Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Decemberben kezdődik

a támogatások kifizetése

A kukorica kedvező felvásárlási ára, valamint a szigorított feltételek miatt megyénkben senki sem ajánlotta fel terményét az intervenciós felvásárlásra. A terület alapú támogatás kifizetése még idén elkezdődik.
November elejétől van lehetőségük a gazdáknak, hogy a megtermelt kukoricát intervencióra ajánlják fel. Az előzetes adatok szerint megyénkben idén elmarad a nagy roham. Légrády Gábor, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal kirendeltség-vezetője lapunknak elmondta, egy tonna kukoricáért mintegy 101 eurót fizetnek. – A felajánlás feltételei jelentősen megszigorodtak, és ezt már nem mindenki tudja teljesíteni – tette hozzá a kirendeltség-vezető. – A termény szabadpiaci felvásárlási ára viszonylag magas, 28-29 ezer forint körül mozog tonnánkét. Így a termelőnek jobban megéri, ha kereskedőnek adja el. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az intervenciónál a forint árfolyama jelentősen meghatározza a kifizetett összeget. A raktáraikból viszont már megkezdődött az elmúlt két évben felajánlott gabona kiszállítása, a búza nagy részét már értékesítettük.
Az év vége fel közeledve már számot lehet adni a bevételekről és a kiadásokról.
A gazdák hektáronként idén közel negyvenezer forint terület alapú támogatást kapnak. Ennek több mint felét még idén – decemberben – kifizetik azon gazdálkodók számára, akiknek a kérelme nem szorult hiánypótlásra. A fennmaradó részt pedig még a jövő tavaszi munkák megkezdése előtt megkapják a gazdálkodók. A kifizetési határidő jövő év június vége.
Az egyházasfalui Derdák Ferenc egyéni gazdálkodóval közösen számolunk. Átlagos búzaterméssel kalkulálva, a termelők – támogatással együtt – mintegy 140 ezer forint bevételhez jutottak. A vegyszer, a műtrágya, a vetőmag, valamint a gázolajköltségek ebből mintegy százezer forintot tesznek ki. E szerint azok a gazdák, akik megfelelően tevékenykedtek, szerény nyereségre tehetnek szert. Igaz, a termőföld, valamint az alkalmazott technológia jelentősen befolyásolja az előállítási költségeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mától korlátozó intézkedések a repülőtereken

Komoly torlódások várhatóak hétfőtől az EU-tagállamok repülőterein, így Ferihegyen is: ugyanis… Tovább olvasom