Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 18°C Még több cikk.

December 1-jétől ismét Harry Potter a főszereplő a mozikban

A Harry Potter és a bölcsek köve, a Harry Potter és a titkok kamrája, a Harry Potter és az azkabani fogoly után itt a negyedik epizód: a Harry Potter és a Tűz Serlege című filmet december 1-jétől vetítik a magyarországi mozikban.
A varázslótanonc e filmes kalandja Amerikában máris hatalmas siker. Bemutatója hétvégéjén több mint 100 millió dollárt termelt a készítőinek.

A film

A Harry Potter és a Tűz Serlege című film premierjét november 6-án este tartották: a londoni Odeon Leicester Square több ezer rajongótól volt hangos. Idehaza december 1-jén kerül a mozikba a negyedik varázslófilm. Ez a Potter-film az első korhatáros mozi a sorozat történetében, és Mike Newell személyében első alkalommal kapott brit rendezőt. A film producere: David Heyman, a forgatókönyvet Steve Kloves írta J. K. Rowling regénye alapján. A 150 millió dolláros költségvetésből készült, 3858 moziban bemutatott alkotástól kasszasiker várható, tekintve hogy az eddigi három rész is ott szerepel a világon a húsz legnézettebb film listáján.

A történet

A 14 éves Harryt (Daniel Radcliffe) lidérces álmok kínozzák, sebhelye jobban sajog a megszokottnál, ezért barátai, Ron (Rupert Grant) és Hermione (Emma Watson) oldalán örömmel veti bele magát a Kviddics Világkupa küzdelmeibe. A Világkupa helyszíne fölött azonban baljós előjel tűnik fel az égen: A Sötét jegy, Voldemort Nagyúr (Ralph Fiennes) szimbóluma. Ez jelzi: Voldemort hatalma és alakja visszatér.
Harry visszavágyik a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába, ahol Dumbledore professzor (Michale Gambon) védelme alatt áll. A várva várt, gyertyafényes ceremónián Barty Kupor (Roger Lloyd Pack), a Mágiaügyi Minisztérium hivatalnoka és Dumbledore professzor elnöklete alatt a Tűz Serlege három mágusiskola képviselői közül kiválaszt egy-egy diákot, akik majd részt vesznek a versenyben. A serleg szikraeső és lángkoszorú közepette sorra kijelöli a Durmstrang kviddics-szupersztárját, Victor Krumot (Stanislav Lanevski), a Beauxbatons gyönyörű diákját, Fleur Delacourt (Clemence Poesy), s váratlan fordulatként Harry Pottert. Erre Rita Vitrol (Miranda Richardson), a zavarosban turkáló újságírónő irkálni kezdi elképesztő pletykáit.

Dumbledore professzor azonban sejti, hogy a titokzatos illető, aki bedobta Harry nevét a Trimágus Tusa esélyes versenyzői közé, veszélybe akarja sodorni a fiút. Ezért felkéri Alastor „Rémszem" Mordont (Brendan Gleeson), a Roxfort új, különcségeiről híres Sötét varázslatok kivédése tanárát, hogy tartsa mágikus szemét az ifjú varázslón.
Harry számára új nehézség is adódik: fel kell kérnie a bájos Cho Changot (Katie Leung), legyen a párja a karácsonyi bálon.
Kiderül, hogy nem minden az, aminek látszik, és Harry hamarosan ráébred, hogy kényszerpályán száguld a leggonoszabb gonosz karjai közé…

A zene

A Harry Potter filmek sorozatában a negyedik, a Harry Potter és a Tűz Serlege című epizód zenéjét Patrick Doyle, Oscar díjra jelölt zeneszerző jegyzi. A filmzenét már november utolsó hetében meg lehet vásárolni. Az albumon megtalálható három új dal, melyek közül kettő Jarvis Cocker szerzeménye, a harmadik dal társszerzője pedig Jason Buckle. A dalok: a „Do The Hippogriff", a „Magic Works" és a „This Is The Night".
A következő Potter-film, a Harry Potter és a Főnix rendje 2007-re várható, s – egy amerikai, egy mexikói és egy brit után – most indiai rendezője lehetne a sorozatnak, ugyanis Mira Nairt kérték a feladatra.Kritika: a legek filmje

A Tűz Serlegéről Kirk Honeycutt, a Hollywood Reporter cikkírója kijelentette, hogy ez az eddigi legjobb Potter-film. A BBC filmkritikusa, Paul Arendt szerint pedig annak ellenére, hogy 150 percesre sikerült, Newell így is sikerrel vitte vászonra a több mint 600 oldalas regényt. Todd McCarthy, a Variety szakírója is a film feszes, soha nem lankadó tempóját dicsérte. A londoni Times kritikusa, James Christopher Ralph Fiennes Voldemort-alakítását emeli ki: „ez a tovatűnő szellemfoszlány egy egész jégkorszakkal hátborzongatóbb, mint bármelyik elődje a gonoszok között". A New York Times kritikusa szerint Ralph Fiennes „fenségesen gonosz" a sötét boszorkánymester szerepében, sőt az újságíró a kissé kétesen hangzó, „minden idők legnagyszerűbb orrnélküli alakítása" címet is az angol színésznek ajándékozta. 


(Az összeállítás a szaklapok hírei alapján készült)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarországon jut a legtöbb tanár egy diákra

Az európai Unióban Magyarországon jut a legkevesebb diák egy tanárra. Az uniós statisztikai hivatal… Tovább olvasom