Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Dél-Afrika, a szivárványország

Dél-Afrika az utóbbi években az egyik legjelentősebb fogadó országa lett a nemzetközi turizmusnak. A hihetetlen sokféleség és az itt élő emberek legkülönfélébb bőrszíne, származása miatt szokták Dél-Afrikát szivárványországnak nevezni. 
Dél-Afrika jó híréhez hozzájárulnak a jó szállodák, a kiváló infrastruktúra, a kellemes éghajlat, a barátságos emberek, a megfizethető árak és a látnivalók sokasága: a csodálatos tájak, a nemzeti parkok hihetetlenül gazdag állatvilága, a különleges vegetáció, az őslakosság egzotikus kultúrája, a történelmi emlékek bősége és a gyönyörű városok szebbnél szebb épületei.

Fokvárost sokan a világ legszebb városának tartják, köszönhetően pazar fekvésének és nagyszerű építészetének. A város jelképe az 1086 méter magas Tábla-hegy, ahova kabinos felvonóval megy fel a csoport (lélegzetelállító panoráma). Késő délután szabadidő a Victoria és Alfred Waterfront-nál. Az egykori kikötőt alakították át az utóbbi években, és így jött létre ez a modern szórakoztatóközpont, tele üzletekkel, piacokkal, éttermekkel, szórakozóhelyekkel, múzeumokkal.

A Tábla-hegy
A város, amely két óceán találkozásánál, az afrikai kontinensből kinyúló sziklás félszigeten fekszik, talán leginkább példázza a Dél-Afrikai Köztársaság színességét, sokféleségét. Ez a
A törzsi kultúra emlékeivel lépten-nyomon találkozhatunk
sokféleség nem csupán a különböző népcsoportok keveredéséből, a kultúrák egymás mellett éléséből ered. Fokváros és környéke jó példája annak, hogyan fér meg egymással a pezsgő, rohanó városi forgatag és a békés természet.
Fokváros egy olyan helyen épült fel, ahol a természeti adottságok eleve fantasztikus körülményeket nyújtottak. A Tábla-hegy lábánál elterülő homokos tengerpartok, a gazdag növény és állatvilág, a kedvező éghajlat mindig is vonzotta a letelepedni kívánó népcsoportokat. Nem is csoda, hogy ez a város volt az afrikai kontinens első települése. Ma Afrika, sőt a világ egyik leglátogatottabb úti célja.

Fokváros - a City (belváros)
Fokváros centruma viszonylag kicsi és gyalog bejárható. A városnézést érdemes a Jóreménység Kastélynál kezdeni, mely Fokváros egyik legrégibb épülete, 1666 és 1679 között épült.
A város Kultúrtörténeti Múzeuma eredetileg rabszolgaszállásként működött. Ma érdekes gyűjtemények láthatók benne, például bútorok, üvegkerámiák, fegyverek, játékok, hangszerek azokból az országokból, melynek népcsoportjai letelepedtek a városban. A dél-afrikai posta és pénzhasználat történetéről is állandó kiállítás látható.
A Szt. György Székesegyház egyik freskója
A Parlament épülete igazi építészeti remekmű, korinthoszi oszlopcsarnokával, szökőkútjaival, szobraival. Ugyanabban a hatalmas parkban áll a Szent György Székesegyház, és a "Tuynhuys" (Kerti Ház), mely 1700-ban épült, és a város fontos látogatóinak elszállásolására szolgált. Később a britek kormányzósági palotája lett, és az ő ízlésük szerint átalakították: hatalmas lépcsőház, kandallók és egy fényűző bálterem került bele. Ma az elnök irodaépülete, belülről nem látogatható.

A bortermő vidék egy részlete
Fokváros közvetlen környezetében, a félsziget csodás tájain is számos látnivaló vár minket. A Tábla-hegy tetejére drótkötél-felvonóval is eljuthatunk, majd gyönyörködhetünk a lenyűgöző kilátásban. Fantasztikus strandokat és halászfalukat látogathatunk meg, ha a félsziget bármely partján dél felé indulunk. A nyugati partot az Atlanti-óceán mossa, itt a víz hőmérséklete meglehetősen hideg szokott lenni.
A fényűző bor-villák méltán híresek
Fürdőzésre inkább a keleti part strandjai alkalmasak, de a nyári főszezonban (december, január) az egész félsziget strandjai zsúfolásig tele vannak napozókkal. Népszerűek a vízi sportok, főként a horgászat és a búvárkodás. A félsziget belsejében is érdekes települések, múzeumok, műemlékek és botanikus kertek várják a látogatókat. A térség sziklás felszínével, völgyeivel nagyszerű kirándulóhely, miközben különleges állatokban és növényekben gyönyörködhetünk. Fokváros környékén nagy divatja van a pikniknek, szabadtéri hússütésnek és egyéb kellemes időtöltésnek a friss levegőn.
Nem lehet teljes a látogatás anélkül, hogy megnéznénk a környező szőlőültetvényeket és borospincéket. A különböző szőlőtermesztő régiók megtekintése bortúrák keretében vezető kíséretében, vagy egyénileg is lehetséges.

A Jóreménység Foka
A félsziget legérdekesebb pontja legdélibb része, a Jóreménység foka. Tévedés ne essék, ez nem az egész Afrikai kontinens legdélibb pontja. A földrajzilag legdélebben fekvő pont az Agulhas-fok, ennek ellenére mindenki a
Az egyik őslakos
Jóreménység fokát említi az Indiai- és az Atlanti-óceán találkozási pontjának. Az itt kialakított nemzeti park 250 különböző madárfajával a madarászok paradicsoma, és növényvilága is egyedülálló. Május és november között bálna és delfin családok közelítik meg a partokat, kiváló lehetőség nyílik megfigyelésükre. A látnivalók között említésre méltó a hajós felfedezők emlékművei és a több évszázados világítótorony.
A Robben-sziget
A Jóreménység foka sokak szerint a legfrissebb levegőjű és legtisztább vizű hely az egész világon.

Fokváros közelében, a Tábla-öbölben található a Robben börtönsziget, ahol politikai elítélteket tartottak fogva, köztük Nelson Mandela volt elnököt is.


 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövőre Windows XP Second Edition?

A Microsoft eddigi története azt mutatja, hogy körülbelül két évente jelenik… Tovább olvasom