Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Demonstráció - Volt, aki balhéra készült és volt, aki pénzt akart keresni

Nem volt szükség rendőri intézkedésre a szakszervezetek demonstrációján, ugyanakkor a Városligetben egy légpuskával sétáló férfira figyeltek fel a biztosításban részt vevő rendőrök.
18 óra 36 perc - A megszorító intézkedések beszüntetésére és a társadalmi párbeszéd helyreállítására szólították fel az európai vezetőket és a magyar kormányt a szakszervezetek képviselői az Európai Szakszervezetek Szövetsége (ETUC) és a magyar érdekképviseleti szövetségek tüntetésén szombaton Budapesten. A szervezői becslések szerint mintegy 50 ezer ember - 22 európai ország 45 szakszervezetének képviseletében - vett részt a megmozduláson.

Az MTI úgy tudja, hogy a rendőrség körülbelül 12 ezresre becsülte a tömeget. Az európai gazdasági- és pénzügyminiszterek gödöllői csúcstalálkozójával egy időben tartott demonstráción több mint húsz külföldi és hat magyar szakszervezeti vezető szólalt fel. A demonstrálók a Hősök terén gyülekeztek és fél kettőkor indultak el az Oktogon irányába, ahol a felállított színpadon a szakszervezeti vezetők és könnyűzenei fellépők várták őket. A demonstrálók zászlókkal, színes léggömbökkel, és transzparensekkel vonultak végig az Andrássy úton.

A táblákon egyebek mellett társadalmi igazságosságot, társadalmi párbeszédet követeltek, illetve több és jobb munkahelyet az európai fiataloknak. A tüntetést nagy nemzetközi sajtóérdeklődés övezte, a tömeget számos külföldi tv-stáb kísérte. John Monks, az Európai Szakszervezetek Szövetségének (ETUC) főtitkára nyitóbeszédében elmondta: a munkások nem fogják megfizetni a válság költségeit. Kijelentette: munkahelyeket, növekedést és a szociális ellátórendszerek fenntartását követelik a gödöllői tanácskozáson résztvevő gazdasági- és pénzügyminiszterektől. Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke elmondta: azért jöttek ide, hogy tiltakozzanak a kormány "munkavállalókat nyomorító" intézkedései ellen.

"Tiltakozunk a bérek és a táppénz csökkentése, a munkavállalói jogok csorbítása miatt, tiltakozunk amiatt, hogy nem akarják emelni a nyugdíjakat és a kormány és a munkáltatók között létrejött paktum miatt - mondta a szakszervezeti vezető. Kuti László, a Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke szerint a kormány intézkedései veszélyeztetik a jövő nemzedékeket. Elmondta: a magyar kormány csökkenti az oktatásban eltöltött időt, hogy rosszul képzett, rosszul fizetett munkások tömegei álljanak rendelkezésre. "Ezzel elveszítjük ifjúságunk jövőjét" - értékelte az ÉSzT elnöke. Gaskó István, a LIGA elnöke úgy fogalmazott: "nem kérünk az európai megszorító intézkedésekből, de nem kérünk a magyarokból sem".

Kijelentette, hogy a munkavállalókat nem a miniszterelnök, hanem ők, a szakszervezetek képviselik. Sérelmezte az indoklás nélküli felmondás bevezetését, a sztrájktörvény "ellehetetlenítését", és azt, hogy a kormány olyan jogszabályokat alkot, amelyek visszamenőleg írnak elő kötelezettségeket. "Elhatároztuk, nem hagyjuk így tovább menni a dolgokat" - mondta Gaskó István, hozzátéve: ha a magyar kormány nem változtat kormányzási stílusán, "a törvények semmibe vételén", akkor nagyon sokat fognak még velük találkozni. Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke szerint a rendezvényen megjelent tömeg azt bizonyítja, hogy nem megkerülhetők a magyar munkavállalók, és a szakszervezet. Tömeg vagyunk és erős európai mozgalom részeként vagyunk itt - tette hozzá Palkovics Imre, Munkástanácsok Országos Szövetsége elnöke szerint ˝primitív és olcsó hazugság˝, hogy a magyar gazdaság gondjait a lakosság túlfogyasztása okozta. Elmondta: a neoliberális szélsőséges gazdaságpolitika vezette be, hogy nincs közösségi, csupán egyéni érdek. Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke számon kérte a kormányon: miért hagyja, hogy a soros EU-elnökséget adó országban legyen a legrosszabb szociális párbeszéd. Egy szociális Európáért vagyunk itt - tette hozzá.

