Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Curtis pénzéből juthat régiónkba

A Kisalföld információi szerint Tony Curtis magyarországi látogatásakor eldőlt: a sztár nevével fémjelzett alapítványt hoznak létre, amely a magyar zsinagógák és temetők felújítását támogatja. A sztár pénzéből juthat a győri és a soproni zsinagógának, illetve a mosonmagyaróvári sírkertnek is.
Tony Curtis
„ Igaz a hír, Tony Curtis magyarországi látogatásakor a nevével fémjelzett alapítvány létrehozásáról döntöttek, ez jelenleg is folyamatban van" – mondta Sipőcz Ernő, a Magyar–Izraeli Baráti Társaságok Országos Szövetségének győri elnöke. Az alapítvány célja a hazai zsinagógák és sírkertek felújításának segítése, de még tárgyalnak arról, milyen összegben. Mivel országos kezdeményezést indított el Tony Curtis és a többi támogató pénze, ezért nyilvánvalóan az ország több pontján is számítanak az alapítványi támaszra. A Kisalföld úgy tudja, a győri zsinagóga a komoly esélyesek között van, de szóba került a soproni zsinagóga, illetve a mosonmagyaróvári zsidó temető felújításának segítése is.

Ezek közül az egykori győri zsinagóga helyzete a legrendezettebb: az önkormányzati tulajdonban lévő épület rekonstrukciójára jelenleg 450 millió forint áll rendelkezésre. A győri közgyűlés még nem írta ki a pályázatot az építési munkák elvégzésére, erre várhatóan jövőre kerül sor. Mivel a nyári Mediawave-fesztiválnak még a szentély ad otthont, ezért bárki is nyeri meg a kivitelezési munkát, csak ezután kezdődik a rekonstrukció. Balogh József polgármester egy ismert mondással reagált a hírre, hogy esetleg Tony Curtis (illetve az alapítvány) is támogatja a munkát: „Ha ütnek, szaladj el, ha adnak, fogadd el." A győri városvezető nem is titkolta, ha a 450 millió forintot esetleg ki tudnák egészíteni, lenne még olyan pluszfeladat, amelyet el lehetne végezni az egykori zsinagóga átalakításánál.

Hova kerülhet támogatás?

A soproni zsinagóga tulajdoni helyzete még változhat: jelenleg a TIT tulajdonában van az épület, de a helyi zsidó hitközség azt szeretné, ha visszakapná imaházát. Szándéka szerint erről hamarosan tárgyalni fog Walter Dezső polgármesterrel. Az országos felújítások közé mindenképpen beleférne ez, mint ahogy a mosonmagyaróvári zsidó temető rekonstrukciója is. „Tárgyalások folynak arról, melyek a fő prioritások, számunkra nyilván az a cél, hogy minél több pénz jusson a megyébe " – jelentette ki Sipőcz Ernő a Győr-Moson-Sopron megyei támogatókból alakult Duna-táj Magyar–Izraeli Baráti Kör nevében is. Az elnök ezzel együtt bízik abban, nem csupán Tony Curtis pénzére és egyéb állami támogatásra számíthatnak, hanem a sztár példáját követve lesznek olyanok – hitbéli és társadalmi hovatartozás nélkül –, akik támogatják a valóban rossz állapotban lévő zsinagógák és temetők rekonstrukcióját úgy, ahogy Győrben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felemás adócsökkentés 2004-re

A személyi jövedelemadó csökken, ez azonban nem jelenti azt, hogy mindenki több pénzt kap kézhez… Tovább olvasom