Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Dal egy agyonvert fiúért

Hamarosan bemutatják Aidan Quinn egyik legnagyobb botrányt kavart, legmeghatóbb filmjét.

A Tullamore Dew Ír Filmnapokon (május 5-9 között Művész Mozi) bemutatják Aidan Quinn egyik legnagyobb botrányt kavart és egyben legmeghatóbb filmjét, amelyet méltánytalanul eddig még nem láthatott a hazai nagyközönség.

A film rendkívül megrázó jeleneteket tartalmaz, olyanokat, amelyek sokáig kísértik az embert, legfőképpen azért, mert a kegyetlenségek, a verések, a megalázások, illetve a szexuális zaklatások itt nem az írói képzelet szülöttei, hanem megtörtént, valóságos események. Aidan Quinn egy énektanárt játszik, aki egyedüli civilként modern pedagógiai módszerekkel próbálkozik a szerzetesek, keresztény testvérek által irányított St. Jude Fiúiskolában.

A forgatókönyvíró-rendező Aisling Walsh a filmmel kapcsolatban elmondta: "2002-ben az egyházi nevelőintézetekről és iskolákról egy 10 részes dokumentumfilmet mutattak be A félelem rendjei (States of Fear) címen.
Az alkotói szerintem nem is sejtették, micsoda lavinát fog elindítani a filmjük. Egyre többen álltak ki a nyilvánosság elé, hogy beszámoljanak róla, milyen kegyetlenségek érték őket az intézményekben. Az Observer külön cikksorozatot szentelt az ügynek. Ekkor keltette fel az érdeklődésemet a téma.

A producernek köszönhetően fedeztem fel Patrick Galvin könyvét. Galvin maga is hosszú éveket töltött Írországban a Keresztény Testvérek Nevelő Intézetében, és regénye tulajdonképpen teljesen az ő visszaemlékezésén alapul. Valós személyeket és valós eseményeket tár az olvasó elé. Amikor elolvastam, mélyen megrendített, és rögtön tudtam, hogy meg akarom csinálni a filmet. A producerrel együtt éreztük, hogy nagyon kényes a téma és minden szempontból nehéz lesz keresztülvinni, de éreztük, hogy muszáj elmondanunk az igazságot. Tudják, ami a legdöbbenetesebb az egészben, és ami a leginkább megfogott, hogy az a rengeteg kegyetlenség és brutalitás mind a nevelés álcája alatt történt...

A téma Aidan Quinnt is megfogta és hosszú heteket szentelt annak, hogy a filmben szereplő gyerekeket felkészítse a megdöbbentő jelenetekre. A film több elismerést is szerzett különböző fesztiválokon: megszerezte a legjobb női filmesnek járó díjat a Seattle-i Nemzetközi Film Fesztiválon; a Koppenhágai Nemzetközi Film Fesztiválon megkapta a legjobb filmnek járó aranyhattyút és a legjobb operatőrnek járó elismerést is megnyerte a Woodstock Film Fesztiválon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Allergia ellen kutyát, macskát?

Már elfogadott tény, hogy a túlzott tisztaság - különösen gyermekkorban - nem csak előnyökkel jár, mert például azzal, hogy bizonyos enyhe fertőzéseknek sem enged utat, az immunrendszer megerősödését is gátolja. Engedjük közel a városi gyerekeket is a természethez, s ne féltsük őket az állatoktól! - ennyi a jótanács, immár tudományos kísérletekkel alátámasztva.  Tovább olvasom