John Monks a szombati szakszervezeti tüntetést megelőzően az MTI-nek adott interjúban a pénzügyi tranzakciók megadóztatását, euróövezeti kötvények kibocsátását, növekedést támogató alapok létrehozását, valamint a fiatalok munkához juttatását javasolta a gödöllői találkozón résztvevők figyelmébe. Monks szerint nem igazságos a kilábalás jelenlegi módja: túl kevés teher van a pénzügyi intézményeken és túl sok azokon, akik nem képesek több terhet elviselni. Az üzenetünk az, hogy kevesebb megszorítás, több növekedés - fogalmazott a szakszervezeti vezető. Abbéli reményének is hangot adott, hogy Portugália számára igazságos feltételeket szabnának a mentőcsomagban. Elmondta: úgy látják, hogy Írország és Görögország esetében az EU intézkedései inkább hátráltatták a fejlődést, mintsem javítottak volna a helyzeten. A tüntetésen a görög és a portugál szakszervezetek is jelen voltak. Lueinda Damaso, portugál tanár, az UGT szakszervezet tagja az MTI-nek a helyszínen nyilatkozva elmondta: a megszorítások és a Portugáliát súlyosan érintő pénzügyi válság miatt jöttek el a tüntetésre.

Georges Dassis, a görög ADEDY tagja az MTI-nek elmondta: a szakszervezetek és a dolgozók minden lehetséges eszközzel tiltakoznak a pénzügyi piacok ellen, a pénzügyi spekulánsok ellen. Azt követeljük, az európai szövetséggel közösen, hogy az EU valódi szociálpolitikával álljon elő, amely az unió egész lakosságát segíti - fogalmazott a görög szakszervezeti tag. Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője az MTI megkeresésére elmondta: "egy igen nagyszabású, többezres tömeg részvételével zajló európai rendezvényről van szó" és ennek megfelelően nagy létszámú a rendőri jelenlét is. A biztosításban olyan rendőrök is részt vesznek, akik beszélnek idegen nyelveket - tette hozzá. A BRFK délutáni, a police.hu honlapon közzétett közleményben arról tájékoztatott, hogy a rendezvényen nem volt szükség rendőri intézkedésre.


17 óra 46 perc  - Nem volt szükség rendőri intézkedésre az Európai Szakszervezeti Szövetség és a magyar érdekképviseletek közös szombati budapesti tüntetése alatt - tájékoztatott a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a police.hu honlapon.

Közölték ugyanakkor, hogy a demonstráció megkezdése előtt a biztosításban részt vevő rendőrök a városligeti Petőfi Csarnok közelében egy légpuskával sétáló férfira figyeltek fel, akit megállítottak, igazoltattak, és átvizsgálták a ruházatát. Ennek során légpuskalőszerek, vipera és borsspray került elő. A rendőrök átvizsgálták a közelben parkoló autóját is, amelynek csomagterében egy baseballütőt találtak.

A 48 éves budapesti férfit előállították a zuglói rendőrkapitányságra, ahol közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása, valamint a légfegyverek tárolására és szállítására vonatkozó szabályok megsértése miatt szabálysértési eljárás indult ellene. A BRFK kommunikációs osztálya emellett tájékoztatott arról is, hogy az előbbi helyszíntől nem messze - állampolgári jelzés alapján - a rendőrök igazoltattak egy román állampolgárt, aki a XIV. kerületi Állatkerti sétányon egy parkolási cég alkalmazottjának kiadva magát, jogtalanul próbált parkolási díjat szedni. A rendőrök őt is előállították a zuglói kapitányságra.

Előzmények:

Megkezdődött a magyar szakszervezetek és az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) közös tüntetése szombaton, a szervezők által 40 ezer fősre becsült tömeg a Hősök terén gyülekezik.

