Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | -1°C

Dagadó izmok – drága áron

Egy felmérés szerint a középiskolások tíz százaléka használ mesterséges izomnövelőket és szteroidokat. Pedig ezek maradandó egészségkárosodást, rákot, hormonális elváltozásokat okoznak. Ennek ellenére könnyen beszerezhetők – illegálisan.
– Három hónap alatt tíz kilogramm izmot szedtem fel, igaz, ebből később csak öt maradt meg. Akkor már három éve jártam kondizni, 90 kilót nyomtam fekve. Hiú voltam, látványosabb és gyorsabb eredményre vágytam, és két hónapon belül 110 kilóra emeltem a szintet a szteroidnak köszönhetően – indokolja egy szegedi fiatalember, Szilárd, miért nyúlt tiltott teljesítményfokozóhoz.

Hígul a vér

– Unokatestvéremtől szereztem be az anyagot, ő akkor már régóta szedte: feltűnt, hogy hirtelen nagy állat lett. Kombinált kúrát javasolt, 300 ezer forintért, de jelezte, van félmilliós is. Szemes és ampullás cuccot szerzett, utóbbit hetente egyszer, fenékbe adta be egy ápolónő ismerősöm. Orvoshoz nyilván nem mehettem – mondja, utalva ezzel arra, hogy a szteroidok nem gyógyászati célú és a terápiás kezeléstől eltérő használata világszerte, így Magyarországon is illegális.

Mellékhatások

Az anabolikus szteroidok a legelterjedtebb izomerő-növelők. Csakhogy számos szerv működését befolyásolják. Főképp nemi zavarokat, szív- és keringési problémákat, személyiségmódosulást, bőrelváltozást eredményeznek: a nők szőrösek lesznek, hangjuk elmélyül. Férfiaknál előfordul, hogy mellük fejlődik, és bizonyítottan nő a prosztatarák, a májrák kockázata.
Megnő a vérnyomás, a keringő vér mennyisége: nagyobb erőkifejtésnél, súly emelésekor akár el is repedhet az ér – mondja Mikulán Rita sportszakorvos, hozzátéve: bizonyos gyógyászati célokra, jellemzően időseknek vagy extrém mértékben legyengült fiataloknak receptre is írnak fel szteroidot, például az említett Nerobolt.

– Hígul a véred, lassabban alvad. Észreveszed, kevesebb alvásra van szükséged, nagyobb a mozgásigényed. Agresszívebb leszel, fokozódik a nemi vágy is – sorolja a tüneteket, hozzátéve: tapasztalata szerint fél év kell ahhoz, hogy kitisztuljon a szervezetből az anyag. Szilárd a kúrát követően vérvizsgálatot, májfunkciót csináltatott, szervezetében nincs kimutatható károsodás. Mégsem vágna bele még egyszer.

– Nagyon drága, nem ér ennyit. Viszont szerintem nagyon könnyű hozzájutni, egyik ismerősöm például Nerobol-kúrát tartott abból az adagból, amit a nagymamájának írt fel az orvos, gyengeség ellen. Egyes konditermekben is segítenek beszerezni a szert, saját felelősségre – mondja.

Ellene vagyok

Az interneten pedig számos, házilag összetákolt kúráról olvashatunk. Egyikben például három óránként kell 20 egység inzulint juttatni a szervezetbe... Nem csoda, hogy alább olvasható a figyelmeztetés: „ne próbáld ki otthon!" De akkor hol? Konditeremben?
– Ellene vagyok, nem is engedélyezem az ide járók közül senkinek – tudjuk meg egy belvárosi edzőterem név nélkül nyilatkozó tulajdonosától. Szerinte főként a fiatalok küzdenek meg ezzel a problémával, lassan több szteroidost látnak el a drogambulanciákon, mint narkóst.

Növekedési hormon

– Megváltozik a srácok pszichológiai állapota: nem számít az egészségük, csak azt akarják elérni, amit látnak a posztereken – sorolja az okokat az edző, aki hangsúlyozza: a táplálékkiegészítőkkel nincs baj, a hormonháztartásba viszont nem szabad belenyúlni.

Meséli, Nyugaton már növekedési hormonokat használnak, ezek kevésbé károsak. Értsd: csak tízszeres a rák kockázata. Eközben egy testépítésről szóló újságot lapozgatunk. Szigorú tekintetek, dagadó izmok és erek. – Ezek egytől egyig kokszolnak, természetes szerekkel nem néznének így ki – mutat rájuk. A kérdés csak az: megéri-e mindez?
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lövöldözés Washingtonban

Tovább olvasom