Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Decoupage - a csodatechnika

Ahogy hazánkban is sorra jelennek meg a barkácsoláshoz, otthoni "alkotáshoz" segítséget , kellékekekt kínáló hobbiboltok, úgy gyűrűznek be az egyre újabb technikák. Ilyen a decoupge és annak egy fajtája, a szalvétatechnika, amelynek segítségével könnyen látványos dísztárgyakat készíthetünk.

Miről is van szó?

A lényeg, hogy egy (vékonyabb vagy vastagabb) papírból kivágott mintát speciális ragasztó segítségével a díszíteni kívánt felületre rögzítünk. Legnépszerűbb fajtája a szalvétatechnika, amelynél a felragasztott, hártyavékony szalvéta-minta olyan hatást kelt, mintha a minta festve lenne. Persze itt nem az otthon, tízórai-csomagoláshoz használt szalvétára kell gondolni; a külföldről importált, jó minőségű szalvéták ezerféle szín- és mintavariációt kínálnak. Megfelelő szalvétához - akárcsak a többi kellékhez) hobbiboltokban, esetleg nagyobb papírboltokban juthatunk hozzá.

Milyen felületet díszíthetünk?

Az általános decoupage-ragasztóval díszíthetünk fát, papírt, cserepet, műanyagot, parafát, papírmasét, tehát számos használati tárgyat.  Léteznek speciális ragasztók is, amelyekkel textilre, gyertyára és porcelánra is applikálhatunk mintákat. 
Első próbálkozásra nagyszerűen megfelel egy kisebb virágcserép, fadoboz vagy natúr fa képkeret, a gyakorlottabbak pedig akár régi bútorok felújítására is vállalkozhatnak.   

Kellékek, eszközök

Szalvéta, decoupage-ragasztó, olló, nagyobb (például 8-as) ecset, esetsleg akrilfesték és lakk.

A munka menete  

Vágjuk ki a mintát a szalvétából. Kezdetben válasszunk könnyen körbevágható mintát, amelynek nincsenek kilógó "nyúlványai", ezek ugyanis nedvesen könnyen leszakadhatnak. A díszítendő felületre próbáljuk rá a mintát, majd szedjük rétegeire a papírt. Nekünk csak a legfelső, vékony rétegre lesz szükségünk.

Picit megnedvesített ecsettel vigyünk fel egy - nem túl vastag - réteg decoupage-ragasztót a felületre, oda, ahova a mintát szánjuk. Természetesen a ragasztó nagyobb felületet fog befedni, mint a minta, de ez minket ne zavarjon! A lényeg, hogy amikor felfektetjük a mintát a felületre, mindenhol legyen alatta ragasztó.

A hártyavékony mintát óvatosan rásimítjuk a ragasztós felületre. Ha nagyobb a minta, különösen célszerű fokozatosan haladni (tehát nem egyszerre "letenni") így ugyanis kevesebb rá az esély, hogy levegő kerül alá.

Ha felhelyeztük a mintát, átkenjük még egy réteg ragasztóval, ami ugyan felhasználáskor fehér színű, száradás után azonban átlátszóvá változik. Ne ijedjünk meg, ha a minta felülete kicsit ráncos - ezen utólag is lehet segíteni.

Most következik a ráncok, egyenetlenségek eltüntetése! Ezeket a ragasztóval bekent mintán az ujjunkkal tudjuk "elmasszírozni". Egy kicsi ragasztót az ujjunk hegyére is tehetünk, ha túl száraz (és ha már szárad a ragasztó), szárazon ugyanis könnyen felszakad a vékony papírréteg. Ha a ragasztó megszáradt, felvihetünk rá még egy réteget, így jobban bírja majd a minta a "gyűrődést".  Ha fényes felületet szeretnénk kapni, dekorlakkal it átkenhetjük.    

Decoupage színes alapra

Amennyiben színes alapra szeretnénk elhelyezni a mintát, akrilfestéket kell használnunk. Ez a vízzel higítható, kis mennyiségben is megvásárolható festék száradás után vízálló, így le sem kell lakkoznunk. Várjuk meg, míg teljesen megszárad, majd a fenti módon helyezzük el rajta a mintát. Arra ügyeljünk, hogy - mivel a szalvétaréteg nagyon vékony - a sötétebb színek átüthetnek a mintán. Ezért nem célszerű sötét alapszínt használni, vagy ajánlott fehérrel alapozni, s utána körbefesteni  a mintát.       

Néhány ötlet:

 
 
 
 
 
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varró András - kutató orvos

Tovább olvasom