John Monks az ETUC főtitkára az MTI-nek elmondta: 22 európai ország 45 szakszervezete mintegy 5 ezer résztvevővel képviselteti magát, a magyar tüntetők száma pedig 35 ezerre tehető.

A demonstrációt az európai gazdasági- és pénzügyminiszterek gödöllői csúcstalálkozójával egy időben tartják. A résztvevő szakszervezetek több munkahelyet és igazságos béreket követelnek.

A tömeg a tervek szerint fél kettőkor indul el az Andrássy úton az Oktogonra, ahol több beszéd is elhangzik majd: felszólal John Monks az ETUC főtitkára, Borsik János az Autonómok, Kuti László az ÉSZT, Gaskó István a Liga, Pataky Péter az MSZOSZ, Palkovics Imre a Munkástanácsok és Varga László a SZEF elnöke, valamint több külföldi szakszervezeti vezető is.

Olvasóink írták

77 hozzászólás
 • 77. load 2011. április 10. 23:20
  „75. kolombela
  Higgadj le, és szépen írd ide, hogy mi nem igaz az 57-es hozzászólásomban!
  De előtte ne felejtsd el megnézni az Állami Adósságkezelő Központ honlapját is!”
 • 76. rommel 2011. április 10. 21:55
  „ÉVA
  AZ ÖSSZEESKÜVÉS BIZONYITOTT !
  ROMMEL SZEREPELT WILHELM CANARIS ABWEHR VEZETŐ LISTÁJÁN !
  A LISTA CÉLJA AZ VOLT , HOGY HITLER MEGBUKTATÁSÁNAK ELŐKÉSZITÉSE ÉS LEVEZÉNYLÉSE ÉRDEKÉBEN KIKRE LEHET SZÁMITANI !
  A LISTA AZ SS KIVÉTELÉVEL MAJDNEM AZ EGÉSZ WEHRMACHT TÁBORNOKI KART FELÖLELTE !
  EGYÉBKÉNT CANARIS VOLT A LEGJOBB TITKOS SZOLGÁLATI VEZETŐ AKKORTÁJT ! (CHURCHILL ÉS SZTÁLIN SZERINT IS )
  1945-BEN KIVÉGEZTETTE A DILETTÁNS FÜHRER . NYUGODJÉK BÉKÉBEN !”
 • 75. kolombela 2011. április 10. 21:41
  „57. load 2011.04.09. 22:52
  Cinizmusod elképesztő! Már megint a jól bevált hazugság áradat, ami azt próbálja bizonygatni, hogy a nemzet sorsa azért ily mostoha, mert Orbánék elhibázott gazdaságpolitikát folytatnak.
  <moderálva>”
 • 74. kolombela 2011. április 10. 21:36
  „A szakszervezetekkel csak két gondom van. Az egyik a hazai, ami tudvalevő, hogy máig a kommunista alapokra épített irányvonalat képviseli, a másik pedig az amerikai, ami pedig a maffia kezében van a mai napig is.”
 • 73. kolombela 2011. április 10. 21:31
  „45. meir 2011.04.09. 19:58
  Nem, nem! Mi nem a fityeszt szívjuk meg, hanem azt, ami Izraelből a mai napig jön.”
 • 72. kolombela 2011. április 10. 21:20
  „71. Eva- 2011.04.10. 21:17
  Látom nagyon beindultál. Gondolom szükségét érzitek annak, hogy megmagyarázzátok, hogy a rövidnadrág kitérdesedik.”
 • 71. Eva- 2011. április 10. 21:17
  „69-hoz
  "Július 17.-én látogatást tett a fronton, és autóját két szövetséges repülőgép támadta meg. Az autó letért az útról és fának ütközött. Rommel kirepült az útra. Srapnel találta el, eszméletlenül szállították kórházba.
  Erwin Rommel látva, hogy a háború már nem végződhet német győzelemmel, részt vállalt egy (nem bizonyított tény) összeesküvésben, mely Hitler ellen irányult. Amikor a szervezkedés lelepleződött, Rommelnek két lehetőséget kínáltak fel: vagy öngyilkos lesz, és a német propaganda a haza halottjának tekinti majd, vagy árulóként végzik ki, és így családját is veszélybe sodorja. Rommel az elsőt választotta.2

  ennyit a stratégáról.
  kb. ez a nemzeti szocialista

  A tüntetés pedig a kormány álságos szövege ellenére is a kettős beszédű kormányzat ellen szerveződött.
  Hihetetlen erőt mutatott fel!Van szervezett érdekvédelem--

