem zavarjak el oket a p...ba,ki kell vezenyelni a hadsereget es kozejuk kell loni!!!!!!
  Rend a lelke mundenek!”
 • 12. blaze 2011. június 29. 19:15
  „fegyveres
  Nem csak azt kell nézni mit mondanak, hanem azt is hogy ki mondja!
  Amikor tüntettek az emberek Gyurcsány ellen, akkor kellett volna tudnotok hova álljatok! Ja hogy ő meghagyta a kivátságokat...?
  A nyugdíjatok egyébként erkölcstelen a társadalommal szemben.De ti legyetek büszkék rá!”
 • 11. fegyveres 2011. június 29. 18:52
  „10. blaze 2011.06.29. 18:48
  Olvasd már el miért van ma demonstráció! Ez már nem (csak) a mi nyugdíjunkról szól. Ne vakítson el a gyűlölet!”
 • 10. blaze 2011. június 29. 18:48
  „Fegyvesreském ti csak magatokra gondoltok! Ha a melósok nyudíjkorhatárát 95 évre emelnék, titeket az bezzeg nem zavarna! Csak a ti "nagyon megérdemelt" kiváltságotok legyen megadva, igaz?!”
 • 9. kerteszb 2011. június 29. 18:31
  „Sz. <moderálva> már kiadta a közleményt, hogy a demonstrálók mind közveszélyes munkakerülők. Amikor persze ők tüntettek nap mint nap, akkor ez nem volt probléma.
  De undorító.”
 • 8. fegyveres 2011. június 29. 18:28
  „6. prandesz 2011.06.29. 14:59
  "Ha a rendőröknek nem tetszik ami velük történik, ne vegyék fel a munkát, pedig felveszik. Mindenkit nem lehet kirugni, de ha az állomány 80-90%-a nem dolgozna már az is elég lenne."

  Na látod barátom megint tájékozatlan vagy. Ha a rendőr nem veszi fel a munkát nem fenyegeti a kirúgás veszélye (legalábbis közvetlenül nem). Őket a börtön veszélye fenyegeti, ugyanis az bűncselekmény. Ha tömegesen csinálják akkor zendülésnek hívják. Gondolom Te életedben nem hallottál a parancs fogalmáról.
  Nehéz volt kijutni Veszprémből? Ó Istenem. Ajánlom figyelmedbe az 5. hozzászólást (fidesz nélkül). Biztos, hogy Téged nem fog hátrányosan érinteni semmi?”
 • 7. Szabra 2011. június 29. 15:12
  „Talán az utat teljes szélességben kéne lezárni, mint a taxis blokád idején, mert nemsokára úgyis Gönz Árpi bácsi lesz a köztársasági elnök, aztán akkor újra felmentést kap az aki a demokrácia védelmezője, és ellenzője a kormánynak. Szabadság elvtársak! Húzzunk bele! Igen, igen!!!!!”
 • 6. prandesz 2011. június 29. 14:59
  „Naakkor:
  1. nem vagyok fideszes és nem szavaztam soha rájuk
  2. A legutóbbi demonstráció Veszprémben ért és teljesen megbénult a város, alig lehetett kijutni, de eredménye, értelme nem volt
  3. Értelmes ellenállást a következő módon lehet gyakorolni -> Nem dolgozom !!!

  Ha a rendőröknek nem tetszik ami velük történik, ne vegyék fel a munkát, pedig felveszik. Mindenkit nem lehet kirugni, de ha az állomány 80-90%-a nem dolgozna már az is elég lenne. Nem rúghatnának ki senkit akkor sem, ha törvénytelen lenne a sztrájk. Amíg bohóckodás megy mint ma addig tényleg azt csinál a kúrmány amit akar és jogosan küldözgeti a bohócügyit hozzájuk. A rendőrség pedig maffia és pénzbehajtószervezet akitől személy szerint nem sajnálok semmilyen megvonást.”
 • 5. db 2011. június 29. 14:36
  „Veletek, fideszesekkel az a baj, hogy elvakít benneteket a gyűlölet, közben pedig teljesen tájékozatlanok vagytok észre sem veszitek, hogy ti is vesztesek vagytok. Hamarosan saját bőrötökön is érezni fogjátok a diktátor politikájának nagyszerűségét. Addig pedig olvasgassatok, de ne csak Magyar Nemzetet.
  Biztos, hogy egyikőtök sem lesz majd munkanélküli, közmunkára kötelezett? Egyikőtök sem lesz kárvallotja a MT szigorításának? Mindegyikőtök jól járt az egykulcsos adóval? Örömmel adtátok a magánnyugdíj-pénztárakban gyüjtögetett pénzeteket? Jó lesz, ha csak egyéni befizetések után járna állami nyugdíj ? Soroljam még?”
 • 4. BZOLI68 2011. június 29. 14:17
  „Prandesz! Teljessen egyetertek veled,igen is menjenek dolgozni!Mindegy hogy mijen munkatvegez majd csak neszivja a Nyugdijellatast!Negyveneves emberek,szegyen.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motorral rohant egy álló teherautónak egy 14 éves fiú

Súlyos sérülésekkel szállították kórházba a fiút a Kerekegyházán történt baleset után. Tovább olvasom