Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Czutor Zoltán: Keserédes történet

Czutor Zoltán zenész, a Belmondo együttes énekes-gitárosa Chaim Potok A nevem Asher Lev című regényét választotta.
„Mindig nagy tisztelettel tekintettem azokra az emberekre, akik játszi könnyedséggel ontják magukból az olyan történeteket, ábrázolásokat, amelyeket olvasva úgy érzem, mintha az én gondolataim vagy következtetéseim kerültek volna papírra, de ha nekem kellene leírnom azokat, nyilván azt sem tudnám, honnan kezdjem. A könyv egy festőművész, Asher Lev küzdelmeiről szól. A rendkívül tehetséges hászid zsidó ifjú egyik alkotásán feszületre festi édesanyját, a kereszt mellé pedig apja és saját figuráját állítja.

Chaim Potok olyan mesteri érzékkel ábrázolja a generációk és értékrendek ütközését, olyan megkapó a hagyományok és a modernitás küzdelmének bemutatása, egy konzervatív, vallásos család és művész fiának gondolkodásmódja közötti különbség ábrázolása, hogy a könyv megismerésétől kezdve teljesen máshogyan tekintettem embertársaimra. Ami igazán furcsa, hogy a drámai ellentétek, izgalom és feszültség mellett nincsenek a könyvnek fekete vagy fehér figurái. Ez egy olyan történet, ahol ájtatoskodás nélkül mindenkit lehet szeretni. Együtt érzünk az aggódó szülőkkel és az ifjú festőművésszel.

A mű elolvasásának számomra legemlékezetesebb eredménye egy különös dolog volt. Leküzdhetetlen vágyam támadt részévé lenni, pontosabban maradni egy sziklaszilárd és biztonságos hitre épülő közösségnek, egy hagyományokkal bíró, szeretetteljes családnak, amely mind oly vágykeltően és irigylésre méltóan van ábrázolva ebben a keserédes regényben. Világnézettől és származástól függetlenül bármilyen embert megerősíthet és igazán felemelő dolgok utáni vágyakozással tölthet el, ha elolvassa a zseniális író, Chaim Potok történetét."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sass Sylvia: ''Sorsunkhoz alakítsuk az életünket''

Évek óta nem énekel operaszínpadokon, de ma is hatalmas rajongótábora van Sass Sylviának. Amikor… Tovább olvasom