  Ettől persze ingyen ebéd nincs!
  Hogy az állam adja-e
  vagy önmagunk is hozzájárulunk a költségekhez az retorikai munka dolga.
  Most nincs totális ellenző--mehet a kiigazítás--akár brutálisan is!”
 • 70. onem 2011. április 10. 15:16
  „ha fidesz rendezvény lett volna, akkor "közel egymillió" résztvevőt számolnának -függetlenül a résztvevők számától...”
 • 69. SC 2011. április 10. 12:20
  „45. meir
  Öreg,én már hosszú évekkel/nem 6 hónapja/megjósoltam,soha nem lesz béke nálatok,leverik az arabok a sábeszdeklit a fejetekről...Nos,melyikünk a nagyobb Delpfoi hős?:-)”
 • 68. rommel 2011. április 10. 11:24
  „load
  NEM NÁCI VAGYOK A SZÓ MAI ÉRTELMÉBEN !
  ROMMEL SEM VOLT AZ , HANEM A II. VILÁGHÁBORÚ LEGJOBB STRATÉGÁJA !
  MOST NYILATKOZZ TE IS , DE ŐSZINTÉN A VILÁGNÉZETEDRŐL !
  SEMMI HAZUGSÁG , SEMMI MELLÉ BESZÉLÉS !
  CSAK ŐSZINTÉN !
  MOST MEGMUTATHATOD HOGY KI VAGY !
  KÖSZÖNETTEL : ROMMEL”
 • 67. csaplárosné 2011. április 10. 11:14
  „Nincs "Orbán imádatom" ... :D Bármilyen érdekes engem nem érdekel a politika! Azt probálják megoldani akik értenek hozzá! Én nem értek!!! Ezt be vallom, bátran és őszintén. Én csak annak örülnék, mint már írtam, hogy normálisan tudjak élni... Ezt oldják meg ahogy tudják.
  Rengeteg ismerősöm ment ki külföldre, és sokkal jobban élnek. Én NEM szeretnék külföldre menni. Szeretek itt lakni, csak nem értem itt miért nem lehet olyan életkörülményeket teremteni... :(”
 • 66. kobra13 2011. április 10. 10:51
  „65.
  Valóban voltak erőteljes Orbán ellenes megnyilvánulások, ellenben a többség azért ment oda, hogy nemtetszését nyilvánítsa a munkájával, magánéletével kapcsolatos negatív hatásokra. Ezek a negatív hatások azonban egytől egyig az Orbán kormány cinikus antidemokratikus intézkedéseinek hatása. Nem akarlak az Orbán imádatodból kijózanítani, de én a Hősök terétől az Oktogonig olvastam az összes csoport transzparensét, egytől-egyig arról szóltak, amit az előzőekben leírtam. Többek között arról is, amiért te mentél oda, hogy létbizonytalanságban élsz. Minden csoportban volt ilyen!”
 • 65. csaplárosné 2011. április 10. 10:05
  „Sziasztok!

