Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Délben egy percre megállt az élet a fővárosban

Délben egy percre megállt az élet a fővárosban a vasárnapi vihar öt halálos áldozatának emlékére. A parlament és a főpolgármesteri hivatal épületére gyászlobogót tűztek.
Budapesten a BKV valamennyi forgalomban lévő járműve a megállóhelyeken egy percet várakozott. A MÁV tájékoztatása szerint a Budapesten és a főváros környékén járó vonatok mozdonyai 10 másodpercre megszólaltatták kürtjeiket.

A közmédiumok 12 óra előtt egy perccel emlékeztek az áldozatokra. Erdő Péter bíboros a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia kápolnájában imádkozott az áldozatokért és a sérültek gyógyulásáért.

A Fidesz pénteken közben azt a kérdést tette fel, lezárult-e a vizsgálat az augusztus 20-ai katasztrófa ügyében. A párt helyettes szóvivője, Cser-Palkovics András azzal kapcsolatban fogalmazta meg véleményét a Miniszterelnöki Hivatal irodaháza előtt tartott sajtóértekezletén, hogy csütörtökön a kormányszóvivő arról beszélt: az államfő a vizsgálat végleges, részletes anyagát fogja megkapni. Mint emlékezetes, Sólyom László nem érzi megnyugtatóan lezártnak a katasztrófa kormányzati vizsgálatát. Szerinte a felelősség kérdését mindenképpen tisztázni kell. A köztársasági elnök közölte, hogy nem kapott személyes tájékoztatást a tragédiáról.

A Fidesz úgy látja: az eddigi megállapítások alapján a vizsgálat egyelőre eredménytelen, mivel az elmarasztalt három személyről kiderült, az ellenük megfogalmazott vádak nem helytállóak. A Fidesz most választ vár a következő kérdésekre: Ki kezdeményezte a vizsgálat folytatását vagy újraindítását? Kik és milyen szervek bevonásával kívánják lefolytatni, illetve, hogy a vizsgálat a szakmai és a politikai felelősségre egyaránt kitér-e? Kérdezik azt is, az eredményt miért zárják el a nyilvánosság elől.

Danks Emese kormányszóvivő rádiónknak nyilatkozva elmondta, a tragédia miatt politikai felelőst ezután sem keres a kormány, viszont további vizsgálatokat folytatnak ügyeletesek és szolgálatvezetők ellen.

- Szilvásy György kancelláriaminisztert bízta meg a miniszterelnök úr a hétfői napon, azaz 21-én a reggeli órákban, hogy egy gyors és hatékony vizsgálatot folytasson le a természeti katasztrófával kapcsolatosan. Ezt a vizsgálatot a miniszter úr másnapra, azaz keddre érdemben lezárta és megállapította, hogy három intézménynél, a Miniszterelnöki Hivatalnál, az Országos Meteorológiai Szolgálatnál és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál további személyi felelősség megállapítására szóló vizsgálatnak kell megindulnia – így Danks Emese. – Ezen vizsgálatokat a meteorológiai szolgálatnál Persányi Miklós, ia Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál pedig Lamperth Mónika, szaktárcát vezető miniszterek meg is indították különböző vezető, illetve akkor éppen ügyeletet teljesítő kollegák irányában. Tehát ilyen értelemben további személyekre szóló vizsgálat tart jelen pillanatban, ahogy ezt a keddi tájékoztatón Szilvásy miniszter úr be is jelentette.

Danks Emese hozzátette, a politikai felelősség kérdésében szerdán a kormányülésen a miniszterelnök döntött, mégpedig úgy, hogy szerinte politikai felelősség nem állapítható meg az üggyel kapcsolatosan. A szóvivő közölte még, az államfőt a személyi vizsgálatok lezárása után részletesen tájékoztatják minden eredményről.


Az amatőr meteorológusok szerint a tragédia szomorú példája a nemtörődömségnek

Az amatőr meteorológusok palóznaki szabadegyetemén közben péntek délelőtt arra az álláspontra jutottak a jelenlévők, hogy az augusztus 20-ai tragédia szomorú példája a nemtörődömségnek. A szabadegyetem egyik szervezője, Takács Lajos szerint a vasárnapi egy 99 százalékos beválású előrejelzés volt, amelyet az ügyeletes meteorológus a szabályok szerint küldött el a katasztrófavédelemnek. Nevetséges szakmai csúsztatás az ő ügyeletesként való felelősségre vonása, mert az országos szolgálat 90 kilométeres viharos szelet jelzett előre, ez pedig elég ok lett volna az ünnepség elhalasztására. Úgy véli, ehhez hasonló rendezvényeknél személy szerint külön döntéshozásra is felhatalmazott meteorológiai biztosítást is el tudna képzelni.

Cseh Zoltán, a veszprémi amatőr meteorológusok egyesületének elnöke szerint a mostani tragédia a nemtörődömség szomorú példája, és e találkozón, a szabadegyetemen gondolkodni lehet arról, hogyan segíthetnének az amatőr meteorológusok az ilyen esetek megelőzésében.

Krónika Hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gízai piramisokhoz költöztetik II. Ramszesz szobrát

A csütörtökről péntekre virradó éjszaka költöztetik át II. Ramszesz egyiptomi fáraó 11 méter magas… Tovább olvasom