Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Debrecenbe megy a Nemzeti

A Nemzeti Színház és a vidék kulturális életének kapcsolatát szeretné szorosabbá tenni a teátrum igazgatója, Jordán Tamás. A két évre tervezett program szeptember 1-jén kezdődik azzal, hogy ekhós szekeret állít fel Debrecenben a Nemzeti Színház társulata.
Jordán Tamás (Fotó: Nol.hu)
- Azt is mondhatjuk, hogy a Nemzeti Színház Debrecenben nyitja meg igazából az évadát, bár valódi előadást nem tartanak, de ez lesz az első találkozásuk a közönséggel. Egy nagyszabású akciót terveznek, ha szabad így fogalmazni.

- Nagy örömmel számolok be az egyik legfontosabb vállalkozásunkról. Ez a Megyék a Nemzeti Színházban, illetve a Nemzeti Színház a megyékben. Amit tervezünk, az egy két évre szóló programsorozat. Nevezetesen minden hónapban más-más megye lesz a Nemzeti Színház vendége. Ilyenkor három napon keresztül a Nemzeti Színház falai közé öntjük azokat a kulturális értékeket, amelyeket a helyiek segítségével felderítünk. Ez nem csak színházat jelent, vagy adott esetben még csak színházat sem jelent, mert van megye, ahol nincsen színház, hanem jelenti a művészet minden ágát, tehát a zenét, a képzőművészetet, a népművészetet, a táncot, még a tudományt is. Most első alkalommal, tehát 2003 szeptemberében Hajdú-Bihar megye, illetve Debrecen városa lesz a Nemzeti Színház vendége - mondta Jordán Tamás, a Nemzeti Színház igazgatója.

- Először ugye önök lesznek az ő vendégeik, hétfőn találkoznak először a közönséggel Debrecen Fő terén. Mi is történik itt?

- Ünnepélyes keretek között felavatjuk ezt a hónapot, amely hónapban a Nemzeti Színház megjelenik egy kis kiállítás formájában Debrecenben, egy kiállító teremben. Az ekhós szekér ott lesz a Fő téren és megadjuk a méltó külsőséget a helyi előkelőségekkel, hogy ez ünnepi keretek között legyen úgymond felavatva. Sinkó László, Major Melinda debreceni érdekeltségű színművészek fognak találkozni ott a közönséggel. Én magam is ott leszek. A fesztivál maga szeptember 12., 13., 14. Szeretném, hogyha a látszatra gőgös budapesti közönség eljönne mindig és megnézné, hogy milyen értékek vannak, amik mellett elmegyünk, vagy nem is veszünk róluk tudomást és vidéken találhatók, most kivételesen a Nemzeti Színházban. Ennek a programsorozatnak része még az, szeretnénk a kis települések lakosait hozzájuttatni olcsón egy nemzeti színházi élményhez. ezért meghirdettük azt, hogy szeptember hónapban, 27-én lesz egy olyan előadás, ahol a megye bármelyik településéről lehet jelentkezni. Az akció az, hogy egy délutáni előadásra elhozzuk őket. Tehát a helyi Volán elmegy a legkisebb településre is, és a buszmegállóba elviszi a jelentkezőket Debrecen pályaudvarára, ott különvonat várja őket, a vonat az a Nemzeti Színháznál áll meg. A MÁV sínek és a HÉV sínek azonosak, Fekete Péter munkatársam kitalálta, hogy a vonat idehozható a Nemzeti Színházhoz. Tehát egészen különleges dolog lesz, hogy a Nemzeti Színházba vonaton jön a közönség, és a vonat a Nemzeti Színház HÉV megállójában köt ki. Délután 3-kor látják a Vihar előadást, fél hat tájban vége van, akkor megint várja őket a különvonat, elviszi őket Debrecenbe, majd a Volánbuszok haza, a lakóhelyükre.

- Tehát nem kell egy éjszakát Pesten tölteniük.

- Nem kell egy éjszakát Pesten tölteniük, nem kell Budapesten bumlizni, mert szinte az előcsarnokig hozza őket a vonat. 3000 forintba kerül.

- És ezeknek a vidéki látogatóknak lehetőségük lesz arra, hogy az új Nemzeti Színházban körülnézzenek?

- Igen, ezt úgy szerveztük, hogy 2-kor érjen ide a vonat, 3-kor kezdődik az előadás, és akkor jó néhány munkatársam nagyon nagy örömmel kalauzolja az ideérkezetteket egy órán keresztül. Meg lehet nézni az úgynevezett a hajóorrt, illetve a Nemzeti Színház előcsarnokát, a kamaratermét. Tehát szívesen leszünk idegenvezetők egy óra időtartamban. És még egy lehetőség, ez a félkrajcáros program, hogy szeptember hónapban Hajdú-Bihar megye lakosainak lehetőségük van eljönni a Nemzetibe, megnézni féláron egy előadást, és a Nemzeti Színház elintézi azt, hogy aznap estére félárú szállodai szobát is kapjanak.

- Szeptember 12-én és az azt követő napokban milyen érdekességekkel várják majd a nézőket?

- Úgy néz ki, hogy 50 esemény lesz a három nap alatt. Kiállítások, zenék, táncok, a gyerekekre is gondoltunk. A Csokonai Színház az első számú partnerünk, előadást is hoznak, Szabó Magdától a Kiálts várost és Háy Jánostól a Géza gyereket, ami a Kamaraszínházban van. De biztos sokan felkapják majd a fejüket, hogy Ránki Dezső vezetésével és zongorázásával a Debreceni Filharmónikus Zenekar lesz és a Debreceni Kodály Kórus. Kezemben a kis műsorfüzet, szinte nem is tudok kiragadni semmit sem, mert olyan nagy szeretettel és reménykedéssel, bizakodással állították össze a helyiek ezt a programsorozatot, hogy én azt hiszem, hogy benne lesz majd az élményben is ez a sok szeretet és gondosság, amivel ők készülnek.

Liebhardt Ágota
(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megáldott termények

Szombaton reggelre kiállítókkal, délelőttre érdeklődőkkel népesült be a győri Széchenyi tér a már… Tovább olvasom