  Szomorúan olvasom itt a különböző hozzászólásokat... valaki egyet ért, valaki mocskolódik.... Nem is értem igazán... Én ott voltam ezen a demonstráción. Nem azért mentem el, hogy a kormány ellen tiltakozzak... Sőt, nagyon rosszul éreztem magam mikor a tömegben valaki mögénk kerülve elkezdte kiabálni, hogy Orbán takarodj... Igazán szégyelltem magam, hogy valaki aki ezt hallja és látja hogy mi is ott megyünk ezen emberek előtt, minket is összehozhat az ő véleményükkel! NEM!!!! Én nem ezért mentem. És igen bátran mondhatom, hogy volt ott 50 ezer ember! Remek volt a hangulat, és örülök, hogy ilyen sokan voltunk!
  Amiért elmentem: Pályakezdőként a szakmámban nem tudtam elhelyezkedni, mondván nincs tapasztalatom és gyakorlatom... Így aztán egy multinál tudtam elhelyezkedni, persze csak külsősként, és most ott tartok, hogy minden nap attól rettegek mikor rúgnak ki. Ma április 10.-e van és ebben az évben még csak 15 napot dolgoztam... Fizetésem szinte alig van, de élnem kell! A számlákat fizetni kell, és ennem is kell. Félreértés ne essék, nem sajnáltatni akarom magam. Ezek a tények, és nem én vagyok az egyetlen aki ebben a helyzetben van. Én csak azért mentem, hogy jól érezzem magam és kíváncsi is voltam, hogy mennyi embert tudnak megmozgatni ezzel. Hiszen mindenki a saját érdekéért ment el!!!! Jó lenne egy biztos munkahelyen dolgozni, stabil bérekért!!!”
 • 64. spot 2011. április 10. 07:09
  „35. Túrabakancs
  Nem a csak többgyerekes családoknak emelkedett meg drasztikusan a jövedelme. Minden jól keresőnek még jobb lett!Itt egy halálegyszerű bérkalkulátor.
  http://profitline.hu/berkalkulator/1000000/0
  Ez a többgyerekes szöveg csak a kedélyek csillapítására készült. Ahogy az a mondat is:"Igaz,hogy a legkisebb keresetűek 2000Ft-al kevesebbet keresnek, de egyszerűbben tudják majd kiszámolni az adójukat"”
 • 63. load 2011. április 10. 00:22
  „62. rommel
  "ÉN NEMZETI SZOCIALISTA VAGYOK !"
  Szeintem, az okosabbja ebben eddig nagyjából semennyire sem kételkedett.
  Náci vagy.
  Tudjuk.”
 • 62. rommel 2011. április 09. 23:14
  „ÉN NEMZETI SZOCIALISTA VAGYOK !
  A BAL-OLDAL HAZUGSÁGAIT MÉLYEN ELITÉLEM !
  MÁST PEDIG MÉG NEM HALLOTTAM TŐLÜK !
  HA A FIDESZ HAZUDIK AZT IS ELITÉLEM !
  FÜGGETLEN VAGYOK , MINT A WEHRMACHT A VÖRÖS HADSEREGTŐL !
  ÉS TI ?
  A JOBB OLDALTÓL VAGYTOK FÜGGETLENEK , MINT A NAGY TŐKE MARX-TÓL !”
 • 61. kobra13 2011. április 09. 22:58
  „Még annyit, hogy lehet itt elvtársozni, komcsizni, fityiszezni, a tüntetésen meg sem említették a pártokat. Azonban mindenki egységesen az Orbán kormány és annak aljas intézkedései ellen tüntetett. Munkás, vasutas, orvos, köztisztviselő, katona, rendőr, meg sem említette az európai szigorításokat.”
 • 60. load 2011. április 09. 22:57
  „55. rommel
  Te túl sokat elvtársazol.
  Gyanúsan rájár a nyelved.
  Nem voltál te véletlenül alapszervi titkár?
  Vagy esetleg a megyénél valaki a volga jobb hátsó üléséről?”
 • 59. Kobzos 2011. április 09. 22:55
  „Kedves Rommel!

  Ha ott lettél volna tudnád, hogy ki mit un - de te csak egy fizetett bérenc vagy, hogy leszocizz mindenkit, miközben a Magyar KÖZTÁRSASÁGOT egy stupid bolsevik banda uralja = a fidesz.”
 • 58. dorombolok 2011. április 09. 22:53
  „Rommel már megint olyan mint a Szlovák ecet, (130-as IQ ide vagy oda ) csak 8 %-os.”
77 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szobrot állított alapítójának a 200 éves Mezőfalva

Fennállásának 200. évfordulója alkalmából szobrot állított a falu alapítójának az 1811-ben… Tovább olvasom